Naktiniame Vilniaus avilyje vykusios diskusijos „Rūkymas – mano ar valstybės problema?“ metu buvo pastebėta, kad Lietuvoje rūkančių asmenų skaičius nuo 2005 m. iki 2019 m. sumažėjo, tačiau bene penktadalis žmonių vis dar rūko kasdien. Gali būti, kad šie žmonės bandė atsisakyti priklausomybės, tačiau jiems to padaryti nepavyko.

Esamos programos Lietuvoje – neefektyvios

Diskusijoje dalyvavęs Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) direktorius prof. Renaldas Čiužas teigė, kad svarbu padėti žmogui keistis, padėti jam mažinti žalą, tačiau susiduriama su problema, kad šiuo metu esančios programos nukreiptos tik į mokyklinio amžiaus jaunuolius ir orientuotos į prevenciją.

„Prevencija ar švietimas nepadės, kai jau atsiradusi tam tikra priklausomybė. Todėl atsiranda poreikis padėti žmogui kažką keisti, jam pačiam keistis. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) teigia, kad rūkymas, koks jis bebūtų, yra žalingas. Tačiau klausimas, kaip padaryti, kad ta žala būtų kuo mažesnė?“, – klausimą kėlė NTAKD direktorius.

Prof. R. Čiužas pastebi, kad jau kurį laiką diskutuojama dėl politinio lygmens programos, skirtos prevencijai, pagalbai metant rūkyti ir tabako žalos mažinimui. Joje atkreipiamas dėmesys, kad rūkymo problema egzistuoja. Tačiau šioje srityje kol kas nėra valstybinės pagalbos.

Psichologė-psichoterapeutė Aina Adomaitytė taip pat pastebi, kad asmenys, kurie nori atsisakyti priklausomybės, neretai tai daro savarankiškai, eksperimentuodami.

„Lietuvoje mes neturime valstybinių programų, kurios numatytų medikamentinį gydymą, paremtą alternatyvių priemonių naudojimu esant gydymo įstaigoje. Jeigu tokia programa atsirastų, rūkantis asmuo galėtų mažinti, o galiausiai visai atsisakyti priklausomybės,“ – sakė A. Adomaitytė.

Tuo tarpu Seimo narė Morgana Danielė atkreipė dėmesį, kad Lietuva pastaraisiais dešimtmečiais nuosekliai dirbo dėl to, kad stabdytų tabako gaminių paplitimą bei neaugtų rūkančių asmenų skaičius.

Morgana Danielė

„Lietuva nuosekliai įgyvendina kontrolės ir prevencijos priemones: nuosekliai investuojame į švietimo programas apie rūkymo žalą, kontrabandos užkardymą. Nuolat taikome į kontrolę, akcizus, kainų didinimą. Lietuva laikosi PSO deklaruojamo požiūrio, kad geriausia – nerūkyti. Tai nėra klaidinga, tačiau rūkančiųjų skaičius išlieka nuoseklus, o požiūrio, kaip padėti sumažinti žalą rūkančiam asmeniui, kaip priartinti technologijas prie rūkančio žmogaus – trūksta,“ – sakė M. Danielė.

Susiduriama su informacijos stygiumi

Diskusijos dalyviai atkreipė dėmesį į tai, kad neretai rūkančiam asmeniui trūksta informacijos apie tai, ką rūko, kokią žalą kelia cigaretės palyginus jas su elektroninėmis cigaretėmis ar kaitinamojo tabako gaminiais.

„Svarbu atskirti prevenciją ir žalos mažinimą, nes šių priemonių taikymas priklauso nuo padėties, kurioje aš esu – ar aš esu rūkantis asmuo, ar tas, kuris nori mesti, o gal dar net negaliu mesti rūkyti. Mes turėtume viešinti esamą informaciją. Tai yra viena iš pamatinių žmogaus vertybių – žinoti, ką aš vartoju, ką aš darau. Naktiniame Vilniaus avilyje taip pat vykdomos žalos mažinimo veiklos – suteikiame visą turimą informaciją,“ – sakė Naktinio Vilniaus avilio vadovas Paulius Serapinas.

Jam antrino ir Lietuvos liberalaus jaunimo valdybos narys Vitold Dvorak. Jo teigimu, rūkantys asmenys informaciją gauna iš įvairių diskusijų forumų, nepatikrintų internetinių svetainių ir kitų, nebūtinai patikimų šaltinių. Tačiau trūksta mokslu grįstos informacijos. Lietuvos liberalaus jaunimo atstovas mano, kad problemą galėtų spręsti socialinės kampanijos, kuriose lyginami įvairūs produktai – tradicinės cigaretės, elektroninės cigaretės, kaitinamasis tabakas.

„Susiduriame su dideliu informacijos stygiumi, kai kalbame apie rūkančius asmenis. Galėtume imtis informacinių rinkodarinių priemonių, įtraukti vietos bendruomenes, vykdyti socialines kampanijas, kuriomis pateiktume faktinę informaciją apie skirtingas priemones, padedančias mažinti rūkymą,“ – svarstė V. Dvorak.

Asociatyvinė nuotr.

Socialinės kampanijos idėją palaikė ir Seimo narė M. Danielė, ir NTAKD direktorius prof. R. Čiužas. Jų teigimu, ilgalaikės ir palaipsniui vykdomos priemonės galėtų būti sėkmingo rūkančiųjų skaičiaus mažinimo pagrindas.

Susiskaldęs mokslo pasaulis

Kalbėdami apie informacijos trūkumą diskusijos dalyviai pastebėjo ir dar vieną problemą. Informacija, kurią pavyksta rasti, neretai yra prieštaringa. Diskusijos dalyviai pastebėjo, kad nesutarimai gali atsirasti dėl nevieningos mokslo pasaulio nuomonės.

„Egzistuoja dvi pusės: Jungtinių Amerikos Valstijų ir PSO, kuri remiasi daugiau tyrimais, ir likęs angliškasis pasaulis, kuris remiasi apklausomis. Retai būna, kad mokslo pasaulis nesusitaria, tačiau šiuo metu mokslas nespėja paskui naujoves,“ – sakė gydytojas toksikologas dr. R. Badaras.

Jis pastebėjo, kad tiriami nauji produktai yra tik komerciškai naujas reiškinys, nes pačios technologijos patentuotos jau seniai.

Tuo tarpu Seimo narė M. Danielė teigė, kad abi šios tyrimų pusės yra svarbios, būtina stebėti visų mokslinių požiūrių pateikiamas išvadas – tiek apie elektronines cigaretes, tiek apie kaitinamąjį tabaką, tiek apie kitus nikotino ir tabako gaminius. Diskusijoje būtina atsižvelgti į visus šiuos požiūrius. Jos teigimu, tai padėtų išvengti problemų, kai naudojami savadarbiai, nepatikrinti produktai, kurie sukelia dar daugiau žalos.

Vilniaus gatvėje veikianti erdvė sukuria galimybę ieškoti sau mėgstamos veiklos ir tokiu būdu rasti alternatyvą naktinio Vilniaus gyvenimo įpročiams bei gauti visą reikalingą pagalbą tiems, kurie susiduria su narkotikų, tabako ar alkoholio vartojimo problemomis. Naktinio Vilniaus avilio komanda, išnaudodama skirtingas erdves, siūlo platų veiklų spektrą, kuris padeda atskleisti vilniečių ir miesto svečių kūrybiškumo potencialą bei taip įneša svarų indėlį keičiant naktinio Vilniaus gyvenimo veidą.

Diskusijos įrašus rasite Delfi „Youtube“ kanale ir Delfi portale.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją