Dalinsis patirtimi apie kovą su dezinformacija

„Melo detektoriaus“ redaktorė Aistė Meidutė dalyvaus seminaruose, kuriuose pasakos apie „Melo detektoriaus“ veiklas, kurių „Delfi“ ėmėsi rinkimų laikotarpiu – pasidalins patirtimi, kaip veikia tarptautinės duomenų bazės „Elections24“ pildymas, kaip pavyko padidinti patikrinamų faktų, susijusių su rinkimų temomis, apimtis, apie įgyvendintą projektą „Pagauk politiką“ ir su „TikTok“ darytus medijų raštingumo vaizdo įrašus.

Taip pat ji, kartu su I. Ivanauskaite, pristatys pagrindines DIGIRES iniciatyvos veiklos kryptis – bendruomenės lyderių įgalinimą, didinant jų atsparumą dezinformacijai ir bendradarbiavimo su žiniasklaida stiprinimą. Šios iniciatyvos metu organizuojami „Delfi“ žurnalistų ir faktų tikrintojų susitikimai su studentais, mokytojais, regionų žurnalistais ir medikais, kurių metu aiškinama, kaip tikrinama informacija, kokie pagrindiniai dezinformacijos naratyvai kelia grėsmę, taip pat skatinamas bendradarbiavimas tarp mokslininkų ir žiniasklaidos bei patikrintų faktų sklaidos didinimas, dalinantis jais su regionų žiniasklaida.

I. Ivanauskaitė renginyje pristatys „Delfi“ kovos su dezinformacija iniciatyvas, tarp kurių yra ir „Melo detektorius“, papasakos apie bendradarbiavimą su tarptautinėmis žiniasklaidos organizacijomis, įtraukiančio mokomojo turinio kūrimą ir tai, kaip šioje srityje dirbama pritaikant daugiakalbius pokalbių robotus. Pasak jos, bendradarbiaujant su „Meta“, pavyko pasiekti svarbių laimėjimų kovojant su melaginga informacija, buvo daugiau nei 200 proc. padidintas įsitraukimas į paveikias visuomenės informavimo kampanijas.

Vytautė Merkytė moderuos vieną iš konferencijos diskusijų, skirtą aptarti pokyčiams žiniasklaidoje (Managing Change in Media Space: Social Media, Information Disorder, and Voting Dynamics“.)

„Džiaugiuosi galėdama būti „EuroDIG 2024“ konferencijos dalimi. „Delfi“ jau daug metų atsakingai dirba kovodamas su dezinformacija. Pačiai teko beveik dvejus metus tikrinti faktus rubrikai „Melo detektorius“, o visai neseniai įmonės „TikTok“ darbuotojams, kurie yra atsakingi už Baltijos regioną, pasakojau apie tai, kaip Baltijos šalių politikai EP rinkimams naudoja „TikTok“ ir kaip šiame soc. tinkle plinta dezinformacija. Dezinformacijos mastai yra milžiniški, tad tiek ekspertai, tiek žiniasklaida, tiek įstatymų leidėjai turi itin aktyviai dirbti, kad visuomenė nepaskęstų mele“, – sakė ji.

Tikisi padaryti įtaką interneto valdymo politikai Europoje

Jūratė Šovienė, RRT pirmininkė sako, kad šio renginio dalyvių įžvalgos turės įtakos viešajai interneto valdymo politikai visame žemyne – „EuroDIG“ pagrindinės žinutės bus pateiktos pasauliniam Interneto valdymo forumui IGF (Internet Governance Forum)“.

2024 metai visai interneto bendruomenei yra ypatingi, rugsėjį Jungtinių Tautų Ateities Forume valstybės turės nutarti dėl Pasaulinio skaitmeninio susitarimo (angl. Global Digital Compact), taip pat bus sprendžiama dėl esamų skaitmeninių daugiašalių formatų ateities – ar jie išliks, ar transformuosis po Pasaulinio skaitmeninio susitarimo patvirtinimo.

„Ypač aktualūs yra dirbtinio intelekto, žmogaus teisių skaitmeninėje erdvėje apsaugos, kovos su grėsmėmis internete, reikiamų gebėjimų skaitmeninei atskirčiai mažinti klausimai. Visos šios temos atsispindės ir mūsų šiemet rengiamo „EuroDIG“ darbotvarkėje“, – pabrėžia J. Šovienė.

Birželio 17-19 dienomis Vilniuje vykstančio „EuroDIG“ dialogo partneriai yra Užsienio reikalų ministerija, Susisiekimo ministerija, Ekonomikos ir inovacijų ministerija, Informacinės visuomenės plėtros komitetas, DOMREG ir „Go Vilnius“.