Seniūnijai problema yra žinoma, ji bus sprendžiama.

Byra tvenkinio krantai

Vietos gyventojas sako, kad nuo pat tvenkinio iškasimo iki šiol šis vandens telkinys nėra sulaukęs jokios pagalbos.

„Krantai byra labai svarbioje vietoje – perskyroje, kuri skiria tvenkinį ir gyventojų sodybas. Pati perskyra yra kritinės situacijos, kadangi tarpas tarp tvenkinio ir sodybų yra labai mažas, laiko klausimas, kada vanduo pradės bėgti iš tvenkinio į gyventojų teritorijas“, – dėstė skundą dėl tvenkinio būklės parašęs gyventojas, kurio vardas ir pavardė redakcijai žinomi.

Nelaimė jau buvo įvykusi

Pašnekovas pasakojo, kad prieš keliolika metų jau buvo atsitikęs įvykis – iš tvenkinio jau buvo pradėjęs veržtis vanduo į gyventojų sodybas, laimei, laiku sureaguota ir su kaimo ūkininko pagalba vanduo buvo sustabdytas.

„Bet šį kartą baiminamės, jog nuostoliai bus kur kas didesni, kadangi vanduo pradės veržtis net per kelias vietas. Prie šios bėdos prisideda ir bebrai, nes šie kenkėjai, kaip žinome, griauna krantus darydami savo urvus, tempdami šakas krantais. Jau begalę metų šie kenkėjai gyvena šiame tvenkinyje ir tai tapo galvos skausmu gyventojams. Visus medžius, krūmus aplinkui tvenkinį baigia sunaikinti, taip pat ir gyventojų sodybose apsilanko, apgraužia, sunaikina medžius. Gyventojams tenka saugoti medžius, aprišant spygliuota viela“, – aiškino vietosgyventojas.

Neturi kur maudytis

Žmogus tikina, kad bebrai, kuriuos jis vadina tiesiog kenkėjais, sunaikino visas iki šiol buvusias maudyklas.

„Dugne yra labai daug šakų, kitų prineštų kliuvinių ir maudytis tampa pavojinga, nes gali susižaloti, todėl vietiniams gyventojams karštomis vasaros dienomis, išsimaudyti nėra galimybės – tenka važiuoti kitur“, – nuogąstavo gyventojas.

Gyventojai rinko parašus

Vyro teigimu, apie visas tvenkinio problemas žino ir kaimo seniūnaitis – jo iniciatyva buvo renkami parašai iš gyventojų dėl bebrų šalinimo.

„Surinkus parašus nieko imtasi nebuvo. Taip pat buvo kreiptasi ir į Pernaravos seniūnijos seniūnę, ji sutiko padėti, nurodė, jog reikia šiuos reikalus tvarkyti su medžiotojais, pasakė, kur kreiptis. Susisiekus su medžiotojais, pastarieji nieko negalėjo padėti šiuo klausimu, kadangi jiems yra reikalingas leidimas gaudyti bebrus, nes prie pat yra gyvenvietė, o be leidimo jie nieko daryti negali“, – situaciją nušvietė žmogus.

Apaugus pakrantė?

Vyras taip pat pridūrė, kad kiekvienais metais tvenkinio pakrantės buvo šienaujamos, bet pastarųjų metų vasarą jos buvo užmirštos.

„Žolės dydis siekė iki krūtinės, o vietiniams meškeriotojams tekdavo patiems pjauti žolę. Norėdami pasidaryti žūklavietes jie taip ir darė. Taip pat kaimo gyventojams šiltais vasaros vakarais nebuvo įmanoma pasivaikščioti aplink tvenkinį“, – skundų gausą apibendrino vietinis.

Situacija žinoma ir sprendžiama

„Rinkos aikštei“ susisiekus su Pernaravos seniūne Viktorija Švedienė, ši patikino, jog problema yra žinoma ir ji yra sprendžiama.

„Bebrų problema, jeigu tai tikrai galima pavadinti problema, žinoma jau ne pirmi metai. Esu gavusi skundų ir aiškinausi situaciją, kalbėjome ir su medžiotojais. Tačiau tvenkinys yra kaimo viduryje, o gyvenvietėje bebrų šaudyti niekas neleis.

Taip pat medžiotojai patikino, kad daugiau ar mažiau bebrų gyvena daugelyje vandens telkinių, tad tiek nugraužtų medžių, tiek krūmynų pasitaiko. Juk bebras toks jau gyvūnas, jis irgi nori gyventi, o ar į sodybas tiek bebrai eina, nežinau, abejoju, tačiau jei ir ateina, na, reikia saugoti savo medžius“, – paaiškino seniūnė.

Tvarkys ir tvenkinį

Beje, seniūnė turi gerų žinių ir besibaiminantiems, jog gali užlieti kaimo sodybas – tvenkinys bus tvarkomas.

„Taip, noriu pasakyti, kad jau yra parengtas tvenkinio tvarkybos projektas. Tvenkinys bus tvarkomas. Tiksliai kada tai bus – negaliu pasakyti. Negaliu pasakyti šiemet ar dar ne. Tačiau, kad bus – tai faktas“, – patikino V. Švedienė.