Ne ką geresnė situacija ir Panevėžio rajoną vagojančioje Lėvens upėje. Joje ne tik nebeliko vandens gausos, bet ir įlipus maudytis tenka tarp žolynų.

Panevėžio rajonas neturi nė vieno oficialaus paplūdimio, tačiau turi net 23 maudyklas. Visų jų vanduo reguliariai tiriamas laboratorijose ir kol kas, kaip rodo tyrimų rezultatai, visur yra švarus.

Bėda kita – dalis maudyklų šiuo metu panašesnės į braidyklas. Tad galimybė pasiturkšti jose liko tik mažyliams.

Miežiškių seniūnijos seniūnas Remigijus Budreika sako, kad šalyje vykdant upių natūralizaciją prieš kelerius metus seniūnijos teritorijoje buvo išgriautos trys nedidelės sovietmečiu pastatytos užtvankos.

Oficialiai skelbiama, kad šioje seniūnijoje yra dvi maudyklos – viena ties Nevėžio kaimu, kita ties Miežiškių miesteliu. Pasak R. Budreikos, abiejose galima nebent apsitaškyti vandeniu ir taip atsigaivinti. Galimybių maudytis nebeliko.

Seniūnas teigia Miežiškių maudykloje kartais matantis bebraidančius vaikus. Tuomet prisimenantis, kaip pats vaikystėje čia plaukiodavęs, ir apgailestaujantis, kad to daryti nebegali vaikai mūsų dienomis.

Nevėžyje nebepanardysi

Nevėžio kaime ir Miežiškių miestelyje poilsio vietos prie maudyklų neįrengtos. O štai raguviai prie Nevėžio poilsio zoną yra įsirengę. Joje – ir treniruokliai, ir suoliukai, pavėsinė, kiti patogumai. Pakrantėje papilta smėlio. Vienas trūkumas: ši vieta neturi maudyklos statuso, tad upės vanduo, skirtingai nei Raguvos karjere ir Raguvos miestelio tvenkinyje, netiriamas.

Vietos seniūno pavaduotojas Robertas Grušauskas sako, jog Raguvos tvenkinio vandenyje niekas nesimaudo, tačiau jis traukia žvejus.

„O karjere žmonių visuomet gausu“, – teigia jis.

Nepaisant to, kad karjero aplinka nesutvarkyta, žmonės, anot seniūno pavaduotojo, plūsta maudytis į Raguvą.

R. Grušauskas prisipažino pats niekada nebandęs Nevėžio upės maudyklos. Tačiau tai, kad suaugę žmonės upėje šalia rekreacinės zonos nesimaudo – braidžioja vien vaikai, seniūno pavaduotojui sufleruoja, jog vandens Nevėžyje tikrai nedaug. Nors dar prisimena, kaip paauglystėje nuo tilto į Nevėžį Raguvoje su bendraamžiais žemyn galva nerdavęs.

„Aiškiai matyti, kad situacija mūsų upėje pasikeitė“, – pripažįsta R. Grušauskas.

Paplūdimiai – ir už kaimynų lėšas

Velžio seniūno Andriaus Viržaičio teigimu, ir Nevėžyje ties Velžiu, prie šios upės įsirengusiu puikią poilsio vietą, reikalai ne patys geriausi.

„Tikrai ne stebuklai. Giliausioje vagos vietoje gal ir būtų vandens iki kaklo, bet šiaip upėje tikrai negilu“, – sakė seniūnas, manantis, jog pas juos Nevėžis šiek tiek vandeningesnis nei Raguvoje ar Miežiškiuose todėl, kad iki Velžio atitekantį jį papildo Juodos upės vanduo.

Nepaisant to, kad pro Velžį tekančiame Nevėžyje irgi nepanardysi – vien sušlapsi, šios upės slėnyje įrengta poilsio zona, pasak seniūno, lankoma gausiai. Važiuojama ar ateinama ilsėtis, žaisti paplūdimio tinklinio. Populiarus pernai įrengtas paplūdimio futbolo aikštynas – jame šią vasarą vyks Lietuvos paplūdimio futbolo varžybų baigiamasis etapas.

Krekenavos seniūnija turi tris oficialias maudyklas. Viena jų tapo Linkaučių kaimo tvenkinys, antroji maudykla veikia Nevėžio upėje šalia įrengtos poilsio zonos. Maudynių mėgėjus priima ir Krekenavos tvenkinys.

Seniūnas Vaidas Kaušakys sako, kad jis ir yra pati populiariausia Krekenavos gyventojų maudynių vieta. Kiek anksčiau prie tvenkinio Krekenavos regioninio parko iniciatyva buvo pastatyta pavėsinė, pontoninis lieptas, persirengimo kabina.

O prieš kelerius metus krekenaviškiai iškirto prie tilto sužėlusius krūmus, privežė smėlio ir įrengė puikų paplūdimį. Nors sutvarkyta vieta oficialaus paplūdimio statuso neturi, žmones traukia. Tad, V. Kaušakio vertinimu, lėšos, Panevėžio rajono savivaldybės skiriamos bendruomenių poreikiams, čia buvo išleistos ne veltui. Juolab kad būtent šioji lėšų dalis buvo skirta gretimų Žibartonių bendruomenei, bet kaimynai, savos maudyklos kol kas dar neturintys, gautą sumą geranoriškai perleido Krekenavai.

Upės ir senka, ir užželia

Saulius Skrebė, ne vienus metus vadovaujantis Panevėžio seniūnijai, mena, kaip kitados pačiam tekdavo imti į rankas dalgį ir eiti šienauti upės.

„Dabar gyvename upių natūralizacijos idėjomis, laukiame į Lėvenį atplaukiančių lašišų, ši upė nebešienaujama“, – pakomentavo seniūnas.

Nebešienaujamoje Lėvens upėje, prie kurios esančioje Piniavoje įrengta poilsio vieta su maudykla, anot jo, vandens likę ne per daugiausiai, tačiau sušlapti toje vietoje galima.

Pasak S. Skrebės, prie Lėvens yra trys maudymosi vietos, visos jos Piniavoje. Viena vieta – tai oficialus Panevėžio miesto paplūdimys, antroji yra šalia privačiai įrengto pliažo, trečioji – Piniavos kaimo maudykla.

Dar viena oficiali šios seniūnijos maudykla, kurios vanduo tikrinamas, įrengta ties sodų bendrija „Ekranas“ prie Sanžilės upės. Bent toje vietoje, pasak S. Skrebės, vandens yra tiek, kad maudytis galima.