Vietos Vilniaus centre

1. Reformatų parkas

Prie Pylimo gatvės, priešais Evangelikų reformatų bažnyčią galima rasti Reformatų parką. Čia jis įkurtas dar 1582 m., vietoje evangelikų reformatų kapinių. Anksčiau parke buvo galima rasti Šrėterių giminės koplyčią, konsistorijos pastatą bei medinę reformatų bažnyčią. O štai Sinodo rūmų pastatas yra išlikęs iki šių dienų, šiuo metu jame įkurti gyvenamieji apartamentai.

Parkas atnaujintas 2021 m. ir atrodo visai kitaip – šią teritoriją norėta paversti paukščiams patraukia vieta bei sukurti žalią atokvėpio salelę vilniečiams miesto centre.

2. Liuteronų sodas

2024 m. atidarytas atnaujintas Liuteronų sodas – Vilniaus evangelikų senosios kapinės ant Tauro kalno (Naujamiesčio seniūnija). Sostinės gyventojai šią vietą puikiai žino kaip parką šalia Vilniaus santuokų rūmų. Tai taip pat puiki vieta pasigėrėti miesto panorama.

Archeologai sako, kad nuo seno Tauro kalnas buvo vadinamas Velnio kalnu, o nuo XVII – Pamėnkalniu. Kadaise čia vyko pagoniškos šventės.

3. Bernardinų sodas

Nenorintys nutolti nuo centrinių miesto gatvių, tačiau trokštantys žalumos būtinai turėtų užsukti į Bernardinų sodą. Kadaise vadintas Jaunimo sodu ir Sereikiškių parku, savo tikrąjį vardą susigrąžino po 2013 m. rekonstrukcijos.

Bernardinų sodas su gausia botanikos ekspozicija, fontanu ir kavinėmis, driekiasi prie Vilnelės – sraunios miesto upės, kurioje žmonės ne tik vėžiauja, bet ir gali pamatyti neršti atplaukiančias lašišas.

„Europos sostinėje, mieste, rudens metu galime matyti pusantro metro dydžio žuvų, atplaukiančių tiesiai iš Baltijos jūros“, – apie ją yra sakęs Lietuvos hidrobiologų draugijos narys Kęstutis Skrupskelis.

Bernardinų sode taip pat galima aplankyti patį seniausią Vilniaus ąžuolą. Jam jau bene 400 metų. Jį rasite šalia įėjimo į parką nuo šv. Brunono Bonifaco gatvės.

4. Kalnų parkas

Čia pat Bernardinų sodo – ir Kalnų parkas (pasiekti galite iš T. Kosciuškos gatvės pusės ir mediniais laiptais nuo Vilnelės), kuriame stūkso keli kalnai, žymiausias iš jų – Trijų Kryžių kalnas. Trys balti ant jo stovintys kryžiai matomi iš toli. Nuo šios vietos atsiveria viena gražiausių senamiesčio panoramų: raudonieji Vilniaus stogai, bažnyčių bokštai, mažos gatvelės ir kiemeliai.

Jei jau užsukote, pasinaudokite proga ir apeikite Vilniaus pilių Kardio©Taką, kuris driekiasi vos 2,86 km, tačiau vingiuoja stačiomis Kreivosios pilies ir Kreivojo miesto teritorijos įkalnėmis bei nuokalnėmis.

5. Kūdrų parkas (Misionierių sodai)

Netoli Bernardinų sodo, šalia Tymo turgaus ir Užupio galima rasti ir kitą vilniečių pamėgtą vietą – Kūdrų parką (kitaip – Misionierių sodus) – tikrą ramybės oazę kone senamiesčio centre. Parke tyvuliuoja trys tvenkiniai, kurie susijungia į vieną sistemą, o perėjoms pastatyti tiltai.

6. Lukiškių aikštė

Miesto centre be abejo rasite ir Gedimino prospekto, J.Tumo-Vaižganto ir Vasario 16-osios gatvių ribojamą Lukiškių aikštę. Tai XIX a. susiformavusi erdvė Vilniaus centre, kuri Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės laikais buvo Vilniaus priemiesčio zonoje. Šiandien viena pagrindinių sostinės aikščių atrodo itin moderniai ir europietiškai.

7. Čiunės Sugiharos sakurų parkas

Dešiniajame Neries krante, palei Upės gatvę, pamatysite Čiunės Sugiharos sakurų parką – lankomiausią vietą Vilniuje pavasarį. Žiedais apsipylusios japoniškos vyšnios nepalieka abejingų ne tik dėl savo kerinčio grožio. Tai yra patys pirmieji žiedai po žiemos.

8. Japoniškas sodas Šnipiškėse

Dar viena vieta, kur pavasarį galima pamatyti žydinčias sakuras, o kitu metu tiesiog pasidžiaugti gamtos ramybe prie vandens – Japoniškas sodas Šnipiškėse, Linkmenų gatvėje.

Jis įrengtas pagal tradicinio japoniško sodo reikalavimus: Fudži ugnikalnį simbolizuojančia kalva, akmenimis, sausosiomis upėmis, liepteliais, tvenkiniu, kriokliu.

Japonai tiki, kad norint atgauti dvasinę pusiausvyrą reikia pasivaikščioti sode. Tiesa, siūloma tai daryti pagal laikrodžio rodyklę – tai padės geriausiai atsipalaiduoti.

Toliau nuo centro

Vilniaus senamiesčio gatvės talpina daugybę žaliųjų erdvių, vis dėlto didžiausi jų plotai slypi kiek toliau nuo centro. Jei esate tikras natūralios gamtos mylėtojas, būtinai turite ten apsilankyti.

9. Vingio parkas

Vingio parkas – didžiausias parkas sostinėje, jį iš trijų pusių skalauja Neris. Parko teritorija užima 157 ha. Tai ne tik didžiųjų miesto renginių ir vilniečių aktyvaus laisvalaikio vieta, bet ir tikras natūralios gamtos lopinėlis, kur prieglobstį randa įvairūs laukiniai gyvūnai ir paukščiai.

Parko vieta – Neries kilpa – vingis, todėl miškinga teritorija turi ilgą upės pakrantės ruožą. Krantai apaugę gluosniais, juodalksniais, daug kur uosialapiais klevais, o vakarinėje parko dalyje, kitame upės krante, matoma Plikakalnio atodanga. Parke taip pat įkurtas Vilniaus universiteto botanikos sodo skyrius.

10. Pavilnių regioninis parkas

Pavilnių regioninis parkas apima dalį Antakalnio, Sapieginės, Naujosios Vilnios, Pavilnio, Markučių (Antakalnio, Naujosios Vilnios, Rasų seniūnijų teritorijos). Čia susidarė vaizdingi eroziniai kalvynai (Antakalnio-Sapieginės kalvynas, Rasų-Ribiškių kalvynas) su aukščiausiomis Vilniaus kalvomis, stačiašlaičiais atragiais, plokščiadugnių raguvų sistemomis, sauslėniais.

Žinomiausias geologinis gamtos paveldo objektas ir gamtos paminklas – Pūčkorių atodanga. Ši erozinė atodanga didžiausia Lietuvoje: jos aukštis apie 65 m, plotis – 260 m. Yra įrengtas Pūčkorių pažintinis takas su apžvalgos aikštelėmis, informaciniais stendais. Šalia – Belmonto pramogų parkas, Pūčkorių piliakalnis. Parko plotas – 2176 hektarai.

Trokštantiems tikro iššūkio

Jei visos šios vietos aplankytos ir trokštate nepamirštamo iššūkio, siūlome apeiti 100 km trasą aplink Vilnių.

Apie 17 km jos driekiasi pro Verkius, dar 8 km – per Sapieginę, Olandų g. (Stalo kalną), Užupį, dar apie 20 km trasa vingiuoja Belmonto mišku, pro A. Puškino muziejų, tęsiasi iki Burbiškių, apie 20 km atkarpa driekias pro Burbiškes iki Lazdynų tilto, dar 12 km – nuo Lazdynų iki Ozo gatvės, nuo Ozo apie 10 km – iki Verkių

Parengta pagal Neakivaizdinis Vilnius, Vilniaus miesto parkai, Vilnius Go ir Visuotinės lietuvių enciklopedijos informaciją.