BSLKVO teiks paramą leidėjams derybose su interneto platformomis, naudojančiomis žiniasklaidos turinį (pvz., „Google“ ir „Facebook“). Teisių naudotojai turės galimybę sudaryti susitarimus, siekdami greičiau ir lengviau gauti leidimą naudoti žiniasklaidos turinį. Organizacija ketina imtis ryžtingų veiksmų, kad būtų užkirstas kelias neteisėtam žiniasklaidos priemonių naudojimui. Be to, bus bendradarbiaujama ir su kitomis Europos spaudos leidėjų kolektyvinio administravimo organizacijomis.

„Estijos, Latvijos ir Lietuvos autorių teisių įstatymai suteikia spaudos leidėjams išimtinę teisę leisti arba uždrausti kopijuoti spaudos leidinius internete ir padaryti juos viešai prieinamus“, – paaiškino BSLKVO konsultuojanti advokatė Elise Vasamäe.

Spaudos leidėjai vis labiau nerimauja dėl to, kad jų turinys naudojamas internete be jų leidimo. Pavyzdžiui, paieškos sistemos, socialinės žiniasklaidos tinklai ir kai kurios žiniasklaidos stebėsenos bendrovės gauna didelę dalį pajamų naudodamos žiniasklaidos turinį, neprašydamos leidimo ir nemokėdamos už jį tiems, kuriems priklauso teisės.

„Žiniasklaidos įmonių santykiai su socialinės žiniasklaidos tinklais, žiniasklaidos stebėsenos įmonėmis, paieškos sistemomis ir bendrovėmis, dirbančiomis su dirbtiniu intelektu, turi būti grindžiami pagrįstais susitarimais ir pagarba teisėms, – sakė „Ekspress Grupp“ valdybos pirmininkė Mari-Liis Ruutsalu. – Žiniasklaidos bendrovės turi teisę spręsti, kaip bus naudojamas jų turinys, ir reikalauti už jį sąžiningo užmokesčio.“

Mari-Liis Rüütsalu

BSLKVO žiniasklaidos bendrovių vardu ves derybas dėl žiniasklaidos turinio naudojimo ir sudarys atitinkamas licencines sutartis, taip pat rinks mokesčius ir skirstys juos spaudos leidėjams bei kitais būdais gins spaudos leidėjų interesus.

Į organizacijos veiklą įsitraukti kviečiami Lietuvos, Latvijos ir Estijos spaudos leidėjai. „Tik kartu galime veiksmingai propaguoti nepriklausomos ir patikimos naujienų žiniasklaidos, kaip svarbios demokratinės visuomenės institucijos, vertybes ir tvarų ekonominį modelį“, – sakė „Postimees Group“ valdybos pirmininkas Toomas Tiivel.

Informacijos apie organizacijos veiklą galima rasti internete adresu www.balticpresspublishers.eu arba el. paštu info@balticpresspublishers.eu.