Iš viso rajone yra globojama apie 120 žmonių. Josvainiuose baigus savarankiško gyvenimo namų statybas, juose įsikurs dar 10 suaugusių ir senyvo amžiaus asmenų, kurie yra prislėgti buities problemų, tačiau dar nėra pasiligoję ir jiems nereikia nuolatinės priežiūros. Naujai įrengtiems savarankiško gyvenimo namams bus nupirkta nauja įranga ir baldai. Senjorams bus įrengta dešimt atskirų kambarių su virtuve, tualetu ir dušu. Projekte buvo numatyta bendra virtuvė su valgomuoju, aktyvaus laisvalaikio praleidimo salė, kompiuterių kambarys, darbuotojams skirtos ir pagalbinės patalpos, skalbykla, rašoma savivaldybės pranešime.

„Iki šiol mes tokios įstaigos neturėjome. Rajone veikia tik žmonėms su protine negalia skirti savarankiško gyvenimo namai. Tad naujuose namuose senjorai gyvens iš dalies savarankiškai, tik prižiūrimi socialinių darbuotojų ir jų padėjėjų“, – sako Socialinės paramos skyriaus vedėja Jūratė Blinstrubaitė.

Savarankiško gyvenimo namuose įsikursiantys senoliai įstaigai už socialinės priežiūros paslaugas turės pervesti 20 procentų savo pensijos, o 80 proc. jų pajamų liks pačių poreikiams tenkinti bei susimokėti už komunalines paslaugas. Už šias lėšas senoliai turės savarankiškai pasirūpinti maisto produktais ir kitais būtinais pirkiniais. Socialinių darbuotojų pagalba bus palaikomi jų savarankiško gyvenimo ir socialiniai įgūdžiai, norint jų kuo visavertiškesnio dalyvavimo visuomenėje. Siekiama sukurti jaukią, patogią, saugią namų aplinką bei teikti asmeninę priežiūrą, atitinkančią individualius kiekvieno gyventojo poreikius.

Administracijos direktorius Arūnas Kacevičius mano, kad tokių paslaugų ateityje reikės vis daugiau: „Džiugu, kad mūsų rajone prie Josvainių socialinio ir ugdymo centro atsiranda nauji savarankiško gyvenimo namai, kuriuose galės oriai leisti dienas vyresnio amžiaus žmonės, kuriems sunkiau pasirūpinti savimi. Mūsų visuomenė, deja, sensta, ir tokių paslaugų reikės vis daugiau. Žmogus gyvendamas tokiuose namuose, gaudamas pagalbą iš personalo, galės dalį darbų atlikti pats, tad taip ir pačiam žmogui bus maloniau gyventi visavertį gyvenimą geromis sąlygomis. Galbūt net namuose jis tokių sąlygų neturėjo, kokios bus šioje įstaigoje. Perspektyvoje tokių panašių paslaugų reikės vis daugiau, tad neatmetu galimybės, kad šioje srityje dar daug ką reikės keisti ir tokias paslaugas plėsti.“

Taip pat vykdant šį projektą buvo atnaujinta ir esamo socialinio pastato dalia. Įrengtas naujas keltuvas neįgaliesiems, sutvarkytas pandusas ir kt. Šiuo metu čia gyvena senjorai, kuriems reikalinga nuolatinė globa. Iš viso yra keturiasdešimt vietų.

Projektu „Josvainių socialinio ir ugdymo centro atnaujinimas bei savarankiško gyvenimo namų jame įkūrimas“ siekta gerinti socialinių paslaugų prieinamumą, mažinti regioninius skirtumus, plėtojant socialinių paslaugų infrastruktūrą.

Darbus atliko UAB „Projektas Karma“ (direktorius Adas Laurinaitis).

Projekto vertė – 501,4 tūkst. Eur, iš jų ES lėšos – 426,2 tūkst. Eur, savivaldybės biudžeto – 75,2 tūkst. Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)