Mindaugo Ardišausko, komunikacijos konsultanto ir vieno iš šių metų geriausių komunikacijos projektų konkurso „PR Impact Awards“ vertinimo komisijos narių teigimu, dalyvavimas konkurse leidžia organizacijoms bei jų komandoms pasigirti nuveiktais darbais, pasilyginti su kolegomis, išgirsti įdomių sprendimų ar naujų idėjų.

Komisijos narys atskleidžia, jog vertindamas paraiškas dažniausiai atkreipia dėmesį į komunikacijos projekto nuoseklumą: sąryšį tarp uždavinių ir priemonių, projekto logiką. „Be abejo, domina ir galutiniai rezultatai, taip pat norisi išvysti naujas idėjas bei integruotos komunikacijos sprendimus“, – dėsto komunikacijos konsultantas.

Anot M. Ardišausko, konkurso dalyviai turėtų atkreipti dėmesį, jog daug svarbiau nei informacijos kiekis yra jos tikslumas. „Labai stenkitės, kad jūsų teikiama informaciją atitiktų paraiškoje užduodamą klausimą. Taip pat nepamirškite įvardinti, kiek truko projekto įgyvendinimas bei koks buvo projekto biudžetas – tai svarbus kontekstas“, – pataria ekspertas.

Mindaugas Ardišauskas

Patiktukai ar peržiūros nėra sukurtos vertės įrodymas

Jam antrina ir „PR Impact Awards“ vertinimo komisijos pirmininkė, Europos komunikacijos direktorių asociacijos ambasadorė Lietuvai Lina Jakučionienė, kuri teikiantiems paraiškas išskyrė 5 praktinius patarimus.

Ekspertė pažymi, jog komunikacija organizacijai neabejotinai kuria didelę vertę, tačiau svarbu ją pagrįsti.

„Tenka pripažinti, jog vis dar esame „įstrigę“ senojoje komunikacijos paradigmoje, kurioje akcentuojami ryšiai su žiniasklaida, turinio rengimas ir informacijos sklaida. Vertindama paraiškas įvairiuose konkursuose pastebiu, kad komunikacijos kuriama vertė organizacijai grindžiama remiantis tradiciniu požiūriu, pasitelkiant tam tikros komunikacijos veiklos rezultatus, t.y. pasiekiamumą bei „share of voice“ ir vertinimą, ką auditorijos suprato, išgirdo ar kaip reagavo. Kitaip tariant, sekėjų, paminėjimų, žymų skaičių, reakcijas, toną, paspaudimus, peržiūras ar auditorijų įsitraukimą“, – vardija komisijos pirmininkė.

Anot jos, patiktukai socialinėje žiniasklaidoje, komentarų, pasidalijimo ar peržiūrų skaičius nėra komunikacijos sukurtos vertės įrodymas – tai yra puiki išraiška pačiai komunikacijos komandai įsivertinti įgyvendintos kampanijos apimtį, mastą, tikslinių auditorijų įsitraukimą, jos pasiekiamumą, bet tai nereiškia vertės sukūrimo.

Ekspertės manymu, viena iš pasitaikančių klaidų – komunikacijos profesionalai per mažai įvertina poveikį, kurį jų vykdomos veiklos, kampanijos ar projektai padarė.

„Nuoširdžiai atsakykite sau į klausimą, kokia nauda organizacijai iš vykdytos komunikacijos kampanijos: pagerėjo organizacijos finansiniai rezultatai? išaugo klientų skaičius? sumažėjo išlaidos? pagerėjo organizacijos žinomumas ar reputacija?“, – klausimus pateikia L. Jakučionienė.

Lina Jakučionienė

Projekto aprašyme – tik esminiai dalykai

Kaip teigia „PR Impact Awards“ komisijos pirmininkė, paraiška susideda iš tam tikrų komponentų: idėjos, tikslų, uždavinių, strategijos, taktikos, komunikacijos priemonių bei rezultatų: „Tarp jų visų būtina išlaikyti sinergiją, jie turi būti nuosekliai vienas su kitu susieti. Visos kampanijos metu vykdytos iniciatyvos turi būti orientuotos į tikslinę auditoriją, o išsikelti tikslai – koreliuoti su pasiektais rezultatais.“

Pristatant projektą, ekspertė rekomenduoja aiškiai įvardyti kampanijos ar projekto tikslą, kuris privalo būti sutelktas į teigiamų pokyčių siekį, o ne į priemonių įgyvendinimą.

Komunikacijos profesionalė sako, jog tarp kampanijos tikslų tenka rasti, pavyzdžiui, „suorganizuoti renginių ciklą“, tačiau, jos teigimu, tai nėra tikslas – tai yra komunikacijos priemonės. Užpildžius visas paraiškos dalis ir priėjus iki rezultatų skilties, L. Jakučionienė siūlo grįžti prie tikslo: „Koks gi buvo mūsų vykdyto projekto tikslas? Kaip komunikacijos kampanijos dėka tą tikslą pavyko pasiekti? Kokių teigiamų pokyčių komunikacijos kampanijos dėka sugeneruota?“

L. Jakučionienė pažymi, jog vertinimo komisijos dėmesį ypač patraukia prie paraiškos pridedamas kampanijos esmę atskleidžiantis vaizdo įrašas ar kita vizuali informacija, o aprašant projektą reiktų akcentuotis tik į esminius dalykus: „Perteklinė informacija trukdo pajusti pristatomo projekto išskirtinumą ir esmę.“

Komisijos pirmininkė įsitikinusi, jog paprastumas yra genialumas, todėl projektą siūlo aprašyti paprastai, aiškiai ir patraukliai. „Įtraukite komisijos narius ir papasakokite jiems istoriją“, – pataria ekspertė.

Iki balandžio 24 d. paraiškų pateikimas kainuos mažiau

Konkurso organizatoriai primena, kad jau prasidėjo standartinis paraiškų teikimo etapas (paraiškos pateikimo kaina – 150 Eur), kuris vyks iki balandžio 24 d. 23.59 val. Nespėję, progą dalyvauti konkurse turės vėlyvojo pateikimo metu, kuris vyks iki gegužės 3 d., o paraiškos kaina sieks 200 Eur. Atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus apie konkursą galite rasti čia.

Projektai šiemet bus vertinami 18-oje pagrindinių kategorijų: 14-oje, susijusių su konkrečiomis komunikacijos sritimis, ir dar 4-iose, kuriose bus įvertinti geriausi atskirų sektorių – viešojo, VVĮ / SVĮ, verslo ir nevyriausybinių organizacijų – projektai.

„Siekiant konkurso dalyviams atnešti daugiau aiškumo ir atliepti naujausias tendencijas, šiemet sąrašą papildė tarptautinės, politinės bei B2B komunikacijos kategorijos, o integruotos korporatyvinės bei integruotos rinkodaros komunikacijos projektų paraiškos bus teikiamos atskirai. Be to, papildomai bus įvertinti geriausi atskirtų veiklos sektorių – privataus, viešojo, VVĮ / SVĮ ir NVO – komunikacijos projektai“, – pokyčius pristato Donatas Kuras, vienas „PR Impact Awards“ konkurso organizatorių, Lietuvos komunikacijos asociacijos (LTKA) Tarybos pirmininkas.

Projektus vertins daugiau kaip 20 narių iš Lietuvos ir užsienio komisija, kurios nariai jau paskelbti konkurso svetainėje. Laimėtojai bus paskelbti ir apdovanoti birželio 9 d. Vilniuje vyksiančiame baigiamajame „PR Impact Awards 2023“ renginyje, kurį tradiciškai sudarys trys dalys: konferencijos pranešimai ir diskusijos, geriausių komunikacijos projektų pristatymas bei vakarinė dalis – apdovanojimai.

Teikti paraiškas galima renginio svetainėje, o įsigyti bilietus į „PR Impact Awards 2023“ galite čia.

Konferenciją ir geriausių komunikacijos projektų apdovanojimus „PR Impact Awards“ jubiliejinį 10-tą kartą organizuoja Lietuvos komunikacijos asociacija (LTKA) kartu su Komunikacijos industrijos asociacija (KIA).