Šioje platformoje tikima suvienyti profesionalius žurnalistus su savanoriais, tikrinančiais faktus. Ją išlaikyti tikimasi iš minios finansavimu (crowd-funded) surinktų lėšų, rašo portalas „Niemanlab.org“. Portale skelbiama, kad šiuo metu jis sulaukė daugiau nei 5000 finansiškai jį parėmusių žmonių ir surinktų lėšų užtenka pasamdyti dviems žurnalistams.

„Wikipedia“ įkūrėjui tokia idėja kilo pastebėjus, kad šiais laikais visuomenė vis dažniau įsitraukia aiškinantis didelių atgarsių sulaukiančius tyrimus. Viena vertus, tai – puiku, nes profesionaliems tyrėjams jų suteikta informacija gali būti labai vertinga, tačiau problemos iškyla, kai visuomenės padarytos klaidingos išvados pradeda plačiai sklisti ir yra priimamos kaip tikros. Vienas iš tokių pavyzdžių – 2013 m. įvykusi istorija, kai dingęs jaunas vaikinas klaidingai buvo apkaltintas buvęs vienu iš Bostono maratono sprogdintoju. Vėliau paaiškėjo, kad vaikinas, deja, sirgo depresija ir nusižudė, bet nebuvo niekuo susijęs su teroristiniu aktu. Nepaisant to, jo šeimai teko atlaikyti visuomenės išpuolius ir kaltinimus.

Kita šiuolaikinio pasaulio problema – mažas pasitikėjimas žiniasklaida. Šis klausimas dar labiau aštrėja kalbant apie melagingas naujienas, kurių kiekis nuolat auga. „Wikitribune“ projekto kūrėjų nuomone, jei visuomenė ir profesionalūs žurnalistai susivienytų, tai galėtų padėti spręsti šias problemas.

J. Wales skaičiuoja, kad šiame projekte turėtų dirbti 10 profesionalių žurnalistų. Idėja yra tokia, kad jie rašys apie tarptautiniu lygiu svarbias naujienas, o savanoriai tikrins faktus, užtikrins, kad pateikiama informacija tikrai būtų teisinga, nešališka ir gauta iš patikimų šaltinių.

„Wikitribune“ veiks kaip nepriklausoma platforma (ji nebus sujungta su „Wikipedia“), kurioje naujienos iš pradžių bus skelbiamos anglų kalba, bet vėliau planuojama pasiūlyti galimybę skaityti ir kitomis kalbomis. Kartu su projekto paleidimu internete pradedama ir lėšų rinkimo kampanija: palaikančių šią idėją prašoma skirti minimalų 10 dolerių per mėnesį mokestį, o, jei tik yra norinčių, jie gali prisidėti ir didesne suma.

„Platforma „Wikitribune“ skelbs naujienas, pranešamas žmonių kitiems žmonėms. Pirmą kartą profesionalūs ir mėgėjai žurnalistai dirbs kartu kaip lygūs, praneš apie naujienas tada, kai jos atsitinka, redaguos jas, reaguodami į tai, kaip jos vystosi, ir visą laiką šiose istorijose pateikiami faktai bus nuolat tikrinami ir pertikrinami visuomenės“, - kalbėjo J. Wales.