Pasak „Demaskuok.lt“ vadovo Viktoro Daukšo, pasauliui vis daugiau resursų investuojant į klaidingos informacijos atpažinimą, analizę ir kovą su ja, lietuviai turi ne tik patarimų, bet ir realių įrankių. „Galima drąsiai sakyti, kad patys nuolat būdami nedraugiškos kaimynės Rusijos dezinformacijos atakų sūkuryje, vieni pirmųjų tapome labiausiai šioje srityje pažengusia šalimi ir galime pasiūlyti jau ištobulintus dirbtinio intelekto įrankius. Darbas su „Alliance for Securing Democracy“ – mūsų pirmasis tarptautinis projektas, kuris toliau plečiasi į stebėseną įtraukiant papildomas šalis. Šiuo metu „Demaskuok.lt“ įrankis taip pat naudojamas Šiaurės Makedonijos informacinio lauko stebėjimui, o kiek vėliau šiemet ketiname žengti į Baltijos ir kitas Europos šalis.“

„Alliance for Securing Democracy“ specialistai „Hamilton“ platformoje stebi ir analizuoja Kinijos diplomatų ir žiniasklaidos „Twitter“ paskyras, valstybės remiamus naujienų portalus, „Youtube“ ir oficialius diplomatinius kanalus – šių šaltinių analizė leido susisteminti ir atskleisti Kinijos informacinį elgesį ir jo pokyčius.

„Alliance for Securing Democracy“ žiniasklaidos ir skaitmeninės dezinformacijos ekspertas Bretas Schaferis sako, kad koronaviruso pandemija įsuko pasaulines informacines varžybas. „Kovoje dėl naratyvų dominavimo Kinija ėmė taikyti vis agresyvesnę taktiką ir metodus. Realiu laiku galėjome stebėti, kaip Kinijos valdžios institucijų palaikoma žiniasklaida ir valdžios atstovai skolinasi Rusijos dezinformacijos vadovėlių ištraukas ir siekia daryti įtaką pasaulinei viešajai nuomonei.“

JAV veikiančios organizacijos specialistai išanalizavo, kad nuo protestų Honkonge pradžios, oficialūs Kinijos atstovai ėmė itin aktyviai ėmė reikštis Vakarų socialinių medijų platformose. Nuo praėjusių metų balandžio mėnesio su Kinijos ambasadomis, konsulatais ir ambasadoriais susijusių „Twitter“ paskyrų kiekis išaugo daugiau nei 250 proc. – labiausiai šis skaičius augo praėjusių metų pabaigoje.

Hamilton platforma

Organizacijos atlikta analizė parodė, kad COVID-19 ėmus plisti Europoje ir pasaulyje, kartu keitėsi ir Kinijos komunikacija. Ankstyvose koronaviruso plitimo stadijose Kinijos kanalais daugiausiai buvo kalbama apie žmogiškuosius situacijos aspektus ir valdžios pastangas kontroliuoti epidemiją. Nuo vasario pabaigos komunikacijos turinys keitėsi – Kinijos diplomatinės bei ambasadų paskyros ėmė dalintis abejonių keliančių tinklalapių publikacijomis su keliomis, neretai viena kitai net prieštaraujančiomis, konspiracijų teorijomis apie viruso atsiradimą ir situacijos valdymą kitose šalyse, ypač JAV. Stebimuose kanaluose Kinija taip pat ėmėsi aktyviai pristatinėti savo humanitarinę rolę pasaulinės krizės akivaizdoje.

Hamilton platforma

„Hamilton“ surinktų duomenų analizė taip pat parodė, kad Kinijos kanalai palaiko Irano ir Rusijos propagandos tinklus. Pavyzdžiui, keletas su Rusijos vyriausybės parama siejamų ar Kremlių palaikančių tinklalapių pateko tarp 100 labiausiai „Twitter“ platformoje skleidžiamų šaltinių Kinijos paskyrose. Daugiau „Alliance for Securing Democracy“ įžvalgų galima rasti čia.

Interaktyvi „Hamilton“ platforma yra viešai prieinama, su ja galima susipažinti čia.

Apie „Demaskuok.lt“

„Demaskuok.lt“ – nacionalinė iniciatyva, telkianti visuomenės, žiniasklaidos ir valstybės atstovus kovai su netikromis naujienomis, kurios kelia sąmyšį ir mažina pasitikėjimą šalimi. Sulaukusi didžiausios pasaulyje paieškos sistemos „Google“ dėmesio ir finansavimo, „Demaskuok.lt“ sukūrė itin pažangų dirbtiniu intelektu paremtą įrankį, kuris per dieną gali išanalizuoti daugiau nei 30 tūkst. straipsnių, o netikras naujienas aptinka praėjus 2 minutėms nuo publikacijos pasirodymo.

„Demaskuok.lt“ iniciatyva jau sulaukė tokių žiniasklaidos gigantų kaip „The Financial Times“ ir „Deutsche Welle“ dėmesio, organizacija savo veiklą yra pristačiusi 17 valstybių, tarp jų – Jungtinėse Amerikos Valstijose, Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje, Serbijoje ir kitose.