Prieš pandemiją net 40 tūkstančių koncertų ir daugiau nei 100 festivalių per metus organizavęs pramogų pasaulio gigantas „Live Nation Entertainment“ (LNE) šiemet įsigijo įmonę „Veeps“, kuri net šešiasdešimtyje LNE valdomų renginių vietų įvairiuose JAV miestuose įdiegs „turnkey“ tiesioginių transliacijų technologiją, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

„Turnkey livestream“ technologijos dėka atlikėjai turės galimybę transliuoti savo pasirodymus internetu, kas jiems leis susikurti papildomą pajamų šaltinį iš to paties renginio, tuo metu atlikėjo fanams suteiks galimybę virtualiai sudalyvauti renginyje už mažesnę kainą ir iš bet kurio pasaulio kampelio.

Virtualūs renginiai

Stabilus virtualių renginių ir tiesioginių transliacijų rinkos augimas iki 2020 metų buvo pastebimas ir Lietuvoje, tačiau pandemija procesą paspartino kelis ar net keliasdešimt kartų. Transliacijas per praėjusius metus pradėjo rengti ne tik muzikos atlikėjai, bet ir teatrai, mokymų ar net maisto degustacijų įmonės.

„Renginių transliacijos Lietuvoje populiarėja jau ne vienerius metus, tačiau per pandemiją jų populiarumas šoko į viršų, kaip raketa. Transliacijas su bilietais pirmieji Lietuvoje pradėjome siūlyti dar praėjusį pavasarį, tačiau itin didelio susidomėjimo iš renginių organizatorių sulaukėme nuo rudens vidurio“, – teigė vienos didžiausių šalyje bilietų platinimo bendrovės „Tiketa“ komercijos direktorius Laurynas Vairys.

Laurynas Vairys

„Susivienijome su Vilniaus „Avia Solutions Group“ arena, kur jau dabar galime rengti tokius hibridinius renginius, tačiau transliacijų technologiją už tikrai nedidelius pinigus galima įdiegti bet kurioje renginių vietoje, pavyzdžiui, teatruose ar kiemeliuose. Tikime, kad transliacijos ateityje taps neatsiejama renginių dalimi, nes tai suteikia papildomą galimybę užsidirbti ir pritraukti didesnę auditoriją“, – pridūrė L. Vairys.

Pirmieji koncertai „Live Nation“ valdomose renginių vietose, su „Veeps“ įmonės įdiegta technologija, vyksta jau nuo gegužės 7 dienos, o per ateinančius du mėnesius tokių hibridinių koncertų suplanuota jau dešimt. Tiesioginės transliacijos bilieto kaina siekia 15 JAV dolerių (12.5 euro).

„Kiekvienas šiose salėse pasirodysiantis atlikėjas vienu mygtuko paspaudimu galės paversti savo vietinį pasirodymą į tarptautinį renginį. Žinome, kad tiesioginės transliacijos skatina fanų įsitraukimą visose kitose su atlikėju susijusiose verslo srityse, todėl tai leis atlikėjams užsidirbti visokeriopai“, - teigė vienas iš „Veeps“ kompanijos įkūrėjų Joelas Maddenas.

Tiesioginių transliacijų rinka visame pasaulyje nuo 2019 m. balandžio iki 2020 m. balandžio išaugo 99 procentais, o per pandemiją – dar daugiau. Skaičiuojama, kad net 60% visų pasaulyje atsisiunčiamų interneto duomenų tenka būtent tiesioginėms transliacijoms. Prognozuojama, kad pasaulinė tiesioginių transliacijų rinka iki 2022 metų pabaigos augs 15 kartų, o iki 2027 metų turėtų pasiekti 153 milijardo eurų.

„Žmonėms iki 49 metų amžiaus internetinės transliacijos pamažu tampa kasdienybe ir savaime suprantamu dalyku, todėl renginių organizatoriai tikrai neturėtų baimintis išbandyti šio formato. O tokių sistemų, kaip „Tiketa“, dėka, tokį turinį galima lengvai monetizuoti“, – teigė Vilniaus „Avia Solutions Group“ arenos generalinis direktorius Andrius Žiauberis.

Andrius Žiauberis

„Lietuva nėra didžiulė rinka, todėl tiesioginės transliacijos leidžia pritraukti žiūrovus iš užsienio. Taip pat vertėtų nepamiršti ir užsienyje gyvenančių mūsų tautiečių, žmonių iš tolimesnių Lietuvos kampelių arba, paprasčiausiai, fiziškai atvykti į koncertą negalinčių žmonių. Skaičiai rodo, jog transliacijos turi labai didelę paklausą, todėl mums Lietuvoje belieka sukurti kokybišką pasiūlą“, – pridūrė A. Žiauberis.