Dviejų redaktorių neformalios įžvalgos

„Kartą per mėnesį mes, du redaktoriai, kurių darbas yra nuolat stebėti visą naujienų srautą, aptarsime ir analizuosime svarbiausius praėjusio mėnesio įvykius, įdomiausius taškus, dalykus, kurie kelia daugiausiai klausimų ir ieškosime į juos atsakymų. Kalbėsimės ne tik dviese – taip pat kviesimės pašnekovus, kurie mums padės įsigilinti į kontekstą, suprasti įvykius Lietuvoje ir pasaulyje“, – sakė „Delfi“ vyr. redaktorė R. Lukaitytė-Vnarauskienė.

Pasak jos, jie taip pat bandys praskleisti viešumoje plačiai nuskambėjusių įvykių užkulisius: „Nagrinėsime, kokios buvo jų priežastys ir kokie galbūt galėtų būti sprendimai, analizuosime, kas netilpo į naujienų portalo „Delfi“ ir naujienų agentūros ELTA rubrikas ir puslapius“.

V. Bruveris pastebėjo, kad jau ir tinklalaidės pavadinimas sufleruoja, kad pokalbiai joje bus mažiau formalūs: „Paprastai, visiems suprantamai aptarsime svarbiausias, labiausiai nustebinusias, pakėlusias antakį naujienas“.

Viena tokių buvo didžiąją dalį Lietuvos nustebinęs faktas, kad Šalčininkuose per pirmąjį Prezidento rinkimų turą daugiausiai balsų surinko prorusiškomis pažiūromis garsėjantis Eduardas Vaitkus. Būtent todėl rengti pirmąją tinklalaidę V. Bruveris ir R. Lukaitytė-Vnarauskienė išvyko į Šalčininkus – kad pajustų, kuo šis miestas gyvena ir kodėl būtent tokie buvo rinkimų rezultatai.

„Kaskart aktualijos, kurias aptarsime, galbūt jų bus ne viena, vis tiek siesis su kokia nors vieta, tad ten ir vyksime, neliksime vien tik Vilniuje, vyksime ir į kitus miestus pasikalbėti su žmonėmis neformalioje aplinkoje“, – žadėjo V. Bruveris.

Kas atsitiko Šalčininkuose?

Nuvykę į Šalčininkus redaktoriai nusprendė pasikalbėti su vietos politikais, šiuo atveju tai buvo Gerardas Stonkus, Lietuvos socialdemokratų partijos Šalčininkų skyriaus pirmininkas.

„Socialdemokratų partija su Darbo partija šiuo metu yra vienintelės Lietuvos nacionalinio masto partijos, turinčios skyrius Šalčininkuose – kitos realiai ten neveikia. Dabar dar vietiniai socialdemokratai susijungs su Darbo partija, tai iš esmės ten tas vienintelis socialdemokratų skyrius ir liks, o visa kita – Lenkų rinkimų akcija“, – pasakojo V. Bruveris.

Kokie buvo redaktorių įspūdžiai Šalčininkuose?

„Mes ten neatradome Amerikos, kažkokių laukinių žemių ar laukinio Lietuvos Donbaso, nes jo ten negalėjo būti. Šalčininkai yra integrali ir gyvybinga Lietuvos ir jos visuomenės dalis, tik faktas tas, kad didžiosios Lietuvos dalies ir tos vadinamosios Vilniaus Lietuvos jie iš tiesų yra primiršti. Trūksta dialogo, integracijos, trūksta pavyzdžio iš pagrindinių politinių partijų – kaip matome, jos tiesiog ten neveikia numojusios ranka kaip į beprasmišką dalyką“, – pastebėjo jis.

„Kita vertus, mes diskutavome ir tarpusavyje, ir su pašnekovu, ką vis dėlto daryti su faktu, kad tam tikra grupė rinkėjų, ir tai jokiu būdu nėra tik tautinių mažumų rinkėjai, bet ir lietuvių tautybės, vis labiau radikalėja, tą savo vadinamą protestą jie vis aiškiau konvertuoja į antivalstybines nuostatas, ką įrodo balsavimas už tą patį E. Vaitkų. Tad ką daryti su tokiais rinkėjais, ar jie jau beviltiški, ar verta barstytis galvą pelenais dėl to, kad su jais nebuvo kažkokio dialogo, kad jie nepakankamai įtraukti, kad jie vos ne teisėtai reiškia savo protestą, dėl kurio mes visi čia esame kalti? Apie visa tai ir pasikalbėsime“, – sakė V. Bruveris.

Tinklalaidė „Kaip suprast?“ su „Delfi“ vyr. redaktore R. Lukaityte-Vnarauskiene ir ELTA vyr. redaktoriumi V. Bruveriu – jau ketvirtadienį 16 val. naujienų portale „Delfi“.