Kęstutis Isakas: gaila, kad grįžta gūdūs 90-ųjų laikai

„Mūsų redakcija pradeda dirbti 7.30, atsidaro prenumeratos ir skelbimų skyrius, tad darbuotoja atėjusi pamatė, kad išdaužyti langai – redakcijos, durų, net ir prieškambario. Matosi, kad dirbta iš pagrindų – ne taip, kad metė plytą ir pabėgo. Svarbiausia, kad vos ne už šimto metrų nuo mūsų redakcijos yra policijos komisariatas – mes tai vertiname kaip mėginimą įbauginti žurnalistus. Juk žurnalistai viešina problemas, kelia valdininkų blogus darbus ir iš savivaldybės klerkų žurnalistai ne kartą girdėjo, ką ir kaip reikia rašyti, kaip reikia taisyti straipsnius, kaip nuomonę pateikti ir tt. Aišku, dabar tai tik įtarimai, bet redakcija tikrai nukentėjo už savo tiesioginę veiklą“, – kalbėjo K. Isakas.

„Jei prisiminsime istoriją, tai ir Vitas Lingys buvo nužudytas, ir „Lietuvos ryto“ redakcija sprogdinta – labai gaila, kad grįžta gūdūs 90-ųjų laikai, nes čia šimtu procentu atėjo specialiai, kad padarytų materialinius nuostolius redakcijai. Vėlgi, ne paslaptis, kad ta senoji nomenklatūra, veikianti tokiais metodais, yra susijusi su kriminaliniu pasauliu – čia kaip ir nieko naujo. O redakcija, žurnalistai dirba tik savo prenumeratoriams, skaitytojams, netarnauja nei vienai partijai, nei kažkokiam verslui – už tai yra atpildas“, – komentavo jis.

Kęstutis Isakas - žurnalistas, "Biržiečių žodis" direktorius

Paklaustas, ar žino, dėl kokio konkretaus straipsnio ar temos galbūt sulaukta tokių bauginimų, jis sakė įtariantis, bet negalintis viešai atskleisti, kol vyksta policijos tyrimas. „Bet yra įtarimų, kad tos ausys galėtų slėptis ir savivaldybėje. Aišku, kalbu ne apie vykdytojus, apie tai, kad galimai galėjo duoti nurodymą – neatmetu tokios galimybės“, – sakė K. Isakas.

Kokia žala padaryta, šiuo metu dar vertinama.

Pasak K. Isako, žurnalistai į išpuolį reagavo normaliai: „Toks normalus darbinis pyktis, kai tave bando spausti ir įbauginti, atsiranda noras dar labiau gilintis ir dar labiau viešinti tiesą“.

Dainius Radzevičius: bet kokį išpuolį prieš redakciją būtina ištirti

Pats K. Isakas yra aktyvus politikoje – šiais metais jis kaip visuomeninio politinio komiteto „Biržų atgimimas“ atstovas kandidatavo į Biržų rajono merus, tačiau pralaimėjo Lietuvos socialdemokratų partijos atstovui Kęstučiui Knizikevičiui.

Kaip sakė D. Radzevičius, Biržuose politinis gyvenimas yra labai aktyvus: „Jei ne pasakyti, kad labai labai konkurencingas – čia švelniai tariant. „Biržiečių žodyje“ politikos ir vietos politikų kritikos yra labai daug – turiu omeny ne tik pačius politikus, bet jų rėmėjus, draugus, bičiulius, kuriems skaudžių temų, matyt, irgi yra“.

Dainius Radzevičius

„Dar vienas momentas, kuris svarbus, tai jei čia yra kokie chuliganai, kurie važiavo pro šalį iš kito miesto, rajono ar išvis užklydėliai užsieniečiai, kurie nesupranta, kas čia vyksta, tai bet kas, kas vietoje gyvena, puikiai žino, kas yra redakcija ir kad ten yra redakcija, kad ten nėra koks neaiškios kilmės objektas. Tad jeigu kas nors ten kur nors bandė pakenkti redakcijai, bent jau jos patalpoms, tai greičiausiai tikėtina, kad žinojo kam ir kodėl bandė pakenkti. Tai dabar vienintelis momentas, kuris svarbus, kad policija tirdama išsiaiškintų, kas jie buvo tokie ir kokie tikrieji motyvai, kodėl būtent redakcijai norėta pakenkti, nes kitu atveju sunku būtų suprasti, iš kokio kvailumo reikia kenkti redakcijos pastatui, langus daužyti ir pan.“, – kalbėjo D. Radzevičius.

„Neatmenu niekada galimybės, kad yra žmonės, kurie tiesiog neadekvatūs, neturintys jokių motyvų, yra kažkoks procentas tokios tikimybės, bet kas susiję su redakcijomis, ypatingai svarbu ištirti, nes kiekvieną sykį išpuolis prieš bet kokią redakciją yra išpuolis ne šiaip prieš redakciją – dažniausiai tai yra prieš visuomenę, tai yra tam tikras pareiškimas. Dėl to tas teisėsaugos darbas čia svarbus, kaip ir išpuolis prieš bet kurį politiką, visuomenės veikėją, nevyriausybininką, valstybės pareigūną, redakciją – aš juos statau į vieną gretą, nes tai viešo veikimo subjektai, ne šiaip kas nors pasipainiojęs po kojomis“, – kalbėjo D. Radzevičius.

„Lietuvoje išpuoliai prieš redakcijas, ačiū Dievui, yra labai retas reiškinys, bet kai tai nutinka, man visada kyla klausimas, kaip, kokie motyvai, galų gale rodiklis yra policijos reakcija“, – sakė jis.

Biržų rajono meras: šmeižtu norima įnešti sumaištį

Biržų rajono meras K. Knizikevičius sakė kaltinimus laikantis šmeižtu: „Tai yra kryptingas siekis diskredituoti vietos valdžios instituciją. Atviru kaltinimu ir šmeižtu norima įnešti sumaištį ir sukelti destruktyvų gyventojų nepasitikėjimą. Tokia taktika naudojama jau ne pirmą kartą: praėjusios kadencijos vadovų šmeižtas dabartiniam politikui ir žiniasklaidos priemonės vadovui net du kartus baigėsi nepalankiu teismo nuosprendžiu“.

„Tarybos narys nepagrįstai bando kaltinti savivaldybės administraciją noru redaguoti žurnalistų straipsnių antraštes. Graudu, kad vietos politikas, garsiai deklaravęs atsiribojimą nuo darbo savo valdomoje žiniasklaidos priemonėje, pastabas dėl jo leidinyje iškraipytų pasisakymų traktuoja kaip spaudimą žiniasklaidai. Tai atviras puolimas prieš savo nuomonę ginančius asmenis.

Kęstutis Knizikevičius

Labai įdomu, kas yra ta „senoji nomenklatūra“ ir kaip ji „susijusi su kriminaliniu pasauliu“. Jei taip politikas bando suformuluoti prielaidą skaitytojui manyti, kad savivaldybės administracija dirba neskaidriai ir nusikalstamai, tai yra jau ne kas kita, kaip antivalstybinė veikla ir bandymas įnešti sumaištį bei sukelti visuomenės nepasitenkinimą. Dėl akivaizdaus šmeižto ir savivaldybės bei jos vadovų autoriteto žeminimo svarstome kreiptis į prokuratūrą. Tautos išrinktas asmuo privalo suvokti konstitucines žmogaus teises ir gerbti valstybės sandarą“, – teigė K. Knizikevičius.