Atskirti tikrą ir klaidinančią ar tiesiog melagingą informaciją – viena iš svarbiausių žiniasklaidos užduočių, kuriai naujienų portalas „Delfi“ skiria itin daug dėmesio, ir, be kasdienio visų žurnalistų darbo, turi ir specializuotą padalinį „Melo detektorius“, nuolat bendradarbiaujantį su įvairiais tarptautiniais partneriais.

Šiuo metu vykstant Europos Parlamento rinkimams, „Delfi Melo detektorius“ dalyvauja projekte, kurio tikslas – didinti visuomenės informuotumą apie dirbtinio intelekto sukurtą ir skaitmeniniu būdu pakeistą turinį. Šį projektą remia socialinius tinklus „Facebook“ ir „Instagram“ valdanti „Meta“, koordinuoja Europos faktų tikrinimo standartų tinklas (EFCSN). Vykdant projektą dirbama tiek su faktų tikrintojų bendruomene, tiek su plačiąja visuomene, kad atiduodami savo balsą 2024 m. Europos Parlamento rinkimuose jie geriau sugebėtų įvertinti internete randamą informaciją.

Artimiausiomis dienomis „Delfi“ ir 30 kitų Europos faktų tikrinimo organizacijų, kurios yra EFCSN narės, vykdys visuomenės informavimo kampaniją apie dirbtinio intelekto sukurtą ir skaitmeniniu būdu pakeistą turinį. Informavimo kampanija bus paremta kelias savaites vykdytų apklausų rezultatais, taip pat ekspertų vestų seminarų, kuriuose dalyvavo „Delfi“ darbuotojai, medžiaga.

Apklausos metu buvo renkamos faktų tikrintojų įžvalgos apie tai, kaip jie dirba atpažindami ir tikrindami faktus arba paneigdami dirbtinio intelekto sukurtą ir skaitmeniniu būdu pakeistą turinį, taip pat išsiaiškinta, su kokiais iššūkiais susiduria faktų tikrintojų organizacijos.

Remdamiesi šiomis išvadomis ir bendradarbiaudami su šios srities ekspertais, „Delfi“ ir kitos dalyvaujančios faktų tikrintojų organizacijos dalyvavo praktiniuose seminaruose, skirtuose standartams apibrėžti ir mokyti faktų tikrintojų bendruomenę atpažinti ir paneigti dirbtinio intelekto sukurtą ir skaitmeniniu būdu pakeistą turinį.

AI@EUElections – bendras Europos faktų tikrinimo standartų tinklo ir jame dalyvaujančių organizacijų narių projektas, kurį finansuoja „Meta“.

Trumpą informaciją, kaip pastebėti ir suprasti DI sugeneruotą arba skaitmeniniu būdu pakeistą turinį galite rasti
čia.