Lietuvoje viešėjusiam V. Bojčenkui, sutikusiam duoti interviu „Delfi“, buvo itin svarbu, kokia kalba jis vyks. Jis iš karto pabrėžė, kad iš principo atsisako kalbėtis rusiškai, jo šalį užpuolusių agresorių kalba. Tai, kad „Delfi“ redakcijoje dirba žurnalistė iš Ukrainos, jam buvo maloni staigmena.

Šiuo metu Lietuvoje gyvenanti ir „Delfi“ dirbanti A. Bubelyak po interviu dalinosi, kad jų pokalbis buvo ne tik išsamus, bet ir labai atviras ir jautrus.

Vadym Boichenko

„Vadimas Bojčenka buvo Donecko srities Mariupolio meras, kuris buvo ten prasidėjus plataus masto invazijai. Jis iki šiol yra nominalus ir vienintelis teisėtas miesto vadovas, nes miestas yra neteisėtai okupuotas Rusijos. Dabar jis rūpinasi miesto gyventojais, kurie jį paliko bėgdami nuo okupacijos. Interviu jis papasakojo dramatiškų detalių apie pirmąsias dienas, kai rusai užėmė miestą, ir už kokią sumą pavyko iš korumpuotų rusų išpirkti savo pavaduotoją“, – pasakojo ji.

„Jis prisipažino, kad prieš karą buvo padaryta klaidų, kad jam nebuvo pasiruošta ir netikėta, kad jis gali įvykti. Be to, jis atskleidė, kaip mieste veikė rusų propaganda, kaip žmonėms buvo įteigta, kad rusai neva gelbsti juos naikinimo akivaizdoje, apie Stokholmo sindromą ir kas buvo tie žmonės, kurie išdavė Ukrainą“, – sakė A. Bubelyak.

„V. Bojčenka taip pat sakė, kad jo miestas buvo modernus ir europietiškas, kol rusai jį beveik nušlavė nuo žemės paviršiaus. Svarbiausia – jis prašo niekada nepamiršti Mariupolio tragedijos“, – pabrėžė ji.

Visą pokalbį su Mariupolio meru Vadimu Bojčenka žiūrėkite trečiadienį, 13.30 „Delfi“ portale.