Nors pasaulyje yra daug įvairių citrusinių vaisių, mums geriausiai žinoma tik nedidelė jų dalis – citrinos, žaliosios citrinos, apelsinai, mandarinai, klementinai ir greipfrutai. Visi jie pasižymi gausiu ne tik vitaminų, bet ir organinių rūgščių, mineralinių medžiagų, pektinų ir eterinių aliejų kiekiu. Citrina – ne išimtis. Kas tai per vaisius, iš kur jis kilo ir kaip jį galima panaudoti ne tik arbatai – apie visa tai „Šviežumo knygoje“.
Citrina – koks
tai vaisius?
Citrinos yra ne tik puikus maistas, bet, kaip žinia, ir nepamainomas vaistas. Nenuostabu, kad jų pardavimai išauga rudenį ir žiemą, kai puola peršalimo ligos. Manoma, kad kiekvienas žmogus per dieną turėtų suvalgyti po vieną citriną arba išgerti vienos citrinos sulčių. Citrinmedžiai yra kilę iš Pietų ir Pietryčių Azijos. Šiandien auga Filipinuose, Indijoje, Indonezijoje, Japonijoje, Kinijoje, Malaizijoje, Tailande. Dauguma jų rūšių yra kultūriniai augalai, užaugantys iki 4–12 metrų, o kartais – net iki 20 metrų aukščio.