Kauno būsto modernizavimo agentūra (KBMA) buvo įkurta 2022 metais. Nuo tada, anot organizacijos vadovės Ievos Šakalienės, nuveikta daug prasmingų ir svarbių darbų. Esminis agentūros tikslas – daugiabučių namų modernizavimo skatinimas siekiant gerinti Kauno miesto mikrorajonų gyvenamąją aplinką bei pastatų energetinį efektyvumą. Šiame sakinyje „sutalpinta“ labai daug – programų kūrimas ir vykdymas, finansų organizavimas, atliekamų rangos darbų koordinavimas. Tačiau taip pat didelis agentūros specialistų dėmesys skiriamas ne ką mažiaus svarbiai užduočiai – kauniečių švietimui.

„Kauno miestas – nuostabus, jame gera įvairaus amžiaus žmonėms. Čia puikiai išvystyta infrastruktūra, mieste vyksta galybė įvairiausių renginių. Vis tik turime „įsišaknijusią“ bėda – senus, sovietmečiu statytus daugiabučių namų kvartalus, kurie privalo būti modernizuoti. Mes ir pradėjome darbuotis vedini nelengvo tikslo – padėti gyventojams suprasti, kad reikia nebijoti investuoti į savo namus“, – teigia įstaigos vadovė.

Apie tai, kuo agentūros specialistai šiuo metu gyvena, apie ateities planus bei būtinybę nepertraukiamai komunikuoti su miesto gyventojais I. Šakalienė ir sutiko pasikalbėti.

Kokie nauji projektai yra planuojami Kaune?

Gyvename darbingomis ir labai pozityviomis nuotaikomis. Mūsų šių metų pagrindinis tikslas – pradėti darbus su keturiomis namų grupėmis. Tikimės, kad sėkmingai šį tikslą pavyks įgyvendinti, o galbūt net viršyti. Juk visada norisi daugiau!

Pastebime, kad žymiai lengviau sekasi susitarti su namų grupėmis, kuriose dirba pirmininkas ar yra aktyvios bendruomenės, kurios suvienija gyventojus dėl bendro tikslo. Tokiais atvejais visas procesas tampa sklandesnis. Kiek sunkiau, jei namų grupėje nėra aktyvistų, kurie galėtų mums padėti. Juk tam, kad viskas vyktų sklandžiai, būtinas balsavimas raštu, kuriame turi dalyvauti daugiau nei pusė visų gyventojų. Juos geriausiai pažįsta ir paskatinti priimti sprendimus gali ne kas kitas, o kaimynai ir kiti bendruomenės dalyviai.

Vis tik pastebime, kad mūsų specialistų dvejus metus nuodugniai vykdytas įdirbis šviečiant visuomenę pagaliau pradeda atsipirkti. Mes matome besikeičiantį kauniečių požiūrį, vis rečiau išgirstame realybės neatitinkančių mitų apie daugiabučių namų modernizavimą, matome, kad auga modernizacija besidominčių žmonių kiekis.

Mes, kaip agentūra, įgauname vis didesnį kauniečių pasitikėjimą. Žmonės pradeda suprasti, kad investuoti į savo būstą yra būtina ir geriausias laikas tai padaryti yra dabar, mat bėgant laikui kyla tiek medžiagų, tiek ir darbų kainos, keičiasi reikalavimai energinio efektyvumo klasei. Žinoma, investuoti į daugiabučio modernizavimą paskatina ir galimybė nemokamai susitvarkyti namų grupės rekreacines erdves.

Ieva Šakalienė

Kokios jūsų, kaip agentūros vadovės, ateities ambicijos ir tikslai organizacijos veiklai?

Pats pozityviausias planas toks, kad po 10 metų galėsime džiaugtis gyvendami moderniausiame Lietuvos mieste, kuriame neegzistuoja sovietmečiu statyti ir nerenovuoti namai. Vis tik natūralu, kad pokyčiams reikia laiko, tad ar šis planas realus – sunku pasakyti. Tai priklauso nuo gyventojų sąmoningumo bei noro investuoti į savo namus.

Man norisi, kad kuo greičiau iš namų grupių susidarytų bendri kvartalai, kuriuose vyrautų bendra, apgalvota bei moderni infrastruktūra. Gatvės, skverai, vaikų žaidimų bei poilsio zonos, apgalvotos automobilių stovėjimo vietos, dviračių saugojimo aikštelės – dalykai, kurie išties gali palengvinti kiekvieno gyventojo kasdienybę, pagerinti gyvenimo kokybę bei paskatinti kokybiškai laiką leisti savo namo kieme.

Svarbiausia mūsų siekiamybė – modernūs Kauno daugiabučių namų kvartalai, pritaikyti skirtingo amžiaus žmonėms. Norime, kad Kauno daugiabučių kvartalai ir pats Kaunas taptų neutraliu, žaliu ir kuo mažiau poveikio aplinkai darančiu miestu.

Ar tikite, kad įvykus šiems pokyčiams daugiau jaunų šeimų nuspręs gyvenimą kurti ne Kauno priemiestyje, o senuosiuose mikrorajonuose?

Taip, esu tuo įsitikinusi. Juk vis daugiau jaunų žmonių pirmenybę teikia dviračiams, sveikai gyvensenai, judėjimui, siekiui negaišti laiko automobilių spūstyse. Jaunos šeimos vertina galimybę kuo mažiau laiko skirti kasdieninėms kelionėms automobiliu.

Taip pat labai svarbu darželiai ir mokyklos bei jų lokacija. Jei gyvenant priemiestyje tenka važiuoti iki ugdymo įstaigų, senuosiuose mikrorajonuose darželiai bei mokyklos yra bene kiekviename kieme. O tai – labai patogu. Vienintelis nepatrauklus dalykas tokiuose mikrorajonuose – seni, nekomfortiški ir nerenovuoti namai bei nesutvarkyti kiemai. Jaunos šeimos nori gyventi ne tik energetiškai efektyviame būste, tačiau ir tokiame, kuris atrodo estetiškai bei šiuolaikiškai ir daro mažesnį poveikį aplinkai.

Šiomis dienomis jaunam žmogui svarbios ir žaliosios idėjos. Renovavus namus bei sutvarkius kiemus šie nepatogumai bus išspręsti.

O kas bus su agentūra, jei visi kauniečiai nuspręs modernizuotis savo senus daugiabučius ir nebeliks nesutvarkytų kiemų?

Tai – didžiausia visų mūsų svajonė! Tačiau kiekvienas pastatas turi savo galiojimo terminą. Modernizacija – nepertraukiamas procesas. Visada bus pastatų, kuriuos galima efektyvinti ir pritaikyti vis naujesnius bei modernesnius ir inovatyvesnius sprendimus, kurie padės tik dar labiau sutaupyti, gyventi dar komfortiškiau ir dar labiau saugos mūsų klimatą. Manau, mums darbo tikrai bus.

Kaip jūs galvojate, kodėl neužtenka kurti programų, įgyvendinti planų, tačiau būtina ir betarpiškai bendrauti su tais žmonėmis, kurie ir gyvena mikrorajonuose, kurie privalo keistis?

Nuo pat agentūros įkūrimo pradžios labai daug dėmesio skyrėme edukacijai. Būtent todėl mūsų specialistai rengia labai daug susitikimų su gyventojais, jų metu atsako į įvairius klausimus, neigia mitus. Mes norime, kad gyventojai aiškiai suprastų, kokią naudą gali gauti modernizavę savo namus.

Pastato modernizavimas suteikia ne tik didžiulį komfortą, tačiau prisideda ir prie tvarumo vystymo. Ir nors šiandien dienai visiems labai aišku, kad šiukšlių mėtyti gatvėse negalima, prieš 20 metų taip nebuvo. Taip yra ir su pastatų modernizavimu. Nors šiandien ši tema dar sukelia įvairiausių komentarų ir egzistuoja skirtingų nuomonių, manau, kad po 20 metų taip nebebus ir gyventojai patys prioritetą teiks gyvenimui moderniame name.

Liepos 31 dieną KBMA drauge su Kauno miesto savivaldybe kauniečius kviečia į viešą renginį „Kuriame miestą drauge“ , kuris vyks Kalniečių parke. Jo tikslas – drauge pabūti neformalioje aplinkoje, pasikalbėti bei pasiūlyti gyventojams sudalyvauti įvairiose veiklose.

Renginyje bus galima pasikonsultuoti ir su agentūros specialistais, aptarti su jais individualią namo situaciją, paklausti rūpimų klausimų. Kaip galvojate, ar tokio tipo renginiai gali padėti pritraukti žmones, kurie nesilanko susitikimuose bei yra nusiteikę neigiamai?

Tokie renginiai ir yra organizuojami tam, kad būtų galima pasiekti tą visuomenės dalį, kuri pati į mus nesikreipia, kuri neatvyksta ir į susitikimus. Tokio renginio metu gali būti pradėtas vystyti dialogas. Todėl labai skatinu ir raginu ateiti pasikalbėti, pabendrauti. Juk tik tokiu būdu bus galima atsikratyti kažkokių nuogąstavimų, mūsų specialistai galės pakomentuoti individualią gyventojų situaciją bei galimybę nemokamai susitvarkyti namų grupės kiemus.

O ką norėtumėte pasakyti kiekvienam pesimistiškai nusiteikusiam gyventojui, kuris apie senų kvartalų modernizavimą nenori nieko nė girdėti?

Siūlyčiau nebūti pesimistais, įvertinti progas bei jomis pasinaudoti, o ne vadovautis mitais. Savo darbo praktikoje pastebime, kad daugelio neigiamai nusiteikusių žmonių požiūris po pokalbio su specialistais tiesiog pasikeičia. Ir tai – natūralu, juk neretai bijome to, ko nesuprantame. Todėl siūlyčiau gilintis, domėtis ir pasikliauti objektyvia informacija bei ekspertų įžvalgomis.

Viešas renginys „Kuriame miestą drauge“ organizuojamas liepos 31 dieną, nuo 18 val., prie Kalniečių parko skaityklos. Detali programa: bit.ly/kalnieciu-piknikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją