Ir skanu, ir sveika

Grybuose aptinkama beveik visų organizmui reikalingų mikroelementų: 18 aminorūgščių, organinių ir riebalų rūgščių, vitaminų (A, B, PP, E ir D).

Dėl šio, kaip Katerina pavadino, sensacingo rinkinio grybai teigiamai veikia nervų sistemą, gerina odos, nagų ir plaukų būklę, veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, medžiagų apykaitą, hormonų gamybą, gerina imunitetą ir didina melanino gamybą organizme. Grybai – ir skanu, ir sveika. Juose baltymų yra daugiau negu mėsoje. Taip pat daug nikotino rūgšties, cinko, vario, jodo ir vitamino B1. Baravykai stiprina širdį.

Piengrybiai turi naudingų bakterijų ir aprūpina organizmą jomis, yra vitamino D šaltinis. Tradicinės medicinos šalininkai mano, kad piengrybiai neleidžia formuotis inkstų akmenims ir daugintis Kocho baciloms.

Katerina LABANAUSKIENĖ

Kas gali kirsti, kas turi pasisaugoti

Voveraitės – vienas geriausių natūralių antioksidantų. Be unikalaus skonio, turi antivirusinių savybių ir atkuria pažeistas kasos ląsteles. Be to, voveraitės yra natūralus antibiotikas, naudingos sergant cukriniu diabetu, gausu vitaminų A, B, seleno ir cinko. K. Labanauskienės žodžiais, beveik visuose grybuose yra lėtųjų angliavandenių, kurie mažina cukraus kiekį kraujyje.

Grybai stiprina imuninę sistemą. Mokslininkai nustatė, kad jie skatina specialių organizmo ląstelių – makrofagų – gamybą, kovoja su patogeninėmis bakterijomis ir neleidžia vystytis ligoms.

Gerina ir virškinimo sistemą – skatina naudingų bakterijų augimą žarnyne, todėl gaunamas maistas geriau pasisavinamas, normalizuojasi žarnyno peristaltika.

voveraitės

Palaiko smegenų sveikatą. Yra tyrimų, įrodančių, kad grybai gali apsaugoti nuo Alzheimerio ir Parkinsono ligų.

Sumažina vėžio riziką. 17 vėžio tyrimų, atliktų 1966–2020 m., nustatyta, kad, suvalgius vos 18 gramų grybų per dieną, tikimybė susirgti vėžiu sumažės 45 proc.

Mažina kraujospūdį. Grybuose yra kalio – mikroelemento, kuris teigiamai veikia kraujagysles ir gali sumažinti kraujospūdį. Grybai padeda pagerinti kolageno sintezę. Juose yra lizino, leucino ir daug makro- ir mikroelementų, reikalingų kokybiškai jungiamojo audinio gamybai.

K. Labanauskienės teigimu, grybai bus saugūs ir naudingi, jeigu juos pirksime iš patikimos parduotuvės arba patys prisirinksime draugiškoje aplinkai vietose. Tačiau net ir valgomieji grybai gali sukelti nemalonių simptomų, jeigu individualus organizmas jų netoleruos.

„Be to, žmonės, sergantys gastritu, duodenitu ir opa, turėtų būti atsargūs valgydami grybus: jie gali dirginti gleivines ir sukelti paūmėjimus. Vaikams iki 10 metų taip pat šio produkto reikia duoti atsargiai arba išvis atsisakyti“, – patarė ji.