„Jau 10 metų padedame Lietuvos gyventojams kurti gražesnį kasdienį gyvenimą namuose. Gimtadieniai, kaip ir dauguma kitų svarbiausių gyvenimo įvykių, taip pat dažniausiai vyksta namuose. Muzika, tortas, bučiniai – neatsiejama gimtadienio šventės dalis. Kalbėdami apie šiuos atributus įpynėme ikoninių IKEA sprendimų namams pavadinimus, kurie suskambo lietuviškai. Žaismingumas – svarbi IKEA balso tono dalis, o per gimtadienį juo labiau norėjome linksmai pajuokauti“, – sako IKEA Lietuva Rinkodaros vadovė Irena Meškauskienė.

Kaip gimsta IKEA baldų pavadinimai?

IKEA baldų pavadinimai yra švediški žodžiai, atspindintys skandinaviškas įmonės šaknis. Įkūrėjui Ingvarui Kampradui buvo sudėtinga atsiminti skaičius ir prekių kodus, todėl prekėms suteikė vardus. Tačiau ne tik tai – kartu jis kiekvienam gaminiui suteikė identitetą ir charakterį, emocinio svorio bei unikalumo.

„Prekių pavadinimai turi būti tarp 4 ir 12 raidžių ir pageidautina, kad tai būtų žodžiai su specifinėmis švediško alfabeto raidėmis. Labai dažnai tai būna Švedijos ir kitų Skandinavijos šalių vietovardžiai – miestai, kaimai, ežerai ir t.t. Pavyzdžiui, lauko baldams TÄRNÖ suteiktas Švedijos salos pavadinimas, kilimams – miestų Švedijoje ir Danijoje vardai, o miegamojo ir vonios aksesuarams teko gėlių ir augalų pavadinimai. Kai kurios prekės gavo ir žmonių vardus, pavyzdžiui, ikoninė knygų lentyna BILLY pavadinta kolegos garbei, kuris 70-aisiais išreiškė poreikį minimalistinei ir funkcionaliai knygų spintai. Vardų suteikimas baldams ir namų aksesuarams jau pats savaime yra kvietimas, nežiūrėti į viską taip rimtai ir priverčiantis nusišypsoti, ypač, kai pavadinimai dažnai nėra lengvai ištariami“, – sako I. Meškauskienė.

Gimtadienis bus švenčiamas daugelio namuose

Pasak vieno iš kūrybinės idėjos autorių, reklamos agentūros „Ogilvy Vilnius“ kūrybininko Kęstučio Neverausko, IKEA suteikia galimybę daugeliui žmonių apstatyti savo namus taip, kaip jiems norisi, kad ir kokio dydžio erdvėje gyventų, kad ir kokių poreikių turėtų. Todėl per 10 metų Lietuvoje IKEA sprendimai atsidūrė daugelio šalies gyventojų namuose. Tai prisiminus gimė įžvalga, kad IKEA gimtadienis bus švenčiamas kiekvienuose namuose, kuriuose vietą rado IKEA sprendimai. Be to, juk būtent čia daugelis švenčia savo ar artimųjų gimtadienius.

„Dalies prekių pavadinimai primena lietuviškus žodžius, kurie tinka apibūdinti gimtadienio šventimo akimirkas, o patys IKEA sprendimai naudojami šventės metu. Radome pavadinimus, kurie puikiai įsiliejo į lietuviškus sakinius apie gimtadienio situacijas. Tikimės, jog ši kampanija pralinksmins ją pamačiusius ir primins, kad IKEA jau 10 metų Lietuvoje yra tam, kad jų gyvenimas namuose būtų gražesnis ir patogesnis“, – sako idėją kūrusios komandos narys.