„Per beveik septynerius veiklos metus tiek fondas, tiek „Sidabrinė linija“ pasiekė tą brandos etapą, kai tolimesnis augimas įmanomas tik turint savo darbą puikiai išmanančią komandą. Džiaugiuosi, kad mūsų gretas papildo profesionalai, kurie nori ir mato galimybes savirealizacijai bei profesiniam augimui pelno nesiekiančioje organizacijoje.

Tikiu, kad bendromis jėgomis ne tik lengviau pasieksime vienišus vyresnio amžiaus žmones, pakviesime juos drąsiai kreiptis pagalbos, bet ir toliau keisime visuomenės požiūrį į senatvę“, – teigia fondo vadovas M. Čiuželis.

Kaip sako G. Bakūnaitė, jai visada buvo svarbios ir aktualios socialinės šalies problemos, o senatvė, senėjimas mūsų šalyje vis dar yra ta tema, kuriai skiriama mažai dėmesio.

„Dirbdama žurnaliste ne vienerius metus gilinausi tiek į socialines, tiek ir į emocinės sveikatos problemas, iššūkius. „Sidabrinės linijos“ veikloje šios dvi temos susijungia į vieną, todėl toks karjeros posūkis man pačiai atrodo labai natūralus ir artimas.

Lietuva yra viena sparčiausiai senstančių šalių Europoje, tačiau kartu gyvename savotiško jaunystės kulto laikais. Socialinių tinklų, mėlynųjų ekranų eroje kartais ima atrodyti, kad senatvė tiesiog neegzistuoja, daugėja žmonių paniškai bijančių pasenti. Man atrodo, kad kartu tai stumia vyresnius žmones į užribį. Taip neturėtų būti. Labai svarbu, kad žmonės nepriklausomai nuo savo amžiaus jaustųsi visaverčiais visuomenės nariais, kad jie lengviau rastų savo vietą šiandieniniame pasaulyje, o kartu ir mes visi savo emociniuose pasauliuose rastume daugiau vietos senatvei“, – įžvalgomis dalinasi G. Bakūnaitė.

Kaip vieną pagrindinių komunikacijos iššūkių šioje srityje G. Bakūnaitė įvardija senatvės temos aktualizavimą, taip pat vyresnių žmonių pasiekiamumą ir stereotipų laužymą.

„Mūsų veikla orientuota į tos amžiaus grupės žmones, kurie didžiąją dalį gyvenimo nugyveno tiesiog negalėdami pasakyti, kad jiems sunku, nes tai buvo gėdinga, nepatogu, apie emocinę sveikatą kalbėti apskritai buvo tabu. Naikinti šias stigmas atrodo labai svarbi, bet kartu ir labai sudėtinga užduotis.

Dar vienas iššūkis – labiau aktualizuoti senatvės temą ir emocinės sveikatos svarbą joje. Iki šiol gyvenimo kokybę senatvėje dažnai bandome užtikrinti per fizinių poreikių tenkinimą, tačiau labai svarbu suprasti, kad vien stogo virš galvos ir šilto maisto neužtenka gerai savijautai. Esame civilizuota Vakarų pasaulio šalis, negalime stovėti tik ant fizinių poreikių tenkinimo laiptelio, bendravimo poreikis nepriklausomai nuo žmogaus amžiaus išlieka visą gyvenimą, socialiniai kontaktai būtini gerai emocinei savijautai. Juk į šį gyvenimo etapą ateisime visi. Nesinorėtų jo laukti su panika, geriau pabandyti senatvę padaryti šviesesne vieta būti“, – sako G. Bakūnaitė.

G. Bakūnaitė daugiau nei devynerius metus dirbo naujienų portale „Delfi“, rašė socialinėmis temomis, taip pat sukūrė tokius dokumentinius pasakojimus kaip „Karys be uniformos“, „Išlikę“, „Didžiausi Rusijos melai“. Vadovavo iniciatyvai „Tvari Lietuva“, buvo laidos „Normalūs neurotikai“ autorė.

„Sidabrinę liniją“ 2016 m. įkūrė M. Čiuželio labdaros ir paramos fondas. Tai – emocinės paramos linija vyresnio amžiaus žmonėms.

Paskambinusiems nemokamu telefonu 8 800 800 20 siūlomi reguliarūs draugystės pokalbiai su bendraminčiu, suteikiama emocinė pagalba arba padedama rasti reikiamą informaciją, atsakyti į rūpimus klausimus.

„Sidabrinėje linijoje“ jau įvyko beveik 160 tūkst. pokalbių. Iš jų 70 proc. buvo draugystės pokalbių ir apie 30 proc. – emocinės pagalbos pokalbių.