Tai – vienas vertingiausių nuskendusių laivų pasaulyje – jame gabenti turtai ir kitos istorinės vertybės po vandeniu kuo puikiausiai išsilaikė net 300 metų. Be to, šalia nuskendusio laivo aptikti dar du – kol kas mažiau vertingi, mat jų kilmė, nuskendimo laikas ir galimi lobiai viduje dar nežinomi arba neatrasti.

San Jose laivo lobiai. Armada de la República de Colombia/REMU/ Woods Hole Oceanographic Institution/AFP nuotr.

Tuo tarpu Kolumbijos karinis jūrų laivynas jau pasidalijo naujausiais vaizdais iš San Jose nuolaužų. Po vandeniu matyti aukso, sidabro, juvelyrikos dirbinių, kurie, pasak ekspertų, verti mažiausiai 17 mlrd. JAV dolerių.

Brangenybės kartu su laivu nuskendo 1708 metais, o laivo nuolaužos atrastos tik 2015-aisias. Karinis jūrų laivynas San Jose nuolaužų tyrimams panaudojo nuotolinio valdymo povandeninį įrenginį. Nuskendusio laivo tiksli vieta yra greižtai saugoma dėl apsaugos nuo plėšikų.

San Jose laivo lobiai. Armada de la República de Colombia/REMU/ Woods Hole Oceanographic Institution/AFP nuotr.

Vaizduose matyti medinis San Jose laivo priekinės dalies korpusas, apaugęs jūros augmenijos ir gyvūnijos sluoksniu. Nepaisant to, laivo nuolaužų būklė – nėįtikėtinai gera, žinant, kad jis čia praleido daugiau nei 300 metų.

Kaip teigė Kolumbijos jūrų laivyno atstovas spaudai, tarp laivo nuolaužų ant jūros dugno matyti patrankos, auksinės monetos, aukso dirbiniai, taip pat ir idealios būklės trapūs kiniško porcelianino gaminiai, puodeliai.

San Jose laivo lobiai. Armada de la República de Colombia/REMU/ Woods Hole Oceanographic Institution/AFP nuotr.

Dauguma vertybių yra tokios geros būklės, kad galima ant jų įskaityti net ir likusius užrašus. „Buvo įmanoma įvardyti laivo patrankų gamintojo vietą Ispanijoje: Sevilija ir Kadisas, 1655-ieji“, – teigė admirolas Jose Joaquin Amezquita.

Be to, ant kai kurių aukso dirbinių, pavyzdžiui, monetų, galima įžiūrėti datą, kada jos nukaldintos.

San Jose laivo lobiai. Armada de la República de Colombia/REMU/ Woods Hole Oceanographic Institution/AFP nuotr.

Ekspertai mano, kad laivo nuolaužos ir visi artefaktai jame išsilaikė puikiai dėl to, kad San Jose nugrimzdo į pakankamą gylį – maždaug 600 metrų. Čia neprasiskverbia saulės šviesa, mažiau žalą liekanoms padaryti galinčių organizmų.

Karinio jūrų laivyno specialistai tikisi ištirti ir kitus du netoliese rastus nuskendusius laivus.

„Pastaraisiais metais buvo įsigyta įranga, su kuria galima pasiekti didelį gylį ir išgauti geriausius vaizdus. Tai mums leis ne tik apsaugoti lobį, bet ir vykdyti ilgalaikę ir nuolatinę jo stebėseną tam, kad laivų duženos būtų visiškai išsaugotos ir apsaugotos iki tol, kol bus iškeltos iš vandens. Šie lobiai bus prieinami visam pasauliui ir bus eksponuojami muziejuose“, – teigė Kolumbijos prezidentas Ivanas Duque.

Manoma, kad vienas iš šių rastų laivų yra Ispanijos kolonijinių laikų laivas, o kitas tikriausiai paskendo prieš maždaug 200 metų, vykstant Kolumbijos nepriklausomybės nuo Ispanijos karui. Burinis San Jose laivas nuskendo 1708 metais mūšio su britų laivyno pajėgomis netoli Kolumbijos Karibų jūros uosto Kartachenoje. Laive plaukė ir nuskendo apie 600 įgulos narių.

San Jose sprogimas. Samuel Scott/Wikipedia

Valdžios institucijos šiuo metu stengiasi sudužusį laivą ir jo turinį iškelti iš vandens, kad turtus būtų galima eksponuoti muziejuose.


Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją