Nuo inžinerijos iki dizaino kūrimo

Mentorystės programa per kelerius veiklos metus užaugo ir šiemet dalyves toliau skatins gilinti savo žinias bei įgūdžius, reikalingus profesiniam tobulėjimui ir įsitvirtinimui į technologijų sektorių, rašoma pranešime spaudai. „Technologijų srityje dirbanti moteris jau nėra naujiena, tačiau jų įsiliejimas į šį sektorių Lietuvoje vis dar juda vėžlio greičiu. Vos keli procentai renkasi šias studijas, dar mažiau išdrįsta persikvalifikuoti. Lietuvoje talentų trūkumas technologinėse srityse kitąmet viršys 13 000 ir turime aktyviai dirbti, kad pasiektume apčiuopiamų rezultatų darbo rinkoje. Pabrėždami didžiules galimybes skirtingose technologijų srityse šiemet kviečiame kandidates rinktis net iš dešimties teminių srautų ir gilinti žinias siekiant savo profesinių tikslų“, – teigia „Women Go Tech“ iniciatyvos bendraįkūrėja Žydrūnė Vitaitė.

Programavimas, programų ir produkto testavimas, produkto kūrimas ir valdymas, IT ir technologijų projektų valdymas, IT dizaino kūrimas, startuolio idėjos vystymas ir verslo kūrimas, verslo ir duomenų analitika, taip pat inžinerijos srautas, įtraukiantis įvairius sektorius, tokius kaip gamyba, statybos ir mechanika – tai sritys, iš kurių rinksis moterys, šį sezoną kandidatuosiančios į mentorystės programą.

Women Go Tech

„Women Go Tech“ yra pirmoji ir vienintelė mentorystės bei konsultacijų programa Lietuvoje, skirta moterims ir merginoms, siekiančioms karjeros technologijų sektoriuje. Šiemet programa numačiusi priimti apie 200 dalyvių. Ji truks 7 mėnesius, per kuriuos dalyvės ne tik individualiai bendradarbiaus su mentoriumi, bet ir lankysis praktinėse sesijose, dalyvaus technologinių įmonių renginiuose – visa tai padės plėsti žinias bei kompetencijas ir realiai patirti technologijų pasaulį.

Skatins karjeros pagreitį

„Siekiame pritraukti motyvuotų ir atkaklių moterų, pasirengusių išnaudoti programos teikiamas galimybes ir sukurti savo karjeros pokyčių istoriją. Tiesa, programa naudingiausia bus merginoms, jau apsisprendusioms, kuri karjeros kryptis technologijų srityje patraukliausia, ir siekiančioms sėkmingai joje įsitvirtinti, įsilieti į naują bendruomenę arba persikvalifikuoti, sugrįžti į darbo rinką, – teigia iniciatyvos bendraįkūrėja Ž. Vitaitė. – Toms, kurios jau turi bent šiek tiek techninių žinių, tačiau nepakankamai pasitikėjimo savimi ar neatsakytų klausimų siekiant įsidarbinti technologijų srityje, programa ir savo sričių profesionalai padės praplėsti žinias, o papildomo palaikymo bei motyvacijos nesustoti suteiks auganti programos dalyvių bendruomenė.“

Programos vadovė Diana Česonytė teigia, kad atrankų metu sąmoningai netaikomas joks kandidačių galimybes ribojantis amžiaus ar darbo patirties cenzas. „Pagrindinė labai skirtingo profilio dalyves jungianti grandis – jų drąsa pokyčiui, atkaklus domėjimasis karjera technologijų srityje bei motyvaciją įrodantys pirmieji žingsniai, jau žengti siekiant įsitvirtinti šiame sektoriuje“, – sako D. Česonytė.

Moterų įsitraukimą į technologijų sektorių iniciatyva skatins ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse, bendradarbiaujant su Šiaurės šalių ministrų taryba. Taip pat kartu su Lietuvos „Junior Achievement“ programa ir „Coca-Cola“ fondu vykdomas projektas kvies programą baigusias dalyves vykti į Lietuvos mokyklas ir sudominti technologijomis ir jaunuosius šalies talentus.

Sėkminga dalyvių patirtis

Viena iš programos dalyvių Eglė Mikalauskienė teigia, kad čia sutikto mentoriaus patirtis ir patarimai leido jai išsigryninti savo tikslus inžinerijos srityje. Jam padedant moteris sulaukė kvietimo atlikti vasaros praktiką laivų statybos įmonėje, o ten įgyta patirtis leido ir sėkmingai įsidarbinti. „Savo pavyzdžiu matau, kad mažiau nei per metus galima pasiekti reikšmingą proveržį, o po kelerių metų įgytos žinios, tikiuosi, atvers platesnius karjeros kelius.“

Kita programos alumnė Frančeska Dobrovolskytė pasakoja, kad sėkmę įsidarbinant testuotoja lėmė mentorės patarimai ir nukreipimas teisinga linkme. Moteris turi patarimą svarstantiems karjeros pokyčius: „Sužinokite, ko iš tikrųjų norite, suplanuokite, ką turėtumėte dėl to padaryti, ir nuosekliai vykdykite tą planą, nesvarstant, kad „o gal nepasiseks“. Pasiseks.“

Women Go Tech

„Dalyvės labiausiai vertina gaunamas praktines žinias bei įgūdžius, mentoriaus palaikymą, galimybę augti su bendraminčiais. Visa tai padeda joms aiškiau suvokti dominančią technologijų sritį ir įsivertinti, kokias kompetencijas reikėtų stiprinti. O mes, remdamiesi programos patirtimi ir ją baigusių merginų atsiliepimais, tvirtai tikime, jog talentai gali atsiskleisti ir pasiekti daugiau, turėdami palaikymą ir jų pokyčiu tikinčius žmones“, – teigia D. Česonytė.

Prie projekto partnerių antrus metus prisijungia Vokietijos automobilių elektronikos komponentų gamintoja „HELLA Lithuania“. Įmonės vykdomasis direktorius Michael Jarecki teigia, kad ir patys specialistai atranda šios iniciatyvos teikiamą naudą: „Į mentorystės veiklą įsitraukę įmonėje dirbantys inžinerijos bei technologijų ekspertai pastebi, kad, dalydamiesi savo patirtimi su programos ugdytinėmis, jie turi progą daug išmokti ir patys. Tad programa suteikia abipusę vertę kuriančią platformą, o mūsų įmonė džiaugiasi galėdama prisidėti prie jos įgyvendinimo.“

Merginos ir moterys, norinčios tapti programos dalyvėmis, iki spalio 6 d. kviečiamos užpildyti anketą svetainėje www.womengotech.lt. Svarbiausi atrankos kriterijai – aiški kandidačių motyvacija, kokį tikslą pasirinktoje technologijų kryptyje norima įgyvendinti, ir atkaklumas jo siekti įsitraukiant į mentorystę bei programos bendruomenės veiklas. Atranka vyks keliais etapais ir baigsis lapkričio mėnesį, kai pradėti programą bus pakviesta apie 200 dalyvių.

Šį projektą globoja prezidentė Dalia Grybauskaitė, o programą inicijuoja Pasaulio Ekonomikos Forumo tinklo „Global Shapers Vilnius HUB“ nariai bei asociacija INFOBALT. Ketvirtojo „Women Go Tech“ sezono pagrindinis partneris – „HELLA Lithuania“, iniciatyvą taip pat palaiko projekto rėmėjai – „Bankera“, „Nasdaq Vilnius“, „Danske Bank“, ir draugai – „Wix.com“, „Telesoftas“, „SpectroCoin“, „LINPRA“, „TransUnion“, „Telia“, „Metasite Business Solutions“ ir „Genius Sports“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)