„Tai yra vienas iš daugelio pasitelkiamų prevencinių žingsnių, padedančių sumažinti neleistinai augančias atliekų krūvas šalia atliekų surinkimo konteinerių. Kol kas bendrovė turi įsigijusi dvi stebėjimo kameras, kurių lokacija yra periodiškai keičiama“, – tikino ji.

Stebėjimo kameros yra mobilios, todėl dažniausiai jų buvimo vieta yra keičiama kiekvieną savaitę.

Vietos jau žinomos

Pasiteiravus, kaip pasirenkama vieta, kurioje bus statoma kamera, specialistė atsakė:

„Vienas iš pagrindinių kriterijų – vertinama bendra situacija vyraujanti komunalinių atliekų surinkimo aikštelėje, pavyzdžiui, kaip dažnai joje šalia atliekų surinkimo konteinerių matomi neleistino rūšiavimo pavyzdžiai, atliekų krūvos šalia konteinerių ir panašiai. Per kurį laiką mūsų darbuotojams jau yra žinoma, kuriose komunalinių atliekų surinkimo aikštelėse yra reikalingas akylesnis vyraujančios situacijos stebėjimas“.

Skiriamos baudos

AB „Panevėžio specialus autotransportas“ specialistai, įvertinę surinktą vaizdinę medžiagą, užfiksuoja pažeidimus įvykdžiusius gyventojus. Jeigu pažeidėjas išmesti atliekų atvyksta su automobiliu, jį identifikuoti padeda transporto priemonės valstybiniai numeriai, kurie galiausiai perduodami viešąją tvarką mieste prižiūrintiems specialistams.

Šiukšlintojai Panevėžyje stebimi vaizdo kameromis.

Pastarieji įvertinę pažeidimą taiko tam tikras priemones arba skiria baudą nuo 30 iki 600 eurų.

Nuo sodo gėrybių iki čiužinių

J. Indulytė pasakojo, kad neleistinose vietose aptinkama pačių įvairiausių atliekų: nuo vaikiškų žaislų iki buitinės technikos.

„Radinių šalia komunalinių atliekų surinkimo aikštelių yra pačių įvairiausių. Didelę įtaką tam daro ir vyraujantis sezoniškumas. Šiltuoju metų laikotarpiu dažniausiai randamos žaliosios atliekos: nupjauta žolė, augmenys, medžių šakos, sodo gėrybės. Įprastai, neapsieinama ir be įvairiausių buitinės technikos prietaisų, baldų, santechnikos priemonių, dėžių, vaikiškų žaislų ar vežimėlių, kilimų, senų čiužinių, tekstilės atliekų maišų, dažų skardinių ir t. t.“, – dėstė moteris.

„Tokio pobūdžio atliekas gyventojai gali pristatyti į tokioms atliekoms skirtas aikšteles, kuriose priimamos žaliosios, didelių gabaritų ar pavojingos atliekos. Tekstilės atliekoms mieste yra pastatyta 70 tekstilės konteinerių, popieriaus ir kartono, stiklo ir plastiko atliekoms kiekvienoje bendro naudojimo komunalinių atliekų surinkimo aikštelėje yra pastatyti šioms atliekoms skirti rūšiavimo konteineriai“, – sakė komunikacijos specialistė.

Aikštelių sąrašas

Didžiųjų ir pavojingų atliekų priėmimo aikštelės:

  • Savitiškio g. 8, tel. Nr. 8 682 30126, 8 620 33874.

  • Senamiesčio g. 114b, 8 645 14091, 8 686 93588.

Iš gyventojų atliekas priima nemokamai – smulkias statybos ir griovimo atliekas, žaliąsias atliekas, asbesto atliekas, automobilių padangas, makulatūrą, plastiko, stiklo atliekas, baldus, seną buitinę techniką, pavojingas atliekas.

Didžiagabaričių atliekų surinkimo aikštelė:

  • Pilėnų g. 43

Iš gyventojų atliekas priima nemokamai – biologiškai skaidžias atliekas (medžių, krūmų lapus ir šakas, žolę, sodo, daržo ir kitas žaliąsias atliekas, vaisius, daržoves, jų atliekas).