Neskubėkite nusiminti ir pliekti savęs už tai. Jūs dėl to nekaltas – telefonai suprojektuoti kelti jums priklausomybę. Daugiau kaip 2,5 mlrd. žmonių šiuo metu naudojasi išmaniaisiais telefonais, ir daugeliui dažnai būna per sunku padėti šiuos įtraukiančius įrenginius į šalį.

Naujienų aiškinimo portale „Vox“ nekomercinės iniciatyvos „Time Well Spent“ įkūrėjas Tristan Harris pateikia būdus, kaip galima sąmoningai sumažinti šią jau labai plačiai išsikerojusią ydą ir išmokti apeiti telefonų kūrėjų pagrindinį tikslą – ryti jūsų brangų laiką.

1. Išjungti automatinius pranešimus (angl. notifications)

Pirmiausia, vertėtų išjungti visus pranešimus, nesusijusius su realių žmonių būdais su jumis susisiekti. Daugeliu atveju, gavę skambutį ar žinutę, žinome, kad kreipiasi realus žmogus, kuris tikisi atsakymo. Tačiau didžioji dalis aplikacijų šiandien imituoja socialinę interakciją tam, kad priverstų daugiau praleisti laiko jomis naudojantis.

Pavyzdžiui, feisbukas atsiunčia pranešimą, kad jūsų draugas domisi renginiu, vyksiančiu netoli jūsų. Tokiu būdu jis žaidžia su jumis tarsi su lėle, pasinaudodamas socialinio ryšio troškimu tam, kad kiek įmanoma daugiau laiko praleistumėte programėlėje.

Kai 2003 m. pranešimai buvo pirmą kartą pristatyti „Blueberries“ telefonuose, specialiai el. paštui, jų pagrindinis tikslas buvo priešingas – sutrumpinti jūsų praleistą laiką mobiliajame telefone. Buvo galima perskaityti visą el. laišką, neatsidarius el. pašto.

Šiandien gaunate krūvą visų įmanomų aplikacijų pranešimų, kurie gali priversti jus išgyventi pačias įvairiausias emocijas.

Už mobiliųjų pranešimų slypi ta pati neįtikėtinai efektyvi logika kaip ir žaidimų automatų, kurie Amerikoje uždirba daugiau pinigų nei beisbolas, kinas ir atrakcionų parkai kartu sudėjus. O ir priklausomybę jie sukelia 3–4 kartus greičiau nei bet kokios kitos lošimo priemonės.

Kai kurios aplikacijos, norint atnaujinti pranešimus, net ir atkartoja žaidimų automatų svirties traukimo procesą. Tai yra sąmoningas jų dizaino pasirinkimas.

Durhamo, Šiaurės Karolinos universiteto „Duke University“ tyrimas rodo, kad susiejus kelis pranešimus ir nustačius, kad jie būtų pristatyti tam tikru metu, vartotojo streso lygis gerokai sumažėja.

2. Nustatyti pilką telefono ekrano spalvą

Lengviausias būdas patraukti jūsų akis yra per spalvas. Žmonių akys – jautrios šiltoms spalvoms. Atliekant akių stebėjimo testus, dėmesį ypatingai patraukia ryškiai raudona. Todėl ir yra sukurta tiek daug programėlių su ryškiomis, šiltomis spalvomis.

„Instagram“ aplikacijos evoliucija
„Airbnb“ prekės ženklo evoliucija

Turbūt pastebėjote, kad ir socialiniuose tinkluose iššokę pranešimai yra rėkiančios raudonos spalvos.

Socialinių tinklų pranešimai

Bet jūs galite pergudrauti visa tai ir labai stipriai sau padėti pasirinkę pilką telefono ekrano filtrą.

Pilkos telefono ekrano spalvos nustatymas iPhone XS mobiliajame

Kai visa telefono aplinka tampa juodai balta, jūsų smegenys nebėra apgaunamos, kad viena programėlė yra svarbesnė už kitą.

3. Apribokite savo pagrindinį ekraną (angl. home screen) kasdieniais įrankiais

Pasirūpinkite, kad atrakinus telefoną, jūsų ekrane nebūtų nieko daugiau, išskyrus įrankius, praverčiančius jums kasdieniame gyvenime, tokius kaip kalendorius, žemėlapiai, galbūt žadintuvas ir pan. Nei vienas šių įrankių neįtrauks jūsų į nesibaigiantį naujienų sūkurį, iš kurio išlipti darosi vis sunkiau.

Jei nesate tikri, kas yra tos programėlės, kurios taip godžiai reikalauja jūsų dėmesio, išfiltruokite tokias, kurių esminis principas – bedugnis slinkimas (angl. scrolling). Jos srautą nuolat papildo nauju turiniu, todėl niekada nėra prieinamas joks galutinis taškas.

Priklausomybė nuo telefono

Automatinis „Youtube“ vaizdo įrašų paleidimas veikia labai panašiai, neleisdamas jums sustoti žiūrėti.

Vizualinis turinio pabaigos atspindėjimas yra puikus būdas parodyti vartotojui, kada laikas sustoti. O kol daugelis aplikacijų tokių galutinių taškų neturi, verta susikurti savo bet kokiems dėmesio blaškymams atsparią telefono aplinką. Ir papasakoti apie tai draugams.

Tad paklauskite savęs labai svarbaus dalyko: kas iš tikrųjų yra vertas blaškyti jūsų dėmesį, trukdyti jums gyventi savo realų gyvenimą? Dažniausiai apie tai net nesusimąstome ir švaistome laiką telefonui savo asmeninio gyvenimo sąskaita.