„Visų svarbiausia – kad mes nerinktume katės maiše“, – sako žurnalistė D. Žeimytė-Bilienė. Kokios kandidatų į prezidentus vertybės, ką jie mėgsta ar nemėgsta, kaip jie suvaldo pyktį, kaip į pasiryžimą kandidatuoti reaguoja jų antrosios pusės – „Darbo pokalbio“ laidoje klausimai patys įvairiausi. D. Žeimytė-Bilienė prisipažįsta, kad toks neįprastas formatas ją žavi galimybėmis įvairiapusiškiau atskleisti kiekvieno politiko portretą, o ir žiūrovams būna įdomu pamatyti politikus pirmiausia tiesiog kaip žmones.

Mokėsi vesti tikrus darbo pokalbius

D. Žeimytė-Bilienė tokį laidų formatą jau yra išbandžiusi anksčiau, kai 2020 m. vedė „Darbo pokalbius“ su potencialiais premjerais.

„Jau tada ruošdamasi tiems darbo pokalbiams pasiskaičiau literatūros, kaip jie vyksta, pasikonsultavau su žmonėmis, kurie konsultuoja kitus, kaip juos reikia pravesti. Man pačiai tai labai patinka, nes tai yra toks smagesnis formatas, ne toks rimtas kaip, pavyzdžiui, debatai, tas turinys nėra labai sunkus, be to, leidžia žiūrovams pamatyti, koks tai kandidatas, koks jis žmogus“, – pasakojo ji.

„Įsivaizduokime tokį dalyką – žmogus juk ateina pirmiausia tarnauti valstybei, o darbdavys yra visa visuomenė, visa tauta, visi žmonės. Ir štai, jis ateina į darbo pokalbį, tad ko mes šiame pokalbyje norėtume jo paklausti? Apie tai yra visas šis formatas – jis toks minkštesnis ta gerąja prasme, kad gali atskleisti žmogaus psichologinį portretą, apie ką tas žmogus yra, ne tik tai, kokia jo programa, ką jis siūlo ir tt.“, – kalbėjo žurnalistė.

Pasak jos, tai yra visai kitoks kalbinimo būdas, ir klausimai tokio formato laidose gali būti nuo iki: „Dabar jau vieną padarėme su vienu iš kandidatų, Andriumi Mazuroniu, aš klausiau jo nuo požiūrio į kažkokius vertybinius dalykus, kompetencijų, iki, pavyzdžiui, jo autoritetų, ar ką jo žmona mano apie jo apsisprendimus – tokie labai įvairūs klausimai, kurie gali kilti“.

Tai, ko rinkėjai neras programose

D. Žeimytė-Bilienė neslėpė, kad ir patys politikai, sužinoję apie laidos formatą, labai susidomi ir noriai sutinka dalyvauti.

„Politikai irgi yra žmonės, jie nori atskleisti savo požiūrį, nori turėti galimybę pasisakyti ne tik apie tai, ką programoje pasirašė, bet, tarkime, ką mano apie vieną ar kitą reiškinį, procesą, ar apskritai, ką jie mėgsta ar nemėgsta. Tai kur kas įdomiau nei tie rinkiminiai pasikalbėjimai su politikais, kurie vis tiek galų gale susiveda į kažkokias programas, eilutes, ką jie ten pasirašė ir nori politiškai perduoti“, – sakė žurnalistė.

Ji pažadėjo iš savo pusės daryti viską, kad atskleistų kalbinamą politiką ir įvairias jo spalvas: „O tada jau tegu vertina rinkėjas, žiūrovas. Man svarbu tiesiog, kad jis turėtų to turinio, kuris leistų jam apsispręsti, balsuoti ar nebalsuoti. Per rinkimus viena iš svarbiausių žiniasklaidos misijų yra leisti žmogui suvokti, ką jis renka, koks tai žmogus ar politinė partija, tad šito projekto tikslas ir yra, kad rinkėjui būtų paprasčiau, kad nereikėtų jam kažkur ieškoti dar papildomos informacijos, nuo to, kas tas politikas yra, iki to, ką jis siūlo. Per 40 laidos minučių, kas yra nemažai ir per tiek laiko labai daug galima pasakyti, aš stengsiuosi padėti tiems žmonėms atsiskleisti“.

Tarp gyvenimo būdo ir politinės laidos

D. Žeimytė, jau daug metų kalbinanti politikus įvairiais formatais, ne kartą pastebėjo, kad žmonėms visgi įdomiausia būna, kai parodoma jų žmogiškoji pusė.

„Aš galvoju, kad toks formatas išplečia auditoriją. Tai nėra gyvenimo būdo pokalbis, ką irgi ne visi mėgsta, bet toks hibridinis variantas tarp žmogaus psichologinio ir politinio portretų, programinių pasiūlymų. Man atrodo, tai yra labai gerai, kai gali visapusiškai ir iš politinės, ir iš psichologinės pusės pažinti žmogų – toks formatas nuima įtampas dėl sudėtingos informacijos, kuri tikrai ne visiems įdomi, ne visiems suprantama. Yra žmonių, kurie iš viso politika nelabai domisi, balsuoja pagal tai, kas jiems patinka ar nepatinka, gražus ar negražus, o toks formatas tikrai yra įdomus plačiai auditorijai“, – sakė ji.

Ir net jai pačiai, nuolat bendraujančiai su politikais ir daugelį iš jų daug metų pažįstančiai, dar pavyksta atrasti naujų nepaliestų kampų.

„Aš kadangi pati labai myliu psichologiją, mane šita sritis visada domino ir domina, aš daug literatūros skaitau, studijuoju, tai man labai įdomu kalbėtis su politikais, ypač – naujokais, kurių dar nepažįstu. Įdomu stebėti juos kalbant, girdėti, ką jie sako – būtent per psichologinę prizmę stebėti juos. Gal nėra taip, kad labai nustebintų, bet naujų pažinimo formų tikrai yra, man pačiai labai įdomu, ir, tikiuosi, bus įdomu ir žiūrovams“, – vylėsi D. Žeimytė-Bilienė.

Pirmąją laidą „Darbo pokalbis su Daiva Žeimyte-Biliene“ ir kandidatu į Lietuvos prezidentus Andriumi Mazuroniu galite žiūrėti čia.