Pirmojoje tokio pobūdžio atviroje duomenų bazėje, žinomoje kaip projektas „Elections24Check“, yra renkami ir klasifikuojami politiniai faktų tikrinimai, dezinformacijos paneigimai bei auditorijos atsparumo melagienoms bei klaidinančioms tarpžemyninėms tendencijoms atvejai.

Delfi Melo detektoriaus redaktorė Aistė Meidutė pasidžiaugė, kad Delfi taip pat turi galimybę prisidėti prie demokratinio pasaulio vertybių išsaugojimo ir gynimo. O platformą „Elections24Check“ ji įvardina kaip tokią vienintelę pasaulyje.

„2024 metai yra rinkimų metai. Bent 64 šalyse, kuriose gyvena beveik pusė viso pasaulio gyventojų, planuojami nacionaliniai rinkimai. Birželio mėnesį taip pat bus renkami atstovai į Europos Parlamentą“, – pabrėžia A. Meidutė.

Būtent su pastaraisiais rinkimais susijusios informacijos tikrinimui ir yra skiriamas didžiausias dėmesys. Šios platformos naudotojai ieško ir atsirenka publikacijas skirtingomis kalbomis priklausomai nuo konkrečių valstybių ir politinių partijų, pasirenka dominančias temas, pavyzdžiui, klimato kaitą, saugumą ar gynybą.

Projekto rėmuose dalyviams dalijantis savo informacija taip pat galima susipažinti su statistine informacija apie dezinformacijos tendencijas rinkimų laikotarpiu, ekspertams suteikiama galimybė gauti prieigą prie visų duomenų. Projekte dalyvaujantys faktų tikrintojai taip pat skelbs duomenų analizės ataskaitas.

Europos faktų tikrinimo organizacijos pirmininkas Carlosas Hernandezas Echevarria džiaugiasi, jog „Elections24Check“ „visam žemynui pasiūlys ankstyvosios diagnostikos sistemą dezinformacijai internete. Projekte dalyvaujančios faktų tikrinimo organizacijos apima ne tik Europos Sąjungą, bet ir žymiai platesnę kaimyninių Europos valstybių bendruomenę. Tai labai svarbu, nes dezinformacijai valstybių sienos neegzistuoja“.

„Google“, kurie palaiko šį projektą, Europos valstybinių reikalų ir viešosios politikos viceprezidentė Annete Kroeber Riel pridūrė: „Labai džiaugiamės ir didžiuojamės galėdami prisidėti prie faktų tikrinimo organizacijų iš visos Europos veiklos šiuo itin svarbiu metu, nes su rinkimais susijusi dezinformacija keliauja kiaurai valstybių sienas ir kelia realią grėsmę demokratiniams procesams“.

Visos projekte dalyvaujančios faktų tikrinimo organizacijos propaguoja skaidrumą, nešališkumą ir aukščiausios kokybės žurnalistiką bei gina visuomenės interesus, ką numato Nepriklausomų faktų tikrinimo organizacijų standartų kodeksas.

Prieiga prie duomenų bazės rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją