Į spaudos konferenciją susirinkę muzikos, kino atstovai teigė apskritai labai sveikinantys sprendimą imtis realių kovos priemonių prieš piratavimą, tačiau sakė nesutinkantys su įpareigojimu jiems patiems ir atlyginti šiame procese atsirandančias išlaidas.

„Jei man iš automobilio pavogų magnetolą, o paskui aš turėčiau sumokėti už tai, kad ji man būtų grąžinta iš to, kuriam buvo parduota, tai vargu ar atrodytų logiška“, – kalbėjo režisierius Arūnas Matelis.

„Teismo sprendimas labai sveikintinas, dabar tik laiko klausimas, kol reikalai dar geriau pakryps. Galiu pasidalinti tokia žmogiška istorija. Švedijoje teko bendradarbiauti su žymiu muzikos prodiuseriu, klausėme, kodėl jie nenori pagaminti mums tam tikro produkto, galbūt buvo per mažų pinigų klausimas. Jis sakė ne, viskas gerai, pinigai tenkina, bet padėtis jūsų šalyje ir regione – ne, nes negaunu tokios grąžos, kokią galėčiau gauti kitoje šalyje. Autorių teisių sistema atrodo visiškai laukinė“, – pasakojo muzikos prodiuseris Martynas Tyla.

„Tikiuosi, kad laikui bėgant teismo sprendimas įgaus tobulesnes formas ir visi vadinamieji tiekėjai vis dėlto turėtų patapti socialiai atsakingais, nes šiai dienai jų socialinis atsakingumas, mano nuomone, yra nulinis. Tokios kompanijos kaip „Telia“ turėtų žiūrėti žymiai atsakingiau ir rimčiau į šį klausimą, ir lieka jų pačių paklausti, ar jie yra socialiai atsakingi“, – kalbėjo M. Tyla.

Prodiuseris Donatas Šimukauskas, dirbęs su Emiliu Vėlyviu, skaičiavo, kad filmas „Zero 2“ buvo parsisiųstas nelegaliai apie pusę milijono kartų. „Paskaičiuokite, kiek prarasta pajamų, jei bilietas į kiną kainuoja apie 5 eurus, tai jau būtų apie 2,5 mln eurų, o vien PVM mokesčio valstybei būtų sumokėta apie pusę milijono“, – skaičiavo jis.

Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijos (AVAKA) vadovas Darius Vaitiekūnas dėstė, kad apribojus galimybes gauti nelegalų turinį, taip būtų paskatintas legalių jo platformų atsiradimas. „Žmonės sako, kad nėra kur legaliai parsisiųsti naujausių filmų ar muzikos, tačiau čia yra uždaras ratas. Atsiradus duobei, kai nebebus nelegalios pasiūlos, pradės atsirasti daugiau legalių platformų“, – kalbėjo jis.

Dainininkas Vaidotas Valiukevičius pridūrė, kad net tais atvejais, kai nelegaliai pamatyti ar išgirsti kūrinį lengviau nei legaliai, tai nėra tinkamas pasiteisinimas. „Jei norite įsigyti naujausią knygą ar šviežiausią apelsiną, juk neinate jų vogti, o galvojate, kaip už tai susimokėti. Kodėl čia turėtų būti kitaip?“, – klausė jis.

LATGA advokatas Andrius Iškauskas teigė, kad LATGA planuoja skųsti tą dalį sprendimo, kurioje kalbama apie tai, kad proceso išlaidas atlygins LATGA, bet neatmetė galimybės, kad sprendimą gali skųsti ir interneto tiekėjai. „Mes suprantame, kad taip šimtu procentu piratavimo nesustabdysime, bet nereiškia, kad neturime bandyti to stabdyti. Užsienio praktika rodo, kad apribojus tokių svetainių pasiekiamumą, nelegalaus turinio parsisiuntimas krinta apie 70 proc. Jei taip būtų su „Linkomanija“, būtų labai geros Kalėdos“, – kalbėjo jis.