Spaudimą patirianti naujienų portalo redakcija ir specialusis korespondentas tokius verslo atstovų veiksmus vertina, kaip vadinamąjį strateginio ieškinio dėl visuomenės dalyvavimo (SLAPP) pavyzdį. „Delfi“ redakcija buvo paduota į teismą ir teisminiai ginčai tęsiasi iki šiol, o Vilniaus miesto apylinkės teisme yra užvesta jau antra byla ir niekas nežino, kiek dar tokių yra suplanuota.

Pirmiausia svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad Lietuva yra demokratinė šalis, kur visi turi teisę reikšti savo nuomonę, ypač viešąjį interesą ginantys žiniasklaidos atstovai, ir bet kokie bandymai nutildyti ar įbauginti redakcijų atstovus yra traktuojami, kaip kėsinimasis į žodžio laisvę ir pamatines demokratijos vertybes.

IŽA pirmininkės L. Bušinskaitės teigimu, viena iš svarbiausių žiniasklaidos pareigų yra ginti viešąjį interesą, kelti klausimus, net jei jie tam tikriems verslo atstovams atrodo nepatogūs ar netinkami, bei informuoti visuomenę apie reiškinius ar procesus, kurie galimai netarnauja viešajam interesui.

„Labai gaila, kad kai kurie verslininkai ir verslo grupės, siekdami sau naudos, pasitelkia visas įmanomas teisines priemones siekiant galimai įbauginti konkrečius žurnalistus, o redakcijos tampa taikiniais, kurių darbą bandoma paralyžiuoti, užverčiant galybe teisinių skundų. Visuomenė turi teisę žinoti, tad šiuo atveju svarbu naujienų portalo Delfi.lt redakcijai ir žurnalistui Tomui Janoniui nenuleisti rankų, neišsigąsti ginant viešąjį interesą ir toliau kelti nepatogius klausimus dėl valstybinio turto įsigijimo“, - sako L. Bušinskaitė.

Lina Bušinskaitė

Pasak jos, šis atvejis gali tapti precedentu Lietuvos žurnalistikos istorijoje, nes, panašu, kad konkretus žurnalistas, jo kolegos ir darbdavys, t.y. portalo redakcija, patiria sisteminį spaudimą, siekiant nutildyti, kad žurnalistai nebekeltų verslo atstovams nepatogių istorijų į viešumą, informuodami apie tai visuomenę atitinkamais žurnalistiniais tyrimais.

Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininko Dainiaus Radzevičiaus teigimu, strateginis žurnalistų persekiojimas už jų veiklą yra XXI amžiaus net ir laisvų demokratijų rykštė.

„Pasinaudodami teisine sistema bet kurį žurnalistą įtakingi ir galingi asmenys galėjo ir tebegali persekioti. Bet naujas Europos Sąjungos ir Lietuvos įstatymų reguliavimas pagaliau leidžia rimtai atsakyti tokiems veikėjams. Ir tai privaloma daryti bei kiekvieną istoriją viešinti. Su Tomu Janoniu kartu tai tikrai padarysime“, - sako D. Radzevičius.

Dainius Radzevičius