Privalo nugriauti iki vasaros

Kauno savivaldybės administracijos Licencijų, leidimų ir paslaugų skyriaus vedėja Sonata Šėlienė patvirtino, kad esama pirtis turės būti nukelta jau visai netrukus – paskutinę pavasario dieną.

„Esamos pirties leidimo galiojimo pabaiga sutapo su suplanuota rekonstrukcijos pradžia, todėl, pradėjus poilsiavietės teritorijos atnaujinimo darbus, pirtelę savininkas turės nusikelti. Apie tai jis buvo informuotas dar projekto rengimo etape nuo pat 2017 metų.

Pirtelės savininkas yra fizinis asmuo. Ji stovi daugiau kaip dešimtmetį. Leidimas galioja iki gegužės 31 dienos“, – komentavo S. Šėlienė.

Pašnekovė tikina, kad kauniečiai tikrai neliks be pirties pramogų, kuri turėtų atsirasti naujai sutvarkytoje paplūdimio teritorijoje.

„Projekte numatyta vieta naujai pirčiai. Prie jos bus atvestos visos reikiamos komunikacijos. Pabaigus rekonstrukcijos projektą, planuojama skelbti konkursą pirties paslaugoms teikti. Jame galės dalyvauti visi norintieji.

Tai turėtų kilstelėti ne tik paslaugos kokybę, bet ir užtikrins estetiškesnį būsimo pirties pastato vaizdą, kuris derės prie atnaujintos paplūdimio aplinkos“, – naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ komentavo S. Šėlienė.

Bendruomenė prašo pirtį išsaugoti

Kauniečiai skuba gelbėti beveik dvidešimt metų veikiančią pirtį ant Lampėdžio kranto, kuri yra kūrenama ne elektros pagalba, o senuoju būdu – malkomis.

Savivaldybės planuose senosios Lampėdžių pirties nėra – bus nugriauta

„Jau ne vieną dešimtmetį ši unikali ir gilias tradicijas puoselėjanti pirtelė džiugina savo lankytojus. Tai vienintelė tokia ir analogų neturinti pirtis Kaune, išsiskirianti tuo, kad pagal senas tradicijas kūrenama malkomis, yra pastatyta ant ežero kranto, todėl visais metų laikais galima lepintis maudynėmis, žiemą visada laukia sveikuoliška eketė.

Ši pirtis pritraukia pirtininkus iš visos Lietuvos. Čia dalinamasi senoviniais pirties papročiais ir ritualais. Tai puiki vieta atgaivinanti kūną ir sielą“, – rašoma paskelbtoje peticijoje.

Pirtį siekiantys išsaugoti žmonės teigė, jog pirtis džiugino ne būrelį žmonių, o subūrė visą bendruomenę. Tūkstančiai sveikuolių šią tradicinę pirtį mato kaip namus.

Peticiją pasirašantys žmonės prašo pratęsti leidimus ir pakoreguoti ketinamus įgyvendinti paplūdimio atnaujinimo projektus, jog pirtis nebūtų nugriauta.

Peticiją galima rasti čia.

Uždarys gatvę iki paplūdimio

Savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis atskleidžia ne tokias malonias detales apie naikinamą pirtį, nes jo žiniomis, naujosios pirties vieta dar tik svarstoma. Negana to, bus apribotas eismas gatve, kuri veda į pagrindinį paplūdimį.

„Viena ryškesnių naujovių bus tai, jog palei paplūdimį besidriekiančią Dovinės gatvę planuojame atriboti nuo automobilių eismo, paliekant pravažiavimą tik vietos gyventojams. Ši erdvė pasitarnaus į pliažus atvykstantiems pėstiesiems, kad visi ten jaustųsi saugiai. Automobilių vieta – naujai išplėstoje parkavimo aikštelėje.

Taigi ateityje automobiliai iki pat ligšiolinės pirties vietos ties akligatviu privažiuoti nebegalės. Todėl svarstomas klausimas koreguoti jos lokaciją, kad šaltuoju metų laiku atvykusiems pirties mėgėjams neprireiktų ilgiau žingsniuoti pėsčiomis nuo automobilių stovėjimo aikštelės“, – teigė A. Pakalniškis.

Paplūdimį turi sutvarkyti per 5 mėnesius

Centrinėje viešųjų pirkimų sistemoje nurodoma, jog Kauno savivaldybė sudarė beveik 1,5 mln. eurų sutartį su UAB „Autokausta“ dėl „Lampėdžių paplūdimio teritorijos sutvarkymo, įrengiant rekreacinę infrastruktūrą, statybos darbų.“

Sutartyje nurodoma, jog naujoje erdvėje bus įrengti dušai, persirengimo kabinos, gelbėtojų namelis, neįgaliesiems pritaikytas maudymosi takas, pandusas, nauji šviestuvai, smulkioji architektūra ir kiti patogumai poilsiautojams.

Apie pirties įrengimą numatytuose darbuose nerašoma. Nurodyta, jog darbai bus vykdomi Gervių gatvėje.

Rangovas įsipareigoja darbus atlikti ne ilgiau nei per 5 mėnesius, o atliktiems darbams suteikia 10 metų garantiją.