Europos Parlamentas visada pasisakė už žodžio laisvės užtikrinimą ir medijų pliuralizmą tiek Europos Sąjungoje, tiek už jos ribų. Pastaruoju metu kai kuriose Europos dalyse šis klausimas tampa dar aštresniu – tai siejama ir su karu Ukrainoje, bet jis – ne vienintelė priežastis. Tam, kad į šias grėsmes būtų sureaguota, Europos Parlamentas priėmė Europos Sąjungos žiniasklaidos laisvės aktą, tarp kurio tikslų yra užkirsti kelią kišimuisi į žurnalistų darbą, versti juos atskleisti savo šaltinius, juos šnipinėti ir t.t.

Aistė Meidutė

Renginyje „Žiniasklaidos laisvės saugojimas: ES vaidmuo“ susirinkę žurnalistai ir kiti ekspertai diskutavo, ką galima nuveikti, kad šių tikslų būtų pasiekta ir kaip užtikrinti žurnalistams sąlygas atlikti savo darbą, būtiną demokratijos išsaugojimui.

Tradiciškai renginyje buvo įteiktas ir Daphne Caruana Galizia vardo apdovanojimas, kuris už tiriamąją žurnalistiką kasmet skiriamas nuo 2020 m. Ši premija skirta paremti išskirtinius žurnalistikos darbus, kuriais siekiama Europos Sąjungos ir demokratinių vertybių įgalinimo.

Simboliškai pasirinkta ir apdovanojimų ceremonijos data – spalio 16 d., tai yra, diena, kai buvo nužudyta Maltos žurnalistė ir kovos su korupcija aktyvistė Daphne Caruana Galizia, tarptautiniu mastu žinoma dėl savo Panamos dokumentų tyrimo. Sulaukusi 53 metų amžiaus Daphne Caruana Galizia buvo nužudyta automobilyje sprogus bombai.

Šių metų apdovanojimas skirtas Graikijos, Vokietijos ir Didžiosios Britanijos žurnalistų konsorciumui už laivo „Adriana“ katastrofos, kurios metu prie Graikijos Pilono krantų žuvo daugiau kaip 600 migrantų, tyrimą.

„Renginyje dalyvavo daugybė tiriamosios žurnalistikos žvaigždžių, pasakojusių apie savo patirtis, pristačiusių savo darbus, kurie išties padarė didžiulę įtaką visuomenei, atskleidė nusikaltimus, korupciją, nesąžiningą politikų veiklą. Visų jų kasdienybė – faktų tikrinimas, kas šiais dezinformacijos laikais tampa dar atsakingesne darbo dalimi, reikalaujančia specifinių įgūdžių ir žinių. Mes taip pat nuolat tai darome Delfi „Melo detektoriuje“ – visi siekiame, kad žmonės nebūtų klaidinami ir gautų tikrą informaciją“, – kalbėjo A. Meidutė.