Tokių atvejų tik daugėja – vien praėjusiais metais JAV teismuose nagrinėta virš 60 bylų, kurių įkalčiuose figūravo emoji. Prieš penkerius metus šis skaičius nesiekė dešimties.

Kaip ir daugelyje gyvenimo situacijų, kur technologijos lenkia infrastruktūrą ir teisinę sistemą (pvz.: elektriniai paspirtukai, autonominiai automobiliai ir pan.), didžiausiomis problemomis tampa reguliavimo trūkumas ir bandymai esamas taisykles pritaikyti prie naujovių. O emoji atveju – dar ir tendencijos bei kultūrinis kontekstas.

Pabandykite savo pažįstamam paaugliui nusiųsti šiuos emoji 🍆💦. Tuomet straipsnio komentare pasidalinkite jų atsakymu. Garantuoju, turėsime vieną įdomiausių komentarų skilčių šį mėnesį.

Kiekvienas gali suprasti savaip

Kas vieną dieną gali reikšti baklažaną, kitą dieną gali būti nebepadoru. Situacijai nepadeda ir tai, kad kiekvienas emoji skirtinguose įrenginiuose atrodo vis kitaip. Pavyzdžiui, tas pats besišypsantis emoji, anot apklausų, vieniems atrodo gerokai mažiau džiaugsmingas nei kitiems. Pozityvumo skalėje nuo -5 iki 5, „Android“ įrenginiuose šypsenėlės emoji žmonės įvertino ketvertu, savo ruožtu „Apple“ – minus vienetu.

Taigi, jūs siunčiate džiugią šypseną iš Huawei, o gavėjas su iPhone interpretuoja tai neigiamai. Mažų mažiausia – nesusipratimas, tačiau viešojoje erdvėje gali turėti ir skaudesnį atoveiksmį, arba tiesiog galite likti nesuprasti.

Emoji interpretuoja ir teismai

„Žiūrint į pasaulines teismų tendencijas, emoji jau yra pripažįstami kaip kalbos dalis, kuria galima įžeisti, pagrasinti, skatinti smurtą ar neapykantos nusikaltimus. Pavyzdžiui, Prancūzijos teismuose yra naudojama sąvoka „grasinimas nužudyti naudojant vaizdus“, – sako teisininkė Daugailė Syrusaitė.

Vyro, kaltinamo sąvadavimu teisme, tarp įkalčių buvo žinutė, kurioje jis moteriai siuntė aukštakulnių ir pinigų maišo emoji. Teismo pripažinta emoji interpretacija „dėvėk aukštakulnius ir uždirbk man pinigų“ buvo pripažinta įrodymu, kad vyras pelnėsi iš kito asmens prostitucijos.

Lietuvoje asmens vardas, gyvybė, sveikata, kūno neliečiamybė, garbė, orumas, žmogaus privatus gyvenimas, dalykinė reputacija ir kitos vertybės yra saugomos. Tikėtina, kad šiandieną visas šias vertybes įmanoma pažeisti vien tik naudojant emoji ir dėl to sulaukti teisinių pasekmių“, – teigia D. Syrusaitė.

Kaip emoji pritaikyti komunikacijoje

Tyrimai rodo, jog 6/10 žmonių naudoja ne daugiau penkių skirtingų emoji. Tad statistinio žmogaus emoji raštingumo pervertinti nereiktų, ypač šifruojant komunikacijos žinutes. Pavyzdžiui – jūs važiuojate gatve, užmetat akį į šią reklamą, pažiūrit į ją lygiai 0.5 sekundės.
Kaukolė – mirtis – „dead“. Išmata – „poo“. O „L“ ir lieka „L“. Taigi – filmas „Deadpool“. Tačiau kaukolė gali būti ir „skull“, ir „death“. Išmata – ir „shit“, ir „turd“ ir dar daug kitų smardesnių žodžių. Išvada – emoji, kaip rebusas, komunikacijoje geriau privengtinas.

Veidukai taip pat simbolizuoja lengvesnę komunikacijos formą – labiau atsipalaidavusią, ne tokią oficialią. Tad kai tuometinė kandidatė į JAV prezidento postą H. Clinton Twitter“ paprašo studentų trimis emoji nusakyti, ką jie mano apie paskolų studijoms problemą, žmonės nelieka patenkinti. Kandidatė netrukus sulaukė daug kritikos dėl lengvabūdiško priėjimo prie tokios rimtos problemos.

Savo ruožtu puikiai pasiteisino „Taco Bell“ reklamos kampanija, kurioje jie prašė „Unicode“, oficialiųjų naujų emoji leidėjų, sukurti ir tako emoji. Pavyko – su jų sekėjų pagalba organizaciją pavyko įtikinti, ir šį emoji jau galite susirašinėjimuose dėti ir jūs.

Emoji ir socialiniai tinklai

Maža paslaptis, kad dažniausiai emoji naudojami susirašinėjimuose ir socialinių tinkle įrašuose. „Facebook“ jau seniai galima išreikšti pritarimą įrašui ne tik su „Like“, o prie jų neseniai prisijungė ir „LinkedIn“ – galite „paploti“ ar „susimąstyti“, skaitydami kolegų įrašus ar darboviečių pakeitimus.

Savo ruožtu svarbesnėse situacijose ir komunikacijoje, kol kas geriau pasikliauti raidėmis – kad jūsų emoji rebuso nereiktų šifruoti nei pirkėjui, nei teisėjui.