„Nuo pat užstato sistemos starto Lietuvoje bendraudami su gyventojais sakome, kad grąžinti verta. Tyrimai rodo, kad 9 iš 10 žmonių tam pritaria ir palaiko – grąžina užstato pakuotes, kad jos būtų perdirbtos ir vėl galėtų virsti naujais gaminiais. Dabar norime atkreipti dėmesį, kad grąžinant pakuotes ir kamšteliai yra svarbūs, todėl gerai, kad yra, kas juos laiko. Dauguma gėrimų gamintojų ir importuotojų šiems pokyčiams pasirengė iš anksto ir rinkai jau seniau pradėjo tiekti pakuotes su prie butelių pritvirtintais kamšteliais“, – teigia USAD vadovas Gintaras Varnas ir priduria, kad gegužę atliktas tyrimas rodo, jog dalis pirkėjų jau renkasi būtent tvaresnes gėrimų pakuotes – su pritvirtintais kamšteliais.

Naujoji komunikacijos kampanija PET plastiko butelius ir kamštelius vaizduoja kaip personažus, patenkančius į vasariškas situacijas. Kartu paprastai paaiškinama, kad kamštelis pritvirtintas prie butelio tam, kad niekur nenuklystų ir būtų perdirbtas su buteliu.

USAD vasaros kampanija

„Plastmasinis laikiklis tarp kamštelio ir butelio yra labai mažas, bet kiek daug jis keičia! Galvodami apie tai ir norėdami reklamose sureikšminti būtent jį, sukūrėme personažus – butelį ir kamštelį. Kamštelis – išsiblaškęs, visada ieškantis progų pabėgti ir pasimesti mūsų aplinkoje, o butelis – drausmingesnis ir atsakingesnis, jau įpratęs grįžti į perdirbimo sistemą, laiko jį savo tvirta ranka. Personažai padeda pritraukti dėmesį į nedidelę detalę bei paprastai paaiškinti, kokį didelį ir pozityvų pokytį ji daro. Būtent dėl to kampanijos kalbėjimo tonas yra pozityvus“, – sako komunikacijos paslaugų agentūros „Fabula Rud Pedersen Group“ kūrybos vadovas ir partneris Linas Migonis. Kampanijos kūrėjai nuotaikingus siužetus patikėjo nupiešti iliustratoriui Andriui Kirvelai.

USAD duomenimis, PET plastiko buteliai sudaro daugiau negu pusę kasmet grąžinamų pakuočių vienetų. Pernai gyventojai grąžino 353 mln. PET butelių. Todėl labai svarbu, kad kartu su plastiko pakuotėmis į surinkimo vietas sugrįžtų ir šimtai milijonų kamštelių.

USAD vasaros kampanija

Per ES atliktą tyrimą yra nustatyta, kad kamšteliai ir dangteliai patenka tarp dešimties dažniausiai ES šalių paplūdimiuose, pajūryje ir jūroje randamų šiukšlių rūšių.