„Bauer Media Group“ operacijų vadovo ir „Google“ Skaitmeninių naujienų inovacijų fondo valdybos narys Veitas Valentinas Dengleris oficialiai paskelbtoje ataskaitoje pažymi, kad fondo tikslas yra įgyvendinti kuo daugiau naujų iniciatyvų, padedančių naujienų portalams ir agentūroms žengti kartu su technologijomis: „Svarbiausias pasiekimas buvo ne individualus projektų įgyvendinimas, bet naujas ir inovatyvus požiūris Europos naujienų ekosistemoje. Įgyvendinti projektai padėjo pagrindus įdiegti naujus verslo modelius ir strategijas žiniasklaidos organizacijose bei atsirasti startuoliams, vystantiems naujas idėjas.“

Skaitmeninių naujienų inovacijų fondas stipriai prisidėjo prie inovacijų kūrimo žiniasklaidoje Baltijos šalyse: Estijoje buvo įgyvendinti 2 projektai 441 tūkst. Eur vertės, Latvijoje – 5 už 250 tūkst. Eur, o Lietuva pritraukė didžiausią finansavimą – 6 projektams buvo skirta 960 tūkst. eurų. Net du finansuoti projektai buvo įgyvendinti „Delfi“, t. y. įrankis kovai su dezinformacija – „Demaskuok“ ir turinio monetizavimo platforma „Delfi Plius“, „Google“ skirtas finansavimas buvo 630 tūkst. Eur.

Demaskuok.lt – projektas kovojantis su dezinformacija žiniasklaidoje

„Delfi“ sukurtas projektas „Demaskuok.lt“ (angl. DeBunk), kurio metu kartu su kitomis žiniasklaidos priemonėmis, valstybės institucijomis ir savanoriais buvo kuriami dezinformacijos atpažinimo įrankiai skaitmeniniuose naujienų portaluose sulaukė labai daug dėmesio ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje, o pats „Google“ Skaitmeninių naujienų inovacijų fondas šį projektą vertiną kaip vieną sėkmingiausių. Per penkerius metus „Google“ išleido 15 mokslinių straipsnių ir parašė trumpas istorijas apie pasirinktus fondo remiamus projektus, tarp jų pateko ir „Demaskuok.lt“.

Nuo 2018 metų „Demaskuok.lt“ dirbo su įvairiomis organizacijomis iš 17 šalių. „Laimėtas projekto rėmimas leido stiprinti komandą ir rasti reikalingus specialistus. Mums reikėjo žmonių, kurie išmanytų politikos mokslus ir tarptautinius ryšius, taip pat projekto vystytojų, galinčių įgyvendinti idėjas, kurti dirbtinį intelektą bei programuoti,“ – sako „Delfi“ verslo plėtros vadovė ir viena iš projekto kūrėjų Ieva Ivanauskaitė.

Sukurtas specialus įrankis kiekvieną dieną skanuoja tūkstančius straipsnių iš daugiau nei 1 000 šaltinių, atsižvelgdamas į įtarimą keliančius raktažodžius ir pasakojimo linijas, pavyzdžiui, kad Lietuva yra žlugusi valstybė arba kad ji buvo okupuota NATO. Kaip įtartinas pažymėtas turinys vėliau yra peržiūrimas žmonių, sprendžiant, kokių veiksmų imtis toliau. „Demaskuok.lt“ projekto metu vien tik per 2020 metų balandžio – birželio mėnesius buvo išanalizuotas 9 881 straipsnis, iš kurių 617 buvo klaidinantys arba su neteisinga informacija, kuri susijusi su Lietuva, Latvija, Estija ir Covid-19.

„Delfi Plius“ – demokratijos stiprinimas ir autorių finansinė nepriklausomybė

Žiniasklaida visame pasaulyje garsiai kalba apie mokamą internetinį turinį, tad „Delfi“ taip pat ryžosi kurti mokamo turinio platformą, kurios pagrindinis tikslas yra leisti užsidirbti rašytojams, kūrėjams ir tokiu būdų dar labiau skatinti laisvą žodį ir demokratiją.

Fondo parama stipriai prisidėjo prie „Delfi Plius“ projekto – tai atvira turinio monetizavimo platforma, prie kurios prisijungę vartotojai gali rasti tiek atskirų autorių, tiek žinomų tarptautinių ir lietuviškų žiniasklaidos priemonių kokybišką įvairaus formato turinį. Turinio autoriams ši platforma leidžia užsidirbti iš savo kūrybos, nes „Google“ finansuotas ir IT ekspertų sukurtas įrankis pagal skaitytojo praleistą laiką ir kitus parametrus paskaičiuoja kokia „uždarbio“ dalis nuo visų surinktų prenumeratų jam priklauso. Autoriams mokama iš autorių fondo, kurį sudaro „Delfi Plius“ prenumeratos surenkamos lėšos, o „Delfi“ užtikrina, kad 100 proc. visų surinktų lėšų yra panaudojamos tik autorių honorarams sumokėti.

Nuo šių metų pradžios „Delfi Plius“ platforma autoriams jau yra išmokėjusi daugiau nei 53,4 tūkst. Eur. Spalio mėnuo buvo rekordinis, autorių fondą sudarė daugiau nei 8 300 eurų, o daugiausia uždirbęs kūrėjas gavo per 600 eurų pajamų. Iki metų pabaigos „Delfi Plius“ tikisi išmokėti dar bent 18 tūkst. eurų.

„Yra keletas sėkmingų pavyzdžių „Patreon“ platformoje, o „Delfi Plius“ tapo idealia terpe daugeliui kitų kūrėjų. Turbūt labiausiai mūsų sėkmę lemia kanalo paprastumas: nuo pat pirmos sekundės, kai prenumeratorius atsiverčia tekstą, autorius uždirba, todėl geras, kokybiškas, įtraukiantis turinys randa savo skaitytoją. Be to, bendradarbiaujame su daug nepriklausomų kūrėjų, įvairiais žurnalais, kultūriniais leidiniais, taip pat galite rasti vertingų „The Economist“ ir „Bloomberg“, „Foreign Policy“ straipsnių vertimų“, – pasakoja „Delfi Plius“ redaktorius Paulius Paulaitis.

Daugiau apie „Google“ Skaitmeninių naujienų inovacijų fondą skaitykite čia.