„Esu gražaus Kultūros ir poilsio parko viena iš pagrindinių lankytojų. Vakarais mėgstu jame pasivaikščioti, leisti vaikams pasidžiaugti žaidimų aikštelėmis, palydėti saulėlydį. Tačiau sunku net patikėti, kad jau ne pirmą kartą parkui tenka patirti vandalizmo išpuolių. Pastebėjau išlaužytas medines lenteles, nutrauktą šviestuvą ir išpaišytus stendus. Negaliu tylėti, darosi baisu“, – aiškino pasipiktinusi panevėžietė Inga.

Atvejų – mažai, bet kainuoja brangiai

Kultūros ir poilsio parko jau ne kartą buvo niokojamas vandalų, tačiau kol kas, tai padariusių žmonių tapatybės nustatyti nepavyko.

Panevėžio miesto savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjas Dalius Vadluga vandalų išpuolius vertina neigiamai ir sako, kad tokių atveju pasitaiko nedaug, tačiau yra padaroma žala ne tik parkui, bet ir miestui.

„Apmaudu, kad pasitaiko tokių atvejų, kai niokojamas visiems miesto gyventojams priklausantis turtas, naikinama tai, kas suteikia džiaugsmo tiek mažam, tiek suaugusiam panevėžiečiui. Skaičių prasme, tokių atvejų nėra daug, tačiau jie kainuoja brangiai ir padaroma ne tik materialinė, bet ir moralinė žala. Miesto parkai atnaujinami, infrastruktūra pritaikoma visai bendruomenei“, – kalbėjo D. Vadluga.

Pranešama policijos pareigūnams

Nors Kultūros ir poilsio parke yra įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, tačiau tai nesutrukdo chuliganams laužyti inventorių, paišyti piešinius ar kitaip gadinti infrastruktūrą.

Pasak Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjo D. Vadlugos, pastebėjus suniokotą ar kitaip sugadintą miesto turtą, Panevėžio miesto savivaldybė informuoja policijos pareigūnus, kad šie pradėtų tyrimą.

„Apie suniokotus infrastruktūros elementus ir kitus atvejus, kai sugadinamas ar kitaip suniokojamas miesto turtas, Panevėžio miesto savivaldybė informuoja policijos pareigūnus, kad šie pradėtų tyrimą ir nustatytų už tai atsakingus asmenis. Be to, Kultūros ir poilsio parkas yra stebimas vaizdo kameromis, tikimės, kad jų pagalba policijos pareigūnams pavyks dar greičiau išsiaiškinti vandalus“, – aiškino D. Vadluga.

Be to, Panevėžio miesto teritorijų ir gatvių priežiūros bei tvarkymo paslaugas atlieka akcinė bendrovė „Panevėžio specialus autotransportas“, bendrovės darbuotojai taip pat rūpinasi ir miesto viešosiomis erdvėmis.

Skatina būti neabejingais

Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjas D. Vadluga pabrėžia, kad panevėžiečiai turėtų būti neabejingi ir, pamatę sugadintą turtą, kreiptųsi į policijos pareigūnus.

„Kviečiame panevėžiečius nebūti abejingais ir, jeigu viešoje erdvėje pastebėjote agresyviai besielgiančius, laužančius miesto turtą asmenis, informuokite apie tai policijos pareigūnus. Tik drauge galime kurti gražų ir patrauklų miestą“, – tikino D. Vadluga.

Policija nebuvo informuota

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Jukniūtė patikino, kad pranešimų apie suniokotą turtą Kultūros ir poilsio parke pastaruoju metų gauta nebuvo.

„Apie paskutinius vandalizmo atvejus policijos pareigūnai nebuvo informuoti ir negavo jokios informacijos, kad Kultūros ir poilsio parke buvo sugadintas miesto turtas“, – teigė O. Jukniūtė.

Be to, policijos atstovė priminė, kad už viešosios tvarkos trikdymą ar turto suniokojimą, gresia baudos arba viešieji darbai.

„Yra nustatytos ir tam tikros bausmės, kurios būna pritaikytos atsakingam asmeniui, padarius nusižengimą. Šiuo metu, jei bus atpažinti asmenys, suniokoję bendrą miesto turtą, gali būti baudžiami baudomis ar viešaisiais darbais, laisvės apribojimu arba areštu“, – teigė O. Jukniūtė.