Programuodami šiuos robotus, tyrėjai panaudojo termitų elgesio modelius, praneša „Science“.

Daugeliui žmonių termitai yra vieni įkyriausių ir labiausiai atstumiančių vabzdžių. Tuo tarpu Harvardo universiteto mokslininkų grupelei šie kenkėjai tapo įkvėpimo šaltiniu, kuriant autonomiškai veikiančius robotus–statybininkus. Projekte, pavadintame TERMES vardu, tyrėjai robotus užprogramavo, naudodami termitų elgesio taisykles. Šie vabzdžiai yra vieni talentingiausių statybininkų gamtoje, gebančių sulipdyti įspūdingų dydžių, formų bei struktūros statinius – ir visa tai jie atlieka neturėdami beveik jokių centralizuotų nurodymų.

TERMES projekto metu sukurti robotai veikia panašiu principu – jie geba pastatyti daug didesnius už save trimačius statinius, neturėdami beveik jokio centrinio plano. Šie nedidukai robotai savarankiškai iš skirtingų blokelių sugeba pastatyti sudėtingas konstrukcijas, taip pat moka judėti aplink savo statinius bei nesusidurti su kitais būrio robotais. Mokslininkams tereikia nurodyti statinio brėžinį, o speciali kompiuterinė programa pati sukuria taisyklių rinkinį. Vadovaudamiesi tik šiomis taisyklėmis bei pačiuose robotuose įtaisytų jutiklių surinkta informacija apie aplinką, jie pastato pageidaujamą konstrukciją.

„Įprastai statybų pradžioje statybininkai gauna tikslius planus, kas po ko turi būti statoma ir darbų rangovai paaiškina darbininkams kada ir ką daryti bei prižiūri darbus. Tuo tarpu vabzdžių kolonijose taip nėra – motinėlė neduoda nurodymų atskiriems darbininkams. Atskiri termitai nežino, ką stato kiti darbininkai ar kokioje stadijoje yra visas statinys“ – TERMES projekto pagrindus dėsto jo vadovas Radhika Nagpalas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)