Geriausia kova – viešumas

„Valstybinės žemės, valstybinių miškų ir ežerų pakrančių neteisėti užtvėrimai yra didžiulė problema, kuriai kontrolę vykdantys pareigūnai skiria per mažai dėmesio. Šie neteisėti veiksmai pažeidžia viešąjį interesą, dėl to žiniasklaidos pareiga viešinti šiuos visuomenę piktinančius pažeidimus ir siekti, kad jie būtų pašalinti“, – sako T. Janonis, „Delfi“ specialusis korespondentas.

Pasak jo, tai yra labai sena problema, kuriai sistemingai dėmesį jis skiria jau eilę metų: „Ypatingai daug pranešimų iš visuomenės pradėjau sulaukti, kai pernai vasaros pradžioje paviešinau skandalingąjį Gulbinų kvartalo atvejį. Pastebiu tendenciją, kad žmonės dažniau kreipiasi ne į atsakingas institucijas, bet į žurnalistus, nes mano, kad tai padės greičiau išspręsti problemą“.

Kaip tik dėl to jis su kolege, televizijos žurnaliste Kristina Pocyte-Medute nutarė suvienyti jėgas ir leistis į kelionę po Lietuvą, savo skaitytojams ir žiūrovams parodant pačias įspūdingiausias poilsiui tinkamas mūsų šalies vietas.

„Norime parodyti tai, ką turime geriausia: gražiausius Lietuvos ežerus, paplūdimius, grilio ir iškylavimų vietas, lankytinus objektus, ir pasiūlyti, kur galėsite per atostogas nuvykti. Tuo pačiu atkreipsime dėmesį į pažeidimus, kurie ežerų pakrantėse bado akis ir trukdo patekti ten, kur mes visi galime lankytis. Taigi, ne tik siūlysime naujus objektus jūsų kelionių maršrutui, bet ir stosime į kovą su pažeidėjais“, – pasakoja T. Janonis.

Iškyla Verkių regioniniame parke

K. Pocytė-Medutė sako, kad Lietuvoje yra daugybė vietų, kur turtingi ir įtakingi asmenys savivaliauja valstybinėje žemėje, ypač gražiuose gamtos kampeliuose – paežerėse ar miškuose.

„Siekiant sugrąžinti visiems mums priklausančią galimybę mėgautis lietuviška gamta mes su kolega Tomu griebsime kepsninę ir svarbiausią ginklą – viešumą. Pirmąją vietą jau aplankėme – surengėme iškylą Turniškių kraštovaizdžio draustinyje, kurio dalį yra savavališkai užėmęs čia namą pasistatęs privatus asmuo. Jei būčiau vykusi be čia jau buvusio ir ne vieną straipsnį apie užimtą valstybinę žemę rašiusio Tomo, tikrai nebūčiau ten kėlusi savo kojos. Atrodė, kad vaikštomės privačiame sklype, visą laiką mus stebėjo keli asmenys, radę ką veikti savo kieme. Nebuvo jauku. Tikiu, kad ir pro šalį praeinantys žmonės yra įsitikinę, kad čia negalima užeiti. Būtent todėl būtina rodyti ir viešinti tokias vietas, kviesti visus mėgautis lietuviškos gamtos teikiamais malonumais, nes tai priklauso mums visiems“, – įsitikinusi ji.

Jau skaičiuoja sėkmės istorijas

T. Janonis pakrančių užtvėrimų, valstybinio miško užgrobimo atvejus viešina jau daugybę metų. Už savo žurnalistinius tyrimus jis tris kartus yra tapęs žurnalistų aplinkosaugos konkurso laureatu, taip pat konkurso „Skaidrumas – visų mūsų rankose“ nugalėtoju. Be to, žurnalistui už viešojo intereso gynimą yra įteiktas Delfi Titano apdovanojimas, o Vilniaus žurnalistų forume už šiuos tyrimus jam buvo įteiktas „Metų įžvalgos“ apdovanojimas.Tačiau T. Janonis pabrėžia, kad svarbiausia – ne tai.

„Svarbiausia, kad po „Delfi“ tyrimų įvyksta pokyčiai. Įsikišus žurnalistams darbo imasi valstybinės institucijos ir tie pažeidimai būna pašalinti. Puikus pavyzdys – visuomenei atvertas Gulbino ežeras, ir naujas traukos objektas Turniškės kraštovaizdžio draustinyje. Dar norėčiau paminėti ir pašalintas tvoras iš miško prie Margio ežero Trakų rajone. Taip visuomenė pagaliau gali patekti ten, kur ilgus metus nebuvo galima kojos įžengti“, – džiaugiasi jis

Kviečia dalintis informacija

T. Janonis su K. Pocyte-Medute savo keliones po Lietuvą planuoja pradėti birželio pradžioje.

„Tikimės aplankyti maždaug 10 įspūdingiausių Lietuvos ežerų pakrančių. Planuojame leistis į skirtingus Lietuvos regionus, nes norime parodyti kuo platesnį mūsų poilsiui skirtų vietų paveikslą. Todėl ramiai negali jaustis nė vieno Lietuvos regiono žemgrobiai“, – pabrėžia T. Janonis.

„Kartu su Kristina kviečiame mums pasiūlyti kelionių maršrutus, rekomenduoti reto grožio vietas ir pasiūlyti, ką turime aplankyti, kur turime paiškylauti ir kur galime skaniai pavalgyti. Taip pat kviečiame dalintis ir pastebėtais pažeidimais: neteisėtai užtvertomis pakrantėmis, valstybine žeme ir miškais. Jei matote, kad kažkas gamtoje savivaliauja, pasidalinkite ir rašykite el. paštu delfi@delfi.lt arba tomas.janonis@delfi.lt“, – ragina jis.