Naująjį laikraštį, pavadintą „Novaja gazeta Jevropa“, bendradarbiaujant su Latvijos leidykla, leidžia į užsienį pabėgę laikraščio redaktoriai. Numeris pasirodė rusų ir latvių kalbomis, jame daug pranešama apie Rusijos karą Ukrainoje. Redakcijos teigimu, jis bus išleistas ir Estijoje.

„Novaja gazeta“ sustabdė leidimą Rusijoje, spaudžiama valdžios institucijų. Vyriausiasis redaktorius ir Nobelio taikos premijos laureatas Dmitrijus Muratovas balandžio 7 dieną buvo užpultas apipilant dažais Rusijos naktiniame traukinyje ir patyrė akių sužalojimus. Tą pačią dieną laisvai samdomi rusų žurnalistai tremtyje įkūrė „Novaja gazeta Jevropa“, teisiškai nepriklausomą nuo redakcijos Maskvoje, rašo vyriausiasis redaktorius Kirilas Martynovas pirmojo spausdinto leidimo redakcijos skiltyje. „Mes norime rašyti tiesą apie karą ir padaryti viską, ką galime, kad jį sustabdytume“, – pabrėžė K. Martynovas.

Spausdintas leidimas sąmoningai pasirodė artėjant pirmadieniui. Rusija tradiciškai švenčia sovietų pergalę prieš hitlerinę Vokietiją kariniu paradu gegužės 9 dieną. Tačiau tai nėra vienkartinis specialus leidimas. „Jei mūsų skaitytojams patiks tai, ką darome, ir jie mus palaikys, svarstysime galimybę leisti spausdintą „Novaja gazeta“ savaitraštį“, – sakė K. Martynovas.

Redakcija ir laikraščio interneto svetainė įsikūrė Latvijos sostinėje Rygoje. Rusijoje svetainė tuojau pat buvo užblokuota.

Vokietijos „Deutsche Welle“ taip pat perkėlė savo Maskvos biurą į Latviją, kai Rusijos vyriausybė įsakė jį uždaryti. Ten, kaip ir Estijoje, yra didelė rusakalbių mažuma.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją