Stebėseną vykdę Konkurencijos tarybos ekspertai atsitiktine tvarka patikrino 25 interneto svetaines, kuriose reklamuoti eteriniai aliejai. Įtarimus dėl galimų Reklamos įstatymo pažeidimų sukėlė 97 eterinių aliejų reklamos, kuriose šie augalinės kilmės produktai pristatomi kaip galintys padėti atsikratyti tam tikrų sveikatos negalavimų: įveikti galvos skausmą, migreną, depresiją, emocinį stresą ir kt.

Konkurencijos tarybos ekspertai paprašė reklamos skleidėjų pateikti moksliškai pagrįstus įrodymus, kurie patvirtintų tokių teiginių teisingumą. Paaiškėjo, kad nė vienas eterinius aliejus reklamavęs verslo atstovas neturėjo tokių įrodymų, arba pateikti duomenys nebuvo pagrįsti moksliniais tyrimais, patvirtinančiais gydomąsias ir sveikatinamąsias eterinių aliejų savybes.

„Prekybininkai dažniausiai rėmėsi moksline literatūra apie eterinius aliejus, tačiau neturėjo jokių įrodymų, kad jų reklamuojami produktai yra išgauti tokiu pačiu būdu kaip ir mokslininkų aprašomi pavyzdžiai“, - sakė Konkurencijos tarybos Nesąžiningos komercinės veiklos tyrimo skyriaus vedėja Erika Lukšė.

Lietuvos įstatymai kol kas nereglamentuoja alternatyviosios ir papildančiosios medicinos (įskaitant aromaterapiją). Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus tik tie eteriniai aliejai, kurie yra registruoti kaip vaistiniai preparatai ar medicinos priemonės, gali turėti sveikatinamąjį poveikį. Išimtis taikoma tiems produktams, kurių naudą sveikatai patvirtina nepriklausomų klinikinių mokslinių tyrimų rezultatai.

Ši Konkurencijos tarybos vykdyta stebėsena buvo prevencinio pobūdžio, kuria siekta informuoti reklamos skleidėjus apie teisinį reglamentavimą. Jeigu verslo atstovai nereaguoja į rekomendacijas pakeisti galimai Reklamos įstatymą pažeidžiančias reklamas, yra pradedamas išsamus tyrimas ir, įtarimams pasitvirtinus, skiriamos sankcijos. Už klaidinančios ar neleidžiamos lyginamosios reklamos naudojimą įmonėms gali būti skiriama bauda nuo 289 iki 8 688 eurų, o tais atvejais, kai nustatyti reikalavimai pažeidžiami pakartotinai per vienus metus nuo baudos paskyrimo, gali būti skiriama iki 34 754 eurų bauda.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)