Nesulaukia vėluojančio atlygio

Viešai skelbiamais duomenimis, vidutinis atlyginimas bendrovėje „Ūkininko patarėjas“ šių metų liepą siekė 930 eurų. Tačiau, pasak dabar jau buvusios leidinio žurnalistės Daivos Bartkienės, realybė yra kitokia: ji teigia, kad nuo pat balandžio regionuose dirbantiems žurnalistams per mėnesį išmokama vos po porą šimtų eurų.

„Algų reikalaujantiems korespondentams liepiama kalbėtis su buhalterija, o jos darbuotojos sako laukiančios bendrovės vadovų nurodymų. Negana to, bendrovė savo korespondentus paliko dar ir be darbo priemonių – Marijampolės regione dirbančiai korespondentei net nepranešę išjungė interneto ryšį“, – pasakojo ji.

„Pasak jos, kraštų korespondentams mokamas minimalus atlyginimas plius vienas arba du eurai. Autoriniai atlyginimai seniai pamiršti, jų negauna dauguma regionuose dirbančių žmonių. Nemokama ir už parengtus Kaimo plėtros programos viešinimo rašinius, nors sutartyje su Žemės ūkio ministerija yra numatyta lėšų straipsniams parengti“, – sakė D. Bartkienė.

Ji pati, prieš išeidama iš darbo, dėl vėluojančio atlyginimo kreipėsi į darbo ginčų komisiją. Balandžio mėnesio atlyginimas jai vėlavo 42, gegužės – 37, birželio – 6 dienas. Liepos 15 d., prieš pat darbo ginčų komisijos posėdį, bendrovė „Ūkininko patarėjas“ su ja atsiskaitė, tačiau kitiems, pasak jos, išmokėjo tik menką dalį susikaupusios skolos.

„Gaudami pusę ar dar mažiau minimalios mėnesinės algos, žmonės skęsta skolose ir dairosi kitų darbų“, – teigė D. Bartkienė.

Skęsta akcininkų nesutarimuose

Neaiški padėtis „Ūkininko patarėjo“ redakcijoje tęsiasi nuo 2017 m. spalio. Tada vienu metu pasikeitė dalis akcininkų, pareigų neteko taip pat dalį akcijų turintis tuometinis „Ūkininko patarėjo“ valdybos pirmininkas, direktorius ir vyriausiasis redaktorius Vytenis Neverdauskas.

Buvo skelbta, kad dalis „Ūkininko patarėjo“ akcijų, tada priklausiusios Ramūnui Karbauskiui, buvo parduotos bendrovei „Dvylika pirklių“. Jos vieninteliu akcininku Registrų centre yra nurodomas Petras Balčiūnas, skelbiama, kad ji turi tik vieną darbuotoją, o finansinės ataskaitos Registrų centrui ji nėra pateikusi.

Naujuoju „Ūkininko patarėjo“ direktoriumi buvo paskirtas Julius Skestenis, tačiau D. Bartkienė teigė, kad leidinyje dirbantys žurnalistai jo nuo pat darbo pradžios nėra matę. „Mes net raštu prašėme surengti susitikimą, tačiau niekas į mūsų prašymą nereagavo“, – sakė ji.

Dalis akcininkų J. Skestenį 2018 m. padavė į teismą dėl nesušaukto visuotinio akcininkų susirinkimo, akcininkams nepateiktų dokumentų, bendrovės apskaitos nevedimo. J. Skestenis tuomet gynėsi, kad susirinkimą turėjusi šaukti valdyba, o dokumentus teigė pateikęs tinkamai.

Teisminiai ginčai tęsėsi visus metus, kol galiausiai J. Skestenis buvo įpareigotas sumokėti 600 eurų už procesų metu ieškovų patirtas išlaidas. Tačiau net jas atgauti ieškovams nėra taip paprasta – kaip teigiama antstolio rašte, kurį matė M360, J. Skestenis neturi registruoto kilnojamojo bei nekilnojamojo turto, į kurį būtų galima nukreipti išieškojimą, jo sąskaitos bankuose areštuotos, jose nėra jokio piniginių lėšų judėjimo. Nors suma yra gana nedidelė, o pats J. Skestenis nurodomas kaip dirbantis, tačiau išskaitos yra labai mažos, nes jo atžvilgiu yra vykdoma 20 įvairių vykdomųjų bylų, o bendra išieškotina suma viršija 90 tūkst. eurų.

Su pačiu J. Skesteniu M360 susisiekti nepavyko. Dabartinis „Ūkininko patarėjo“ redaktorius G. Misiukevičius šios situacijos plačiau komentuoti nenorėjo, tik tikino, kad situacija yra sprendžiama, atlyginimai vėluoja minimaliai, daroma viskas, kad jie nevėluotų, o tai, kad darbuotojai nėra matę direktoriaus, pasak jo, yra netiesa.

„Tai yra akcininkų konfliktas ir jie bando jame naudoti įvairias priemones, tarp jų ir netiesos skelbimą“, – teigė jis.