Taivaniečių atstovybė Lietuvoje kartu su JAV ambasada Vilniuje, Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija bei VšĮ „Pilietinio atsparumo iniciatyva“ rugsėjo 5-6 dienomis Vilniuje organizavo pirmąjį Lietuvoje Pasaulinio bendradarbiavimo ir mokymų programos (Global Cooperation and Training Framework, GCTF) seminarą „Užsienio jėgų manipuliavimas informacija ir kišimasis į rinkimų procesus“. Renginys subūrė ekspertus, mokslininkus ir pilietinės visuomenės organizacijas iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Taivano, Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos šalių dalintis patirtimi kovojant su priešiškų užsienio aktorių atliekamu manipuliavimu informacija ir kišimusi į rinkimų procesus, siekiant bendrai stiprinti demokratinį atsparumą. Renginyje taip pat dalyvavo LR Vyriausybės, LR Seimo, tyrimų centrų, nevyriausybinių organizacijų, žiniasklaidos bei Lietuvos diplomatinio korpuso atstovai.

Renginyje kalbėjusi JAV ambasadorė Kara McDonald gyrė Lietuvos ir Taivano atsparumą bei jų atsidavimą demokratinėms vertybėms. Pabrėždama tarptautinio bendradarbiavimo svarbą, ji paragino kurti tvirtas partnerystes, kad būtų saugoma demokratija ir kovojama su piktavaliais veikėjais kuriant ateitį, kurioje vyrauja tiesa ir demokratija. Taivaniečių atstovė Lietuvoje Constance Wang akcentavo ir 2024 metų svarbą – tai metai, kai rinkimai vyks daugiau nei 60 šalių. Ji pabrėžė Taivano poziciją kovojant su autoritarizmu ir dezinformacija bei Taivano viešojo ir privataus sektorių bendradarbiavimo svarbą stiprinant atsparumą tokiems iššūkiams. Ji taip pat išreiškė viltį, kad seminaras taps platforma partneriams keistis patirtimi ir bendrai stiprinti savo visuomenes.

„Kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, „Pilietinio atsparumo iniciatyva“ suprato, kokius iššūkius dezinformacija kelia demokratijoms visame pasaulyje ir pradėjo skirti dėmesį medijų raštingumui bei priemonėms atpažinti netikras naujienas ir su jomis kovoti. Mūsų komanda tvirtai tiki, kad tik žinios, skaitmeninis atsparumas ir gebėjimas atskleisti dezinformaciją padės visuomenėms ilgainiui išlikti demokratiškoms. Todėl pirmasis GCTF seminaras Lietuvoje „Užsienio jėgų manipuliavimas informacija ir kišimasis į rinkimų procesus“ yra labai savalaikis renginys – Seimo rinkimai Lietuvoje visai netrukus“, – teigė Pilietinio atsparumo iniciatyvos bendraįkūrėjas Tomas Kazulėnas.

Pasaulinio bendradarbiavimo ir mokymų programa (GCTF) yra 2015 m. pradėta bendra JAV ir Tailando iniciatyva, kurios visateisiais partneriais vėliau tapo Japonija, Australija ir Kanada. GCTF yra surengę 80 seminarų kibernetinio saugumo, visuomenės sveikatos, humanitarinės pagalbos ir žiniasklaidos priemonių naudojimo raštingumo temomis. Nuo 2021 m. GCTF franšizės gebėjimų stiprinimo seminarai organizuojami panašias vertybes puoselėjančiose šalyse visame pasaulyje ir apima tokias temas kaip ekonomikos ir visuomenės atsparumas bei kova su dezinformacija.