Už atliktą tyrimą sulaukė bandymų sukompromituoti

2022 m. sausį naujienų portale „Delfi“ buvo publikuotas T. Janonio tyrimas viešąjį interesą ginančia tema apie didžiulį valstybinės žemės sklypą geroje Vilniaus vietoje ir apie tai, kad suinteresuota šalis jį bando perimti į savo rankas. Dėl šio sklypo ilgus metus vyko teisminiai ginčai, o ginant viešąjį interesą teko įsikišti ir prokurorams.

Pagal galiojančią praktiką, statinius valstybinėje žemėje įgijęs savininkas galėjo prašyti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT), kad ši jam suformuotų ir išnuomotų valstybinės žemės sklypą, nepriklausomai nuo to, kokia yra jame esančių statinių vertė. Tad ir šiuo atveju viskas prasidėjo nuo to, kad pastatus įsigijęs savininkas ilgus metus bandė įgyti teisę į sklypą. Po ilgų kovų teismuose, NŽT pasirašė taikos sutartį, pagal kurią žemės sklypas turėtų būti parduotas Lietuvoje žinomam verslininkui.

T. Janonis straipsnyje kėlė klausimus, kodėl valstybės turtą be aukciono bandoma parduoti apie tai neinformuojant visuomenės, kodėl visuomenė neturi galimybių sužinoti, kokiomis sąlygomis ir už kokią sumą į privačias rankas ketinama perleisti didžiulį sklypą.

„Šis tyrimas labai supykdė šio sklypo pastatų savininkę UAB „SKR Baltic“ ir jos akcininką Saulių Skrebę, kuris ne kartą minėtas žiniasklaidoje garsiai nuskambėjusiose istorijose. Publikavę tyrimą iš karto sulaukėme įmonės advokato pretenzijų ir jų atakavimas įvairaus pobūdžio raštais nuo 2022 m. pradžios tęsiasi iki šiol“, – pasakojo jis.

„Jau nesuskaičiuoju, kiek raštų yra gavusi „Delfi“ redakcija. Kai kuriuose netgi reikalaujama tariamos žalos atlyginimo, man ir mano kolegoms metami baisūs kaltinimai tariamomis nuodėmėmis, kurie, žinoma, neturi jokio pagrindo. Jais tiesiog siekiama kompromituoti žurnalistus ir sumenkinti juos darbdavio akyse.

Manau, kad tai yra vadinamojo strateginio ieškinio dėl visuomenės dalyvavimo (SLAPP) pavyzdys. „Delfi“ redakcija buvo paduota į teismą ir teisminiai ginčai tęsiasi iki šiol. Šiuo metu Vilniaus miesto apylinkės teisme yra užvesta jau antra byla ir niekas nežino, kiek dar tokių yra suplanuota.

Negana to, šiuo metu į bylinėjimo procesą siekiama įtraukti ir Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą“, – kalbėjo T. Janonis.

„Man didžiausią nuostabą kelia tai, kad pagal suinteresuoto verslininko dūdelę ėmė šokti Šedbaro advokatų profesinė bendrija. Šią kontorą įsteigė Konstituciniame Teisme teisėjo kadenciją baigęs Stasys Šedbaras, kuris šiuo metu ir vėl dirba Konstitucinio teismo teisėju. Jei advokatų kontora save sieja su Konstitucinio teismo teisėju, tai turėtų suprasti ir gerbti konstitucinę žodžio laisvę.

„SKR Baltic“ advokatas Kristijonas Paliutis veliasi į, mano supratimu, SLAPP praktikos taikymą“, – komentavo jis.

Tikisi, kad apgynęs teises sukurs precedentą

T. Janonis sakė, kad tokia situacija – išskirtinė ir jam, ir apskritai Lietuvos žiniasklaidoje.

„Žiniasklaidoje dirbu daugiau nei dešimt metų ir panašių situacijų nesu patyręs. Manau, kad tai išskirtinis atvejis ir Lietuvoje, kai už kritiką taip brutaliai persekiojamas žurnalistas ir konkreti redakcija. Manau, kad tai yra tyčinis bandymas atitraukti redakciją nuo jos tiesioginio darbo bandant įvelti į niekur nevedančius teisinius ginčus. Tačiau labai noriu padėkoti redakcijai ir jos vadovams už visapusišką palaikymą ir skatinimą nenuleisti rankų“, – sakė jis.

Supratęs, kad susiduria su SLAPP ir kad tai jau yra didelė problema, apie patiriamą beprecedentį spaudimą T. Janonis informavo Lietuvos žurnalistų sąjungą.

„Gavau jos reakciją, kuria ji labai griežtai įvertino tokius prieš mane ir mano redakciją nukreiptus konkrečios verslo grupės veiksmus. Ji pasiūlė, kokių konkrečių priemonių galima imtis bandant apsiginti teisiniu keliu“, – pasakojo T. Janonis.

Jis vylėsi, kad ši istorija duos skaudžią pamoką prieš žiniasklaidos laisvę nusiteikusiam verslininkui ir jį aptarnaujančiam advokatui: „Tai turėtų sukurti precedentą siekiant ateityje apsiginti kitiems žurnalistams, patiriantiems SLAPP“.

Lietuvos žurnalistų sąjunga: akivaizdu, kad žurnalistą bandyta nepagrįstai persekioti

Lietuvos žurnalistų sąjunga, gavusi T. Janonio kreipimąsi dėl persekiojimo ir susijusius dokumentus, teigė, kad bendrovė „SKR Baltic“ akivaizdžiai kenkia žurnalisto reputacijai, žemina jo garbę ir orumą bei turi akivaizdžius nepagrįsto ir strategiškai organizuoto teisinio persekiojimo požymius.

„Ypatingai LŽS valdybos dėmesį atkreipė situacija, kuomet minėtai bendrovei atstovaujančio advokato rašte Tomui Janoniui ir jo kolegai metami nepagrįsti kaltinimai, kurie, LŽS Valdybos nuomone, yra akivaizdus įrodymas, jog bandyta nepagrįstai persekioti žurnalistą už kritiką ir faktais nepagrįstais kaltinimais siekta sumenkinti žurnalisto reputaciją darbdavio akyse bei sukelti jam neigiamas pasekmes“, – rašoma LŽS rašte.

LŽS pateiktame rašte konstatavo, kad žurnalisto, LŽS nario Tomo Janonio atžvilgiu UAB „SKR Baltic“ veikla turi SLAPP požymių, rekomendavo T. Janoniui pasinaudoti Valstybės garantuojama teisine pagalba dėl šio atvejo ir nusprendė jam tarpininkauti, esant poreikiui suteikti konsultacinę, teisinę ir psichologinę pagalbą.

Taikos sutartis galimai neužtikrino viešojo intereso

„Delfi“ primena, kad skandalas 2022 m. kilo dėl strategiškai patrauklioje Vilniaus vietoje, šalia Neries upės, esančio didžiulio 8 ha valstybinės žemės sklypo. Įvairūs teisminiai ginčai dėl teisių į šį žemės sklypą tęsėsi nuo 2009 m., kol galiausiai NŽT pasirašė su verslininku taikos sutartį, bet nenorėjo visuomenei atskleisti jos sąlygų.

Žemės ūkio ministerija tuomet pasisakė kritiškai vertinanti tokius atvejus, kai sprendimai dėl žemės perleidimo priimami sudarant taikos sutartis. Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas buvo oficialiai įpareigojęs NŽT vengti mediacijos (taikos sutarčių sudarymo) dėl valstybei priklausančio turto perleidimo, o viešąjį interesą ginti iki galo teisme.

Daugiau skaitykite čia.