„Dar vienas įdomus Vilniaus žemėlapis. 1942 metai. Vilnius tik ką susigrąžintas ir jau vėl okupuotas. Atkreipkite dėmesį į vietovardžius – Sultoniškės, o ne Saltoniškės (pavadinimas kilęs nuo lenkiškos pavardės Soltan, tai nei vienas, nei kitas iš esmės nėra teisingas), nėra Žirmūnų (nieko bendra su Vilniumi neturintis dirbtinis vietovardis), bet yra jų vietoje Kareiviškės ir Mantiškės, aiškiai išskirti Žvejai (dar tebevartojam ir dabar)“, – rašo M. Pakalnis.

Žemėlapyje rasime dar daugiau įdomių pavadinimų. Prie Belmonto buvo Popiškės ir neseniai atgimusi Vilniaus miesto dalis – Paupys. Beje, jis jau tada buvo žymimas Vilniaus miesto žemėlapyje. Naujamiesčio pietinė dalis prie Panerių gatvės buvo vadinama Steponiškėmis, o pietvakarinė Naujininkų dalis vadinta Kaminais.

„Dabartinis OZO PC stovi Naujuosiuose Gerviuose (kaip būtų gražu). O apatiniame kairiajame kampe atsargiai ir kukliai spaudžiasi Pakalninkai“, – dalinasi architektas.

Taip pat M. Pakalnis dalinasi, kad anksčiau dalį vietovių pavadinimų buvo planuota grąžinti. Visgi kai kurie pavadinimai taip ir liko tik bendrojo planavimo dokumentuose ir iki šiol į juos galima žvelgti tik istoriniuose žemėlapiuose.