Kaip Delfi sakė VU astrofizikas dr. Kastytis Zubovas, reikšmingesnio žybsnio, galinčio padaryti įtaką pasaulinėms ryšio sistemoms pastarosiomis dienomis nebuvo užfiksuota.

„Nelabai (gali padaryti įtakos). Nerandu informacijos, kad koks reikšmingesnis žybsnis būtų nutikęs paskutinėmis dienomis“, – teigė astrofizikas K. Zubovas.

Tą patį patvirtino ir VU astrofizikė Renata Minkevičiūtė: „Iš Saulės pusės dabar ramuma“.

Kaip vėliau pranešė Lietuvos Nacionalinio kibernetinio saugumo centras (NKSC), visame pasaulyje fiksuojami IT sistemų sutrikimai susiję su „Windows“ ir naujausiu „CrowdStrike“ antivirusinės sistemos atnaujinimu, kuris sukelia BSOD (mėlynojo mirties ekrano) sutrikimus „Windows“ sistemose.

Space Weather prognozė

Savaitės viduryje kosminių reiškinių stebėtojai „Space Weather“ pranešė, kad Žemę šiomis dienomis vis dėlto turi pasiekti silpna G1 klasės geomagnetinė audra. Liepos 16-17 dienomis iš Saulės dėmių AR3743, AR3753 ir AR3744 išsiveržę 2-3 vainikinės masės pliūpsniai buvo nukreipti į Žemę.

Skaičiuojama, kad silpna geomagnetinė audra Žemę gali pasiekti liepos 20-21 dienomis, tačiau tai gali įvykti ir anksčiau, priklausomai nuo Saulės plazmos dalelių greičio.

Apie tikėtiną nestiprią geomagnetinę audrą pranešė ir JAV Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA).

NOAA prognozė

Kaip rašo NOAA, vainikinės Saulės masės išsiveržimo (plazmos dalelių) greitis siekia nuo 250 km/s iki 3000 km/s. Galingiausi ir greičiausi į Žemę nukreipti Saulės plazmos išsiveržimai gali pasiekti mūsų planetą vos per 15–18 valandų.

Po Saulės plazmos išsiveržimo Žemėje gali kilti geomagnetinė audra

Geomagnetinės audros stiprumas pagal NOAA skirstomas nuo G1 (silpnos) iki G5 (ekstremalios). Geomagnetinės audros metu gali kilti elektros perdavimo, radijo, interneto ir palydovinio ryšio sutrikimų. Medikai ragina audros metu pasaugoti save ir perspėti artimuosius, nes gali paūmėti įvairios sveikatos problemos.

25-asis Saulės ciklas

Po Saulės plazmos išsiveržimo Žemėje gali kilti geomagnetinė audra

Saulės aktyvumo ciklai skaičiuojami nuo 1755-ųjų. Ciklo trukmė – maždaug 11 metų, o vadinamojo viso Saulės aktyvumo ciklo trukmė – 22 metai. Padidėjęs Saulės dėmių, žybsnių ir plazmos pliūpsnių kiekis siejamas su Saulės aktyvumo ciklu. Manoma, kad dabartinis Saulės ciklas savo aukščiausią tašką pasieks 2024–2025 metais, aktyvumo minimumą Saulė pasieks maždaug 2035 metais.