Pinigai mokami nuo vasario

„Gavom pinigų. Iš Europos Sąjungos. Šimtą gabalų. Statom visiems“, - savo feisbuko paskyroje liepos 9 d. ironizavo „Laisvės TV“ įkūrėjas Andrius Tapinas, reaguodamas į pasirodžiusias abejones, kaip dera toks finansavimas ir „Laisvės TV“ kaip žiniasklaidos priemonės nepriklausomybė.

A. Tapinas sako, kad tokių reakcijų tikėjosi iš anksto ir dėl jų nesijaudina. „Žinojome iš anksto, kad bus nepasitenkinimas iš tam tikra prasme kolegų pusės, gal kad jiems mažiau teks – tai natūralu. Bet atrodo, lyg kažkas bando sudaryti įspūdį, kad čia pirmas projektas, kur žiniasklaida gauna finansavimą iš Europos Sąjungos. Aš galiu labai aiškiai pasakyti, kad turbūt nėra nė vienos žiniasklaidos priemonės, kuri anksčiau ar vėliau nebūtų gavusi kažkokio finansavimo iš Europos Sąjungos. Tai yra normalus procesas“, – kalbėjo „Laisvės TV“ įkūrėjas.

A. Tapinas pabrėžė, kad kritikuoti bus galima tada, kai projektas pasibaigs ir visi galės įvertinti, ar pinigai buvo išleisti efektyviai. „Aš nekalbu apie neskaidrumą, mes tą darysime išskirtinai skaidriai, bet kai po metų parodysime, ką padarėme su tais pinigais, bus galima diskutuoti, ar juos išleidome efektyviai, o jei ne, vadinasi, niekas mums jų daugiau neduos“, – kalbėjo jis.

„Turėčiau paprastą analogiją. Mes dabar gavome šautuvą, kuris kainuoja šimtą tūkstančių eurų. Po metų ateisime ir sakysime, tiek prišaudėme su tuo šautuvu valstybės pinigų, kažkur sutaupėme, pamatėme neskaidrius pirkimus, juos sustabdėme, kaip Juliaus Pagojaus atveju. Gal pagal tai bus galima išmatuoti, kiek valstybė investavo į tą projektą ir kokią mes grąžą atnešėme“, – svarstė A. Tapinas.

Nors A. Tapinas kalba apie ambicingus ateities planus, iš tiesų sutartis dėl šio projekto, turinčio didinti nepakantumą korupcijai, buvo pasirašyta dar vasarį. Iš garsiai nuskambėjusių 100 tūkst. „Laisvės TV“ jau yra sumokėti beveik 30 tūkst. eurų.

Kodėl apie gautą finansavimą „Laisvės TV“ pranešė tik dabar ir ką už tuos pinigus jau pavyko nuveikti? Pats A. Tapinas sakė atsakymų į šiuos klausimus nežinantis: pasak jo, šiame projekte pats dalyvauja tik iš tolo, o detales geriau žino „Laisvės TV“ direktorius Mykolas Markauskas.

Sukūrė metodines instrukcijas

Paklaustas, kodėl geromis žiniomis nesidalino anksčiau, M. Markauskas sakė, kad ir šiuo atveju informaciją paskelbė ne jie, o pati VRM, paminėjusi juos kaip pavyzdinį projektą tarp kitų. „Už tuos pinigus daugiausiai padaryti avansiniai mokėjimai, kai kurie darbai jau ir yra padaryti. Vienas iš jų – mūsų komanda sudarinėjo metodinę medžiagą, skirtą korupcijos atpažinimui tikslinei auditorijai, kurios pagrindas mūsų projekte yra nevyriausybinių organizacijų ir biudžetinių organizacijų darbuotojai. Yra trumpa, aiški instrukcija, kaip žmogui darbe atpažinti korupciją, ką su tuo daryti, kam ją perduoti ir pan. Taip pat projekto administratoriui mokama už darbą su dokumentais, kurio iš tikrųjų yra labai daug kiekvienam žingsnyje. Pagal reikalavimus neprivalėtume to daryti, bet mes du tris tiekėjus visada apsiklausiame, rengiame konkursus, sutartis, daug dokumentų reikia pateikti Europos socialinio fondo agentūrai (ESFA) – administratorius tą darbą daro ir turi gauti atlygį“, – komentavo M. Markauskas, pridurdamas, kad nors jau yra gavę 30 tūks. Eurų, šiuo metu yra išleidę apie pusę šios sumos.

Leisti susipažinti su minima parengta korupcijos atpažinimo instrukcija M. Markauskas sakė kol kas negalintis – pasak jo, ją planuojama numatytu pagal planą metu paskelbti „R.I.T.A“ platformoje. „Ji suplanuota viešinti kartu su platforma, tai, berods, bus rugsėjį. Ekspertai yra ją parengę, turėjome ekspertus iš skirtingų sričių, žurnalistą, teisininką, taip pat žmogų, ilgus metus dirbusį biudžetinėje įskaitoje ir iš vidaus žinantį tas problemas“, – pasakojo jis.

VRM ministro patarėjas Karolis Vaitkevičius sakė, kad apie tai, kokie darbai jau yra atlikti, VRM nežino, nes šiuo atveju jie tik pasirašo ir skirsto pinigus, o techniškai įgyvendinimą prižiūri ESFA. Paklaustas, kodėl, jei finansavimas buvo skirtas vasarį, šią žinią jie iškomunikavo tik liepą, K. Vaitkevičius sakė, kad projektai buvo tęstiniai ir bendra informacija buvo skelbiama surinkus informaciją apie juos visus.

ESFA viešųjų ryšių ir tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vedėja Indrija Aškelovičienė sakė, kad 29146,70 eurų projekto vykdytojui buvo išmokėti įprasta tvarka – kaip avansas, pasirašius finansavimo sutartį. „Apie įgyvendintas veiklas galėsime pateikti informaciją tuomet, kai gausime ir išnagrinėsime atsiskaitymo dokumentus. Šiuo metu matau, kad mokėjimo prašymas buvo gautas ir užregistruotas, tačiau dar nepatikrintas, todėl ir apie veiklas informacijos neturime“, – komentavo ji.

Laidose rėmimo ženklų nebus

A. Tapinas ir M. Markauskas teigė, kad „R.I.T.A“ ar kitose „Laisvės TV“ laidoje šio projekto nurodyto kaip finansavimo šaltinio nėra ir nebus, nes projektas nėra skirtas viešinimo veikloms. „Mes nesame niekur įsipareigoję gaminti laidų, čia ne viešinimo pinigai“, – pabrėžė A. Tapinas.

„Laida „R.I.T.A“ nėra finansuojama ES lėšomis ir nebus: finansuojama platforma ir, iš dalies, „Laisvės piknikas“ ir susitikimai su visuomenės grupėmis dešimtyje miestų. Viskas, kas turi būti paženklinta, yra paženklinta. Nors dabartinė platforma yra dar senoji versija, sukurta mūsų lėšomis ir partnerių pagalba, ji jau yra paženklinta, „Laisvės piknike“ irgi paženklinta, kad iš dalies finansuojama ES lėšomis“, – kalbėjo M. Markauskas.