Pastaruoju metu vis daugiau žmonių pradėjo keltis į sodybas, vienkiemius, kur puoselėja sodus ir daržus. Kiti tuo tarpu atrado sodininkavimo mieste privalumus – prieskoninės žolelės, pomidorai, agurkai ir gėlės veši tiek vazonėliuose, tiek ir balkonui pritaikytose lysvėse.

„Šios laidos žiūrovas – šiuolaikiškas aktyvus žmogus, kuris turi žemės lopinėlį. Tebūnie tai nedidelis sklypas mieste, erdvi sodyba ar tiesiog keli loveliai balkone. Augalų entuziastams ribų nėra, nes visi galime rasti, ką skanaus ar gražaus auginti. Tereikia šiek tiek žinių ir daug noro.

Šioje laidoje dalinsimės patikimų augalų rekomendacijomis, kiemo dizaino idėjomis, sezoniniais patarimais, kalbinsime kraštovaizdžio dizainerius ir važiuosime į svečius pas žmones, kurie kažką įdomaus sukūrė savo kieme“, – žada laidos „Geltonas karutis“ vedėja L. Liubertaitė.

„Delfi TV“ laidoje apie sodininkystę bus kalbama apie valgomus, dekoratyvinius augalus, kiemo dizaino subtilybes, sodo eksperimentus, sezoninius darbus darže ir kt. Žiūrovai taip pat išvys, kaip savo augalus puoselėja įdomiausių sodybų savininkai.

Pati Lina ramina manančius, kad sodininkystė ne jiems ir visi augalai bei gėlės, kurias kažkada bandė auginti, nuvyto. „Kiekvienas gali būti sodininku – daugelis paauglystėje sakėme „aš tai jau niekada daržo neturėsiu ir savo noru neravėsiu!“, bet ateina metas ir prabunda kažkoks auginimo krislas, daug metų tūnojęs kampe. Vieniems susidomėjimas augalais atsiranda įsikūrus naujuose namuose, kitiems – kai ištuštėja namai, o norisi kažkuo rūpintis.

Nemažai žmonių sodininkauti paskatino ir pandemija. Kai nusibosta žiūrėti į nuobodų kiemą, pradedi žavėtis kiekvienu nauju žiedu ir pajauti savo užauginto pomidoro skonį, kelio jau atgal nėra (juokiasi). Tereikia domėtis, eksperimentuoti ir leisti sau pažaisti su gamta“, – su šypsena apie naująją Delfi TV laidą pasakoja pašnekovė.

Pasiteiravus, kokias dažniausias klaidas sodininkystės profesionalė pastebi darant žmones, Lina pastebėjo, kad sodininkystė skiriasi nuo veiklų, kuriose reikiamus atsakymus gali rasti greitai, o rezultatas pasiekiamas per trumpą laiką. Auginant daržoves, prieskonines žoleles ar įvairiaspalves gėles prireiks kantrybės. L. Liubertaitė juokauja, kad kai kam šis lėtas hobis gali pasirodyti kaip trūkumas, tačiau didžiausias jo privalumas yra tai, kad sodininkystė gali tapti puikia terapija.

„Sodininkaudami galime pailsėti nuo ekranų. Čia lytėjimas, garsai ir aromatai praturtina kasdienius darbus sode. Taip pat pradedantieji daro klaidą veltui tikėdamiesi viską kontroliuoti. Auginant svarbi gamta. Tam, kad pavyktų, reikalingos ne tik žmogaus pastangos, bet ir gyvybingas dirvožemis, mikroorganizmai, grybeliai, drėgmė, saulės spinduliai, vėjas ir dar galybė kitų faktorių.

Perkąsti visus dėsnius įmanoma, bet ne visada pavyksta, todėl auginimas, nors labai lėtas procesas, kartais gali būti labai azartiškas. Ir nereikia tikėtis, kad jūs visada būsite laimėtojo pusėje. Sėkmės recepto taip pat nėra, todėl geriausia nuleisti tą perfekcionizmo kartelę Visko nesukontroliuosite, o kaimyno pasakytas patarimas nebūtinai suveiks “, – intrigavo laidos „Geltonas karutis“ vedėja.

Naują „Delfi TV” laidą „Geltonas karutis“ žiūrėkite nuo gegužės 15 dienos, kiekvieną šeštadienį 9:30 val. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.