Skelbimų pabrangimas „Eesti Meedia“ skelbimų portaluose vyko keliais etapais. Dar kartą pakėlus kainas nuo 9,9 euro už mėnesį iki 15,99 euro, 11 nekilnojamojo turto bendrovių Estijoje nusprendė, kad vienintelis būdas pasipriešinti tokiam nepagrįstam kainų kėlimui – pasitraukti iš šios grupės skelbimų portalų (kv.ee ir soov.ee) ir ieškoti kitų alternatyvų. Skaičiuojama, kad bendrai šios bendrovės iš portalų išėmė apie 15 tūkst. nekilnojamojo turto objektų.

Nekilnojamojo turto bendrovė „Arco Vara“ išplatintame pranešime apgailestauja, kad Estijoje veikiantys du lyderiaujantys skelbimų portalai naudojasi susidariusio monopolio rinkoje situacija, susiformavusiais žmonių įpročiais, ir priima sprendimus, nuo kurių nukenčia jų vartotojai. „Požiūris, kai rūpinamasi tik didesne rinkos dalimi ir pelnu, o ne paslaugų kokybe, nėra tvarus. Nuolatinis kainų kėlimas atvedė mus į situaciją, kai turime atsisakyti portalo „kv.ee“ paslaugų ir ieškoti kitų alternatyvų. Tuo pačiu atsiimame savo reklamas iš tai pačiai grupei priklausančių „soov.ee“ portalų“, – pranešime cituojamas „Arco Vara“ vadovas Tarmo Sild.

Kaip rašė DELFI, problemos dėl kainų skelbimų portaluose kyla ir Lietuvoje. Susijungus skelbimų portalams kainos juose buvo pabrangintos apie du kartus. Pavyzdžiui, per metus nekilnojamojo turto portalas „aruodas.lt" kainas pakėlė nuo 4,34 iki 8,99 euro. Dėl to pasipiktinus vartotojams, portalų savininkai teigė, kad kainos kyla dėl plečiamų ir gerinamų paslaugų, tačiau Konkurencijos taryba ėmėsi tyrimo dėl galimo naudojimosi dominuojančia padėtimi.

Kaip pranešė Konkurencijos taryba, 2014 m. gruodžio 8 d. AS Eesti Meedia (per OÜ Classify) įsigijo 100 proc. Allepal OÜ akcijų ir taip įgijo vienvaldę šios bendrovės kontrolę. Pirmoji estų bendrovė Lietuvoje valdo internetines platformas 15min.lt, plius.lt, domoplius.lt, autogidas.lt, shopspy.lt, scanpix.lt. Nupirktoji Allepal OÜ Lietuvoje veikia per UAB „Diginet LT“, kuri valdo skelbiu.lt, aruodas.lt, ntzemelapis.lt, autoplius.lt, cvbankas.lt, versliukai.lt ir kainos.lt.

Konkurencijos tarybos ir „Eesti Meedia“ ginčas toliau sprendžiamas teismuose. 2017 m. vasarį Konkurencijos taryba Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimu buvo įpareigota atlikti papildomą tyrimą dėl bendrovės „Eesti Meedia“ veiksmų, dėl kurių, kaip įtariama, Lietuvos skelbimų rinka galėjo būti monopolizuota, tačiau šį sprendimą apskundė.