Pasak S. Liausos Dainų šventė yra išskirtinis fenomenas, kadangi dainuoti, šokti ir groti susirenka dalyviai iš visos Lietuvos.

„Neveltui UNESCO dėmesio sulaukė ši Dainų šventės tradicija. Na, o Šimtmetis, savaime suprantama, suponuoja išskirtinį šventės formatą. Tai, galima sakyti, vienas didžiausių renginių, skirtų ne tik Lietuvos šimtmečio atkūrimo oficialiam paminėjimui, tačiau su visos tautos įsitraukimu viešose erdvėse”, – DELFI konferencijoje sakė jis ir paminėjo, kad pačią šventę konstravo išskirdami modernios lietuvių tautos kūrimo ir tapatybės ženklus – Trispalvė, Tautinė giesmė, tautinis kostiumas – pagrindiniai simboliai, kurie kaip leitmotyvas atsispindės visose programose.

Programa ir renginiai

S. Liausa pasakojo, kad į š. m. Dainų šventės programą įtraukta 15 renginių, o prasidės ji birželio 30 d. Kaune, kadangi tai vieta, kur 1924 m. ir užgimė Dainų šventės tradicija.

„Na, o nuo liepos 1 iki liepos 6 d. Dainų šventė skleisis jau Vilniuje. Pirmąkart šios šventės istorijoje turėsime labai stiprų pasaulio lietuvių pristatymą. Būtent liepos 1 d. suvažiuoja iš viso pasaulio šių lietuvių bendruomenės”, – teigė vadovas ir paminėjo, kad visi norintys galės su jais pabendrauti specialiai pastatytuose paviljonuose.

Jis taip pat kvietė žiūrovus apsilankyti liepos 1 d. Dainų šventės atidarymui skirtame renginyje Vingio parke – roko operoje „Eglė“. „Atsižvelgdami į aktualijas t. y. tikrai nemokami renginiai, į kuriuos visus kviesime ir gražiai pradėsime Dainų šventę“, – pabrėžė S. Liausa.

Jo teigimu, Dainų šventės pagrindiniai renginiai, Dainų diena, Šokių diena, Ansamblių vakaras ir Fokloro diena, yra tie, kurie apima tą lauką, kuriame labiausiai skleidžiasi šios šventės tradicija.

„Taip pat jau daugelį metai gražiai įsipina pučiamųjų orkestrų pasirodymai ir kanklių koncertai, ir liaudies meno paroda, ir teatro diena. Žodžiu, visiems skoniams ir norams bei saviraiškos formoms pritaikyta“, – teigė S. Liausa.

Tačiau, anot vadovo, Dainų šventėje Vardan tos bus ir viena naujovė – vokalinių ansamblių koncertas „Dėl žalio ąžuolyno“, kuris vyks Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. „Išties renginių bus daug, dalyvių irgi nemažai – daugiau nei 36 tūkst. Jie visi ir išsiskirtys po šiuos 15 renginių“, – kalbėjo jis.

15 renginių – tik 5 yra mokami

Pagrindiniai mokami renginiai š. m. Dainų šventėje bus anksčiau minėti tradiciškai vykstantys keturi renginiai ir vienas naujas, vokalinių ansamblių koncertas.

S. Liausa kviečia tuos žiūrovus, kurie nespėjo nusipirkti pigesnių bilietų, ateiti į Ansamblių vakaro generalinę repeticiją ir pamatyti šį koncertą už simbolinį mokestį

Pasak S. Lausos, organizatoriai yra priversti daryti du Šokių dienos renginius, kadangi nebėra Žalgirio arenos, kur tilpdavo 13 - 14 tūkst. žiūrovų. Dabar jiems teks jį rengti iki 5 tūkst. talpinančiame Lietuvos futbolo federacijos stadione.

„Visgi noriu paminėti, kad mokama Dainų diena, kuri vyks Vingio parke, iš esmės yra nemokama, nes jau 2009 m., 2014 m. šventėse sulaukdavome iki 30 tūkst. žiūrovų, o sėdimą sektorių sudaro tik iki 9 tūkst. vietų, todėl mokamos vietos yra nedidelė dalis. Visi kiti yra kviečiami ateiti ir nemokamai būti Vingio parke. Galima savo kėdes, pledukus atsinešti ar stovėti, vaišintis kavinėse. Žodžiu, prisirenka pilnas parkas ir viskas neapsiriboja tik žiūrovų sektoriumi“, – pabrėžė jis.

Kita vertus, S. Liausa kviečia tuos žiūrovus, kurie nespėjo nusipirkti pigesnių bilietų, ateiti į Ansamblių vakaro generalinę repeticiją ir pamatyti šį koncertą už simbolinį mokestį.

„Prieš pagrindinį pasirodymą bus daromas papildomas, kad būtų galimybė visiems pamatyti. Dar nėra tiksliai nuspręsta, kokio dydžio tai bus mokestis, bet neturėtų viršyti 5 Eur. Tai priklausys nuo infrastruktūros, apsaugos ir kitų dalykų, tačiau tai bus tikrai simbolinis mokestis“, – teigė vadovas.

Bilietų pardavimo augimas – maloniai stebina

S. Liausa žiniasklaidoje paskelbtą informaciją apie smarkiai išaugusias bilietų kainas vadina ištraukta iš konteksto, kadangi buvo sutelktas dėmesys į labai ribotą skaičių parduodamų brangesnių bilietų į Šokių dienos renginį.

„Jie yra parduodami turistams per turistines agentūras, skirti pasaulio lietuviams ir t. y. labai ribotas kiekis. Kažkodėl žiniasklaidai tik šis skaičius užkliūna. Paskutinėje šventėje tokio bilieto kaina buvo apie 160 – 180 Lt, dabar yra 80 Eur, bet tai jokiu būdu neatsveria visų parduodamų bilietų kainos. Tai tik keli šimtai bilietų, kai stadione telpa apie 5 tūkst. žmonių. Didžioji dalis bilietų kainų svyruoja nuo 5, 10, 20 iki 30 Eur“, – sakė jis.

Pasak vadovo, pasirinkimas bilietų kainų tikrai platus, bet galbūt netikėtai šis ažiotažas kilo dėl to, kad iki šiol, iki pat Dainų šventės buvo įmanoma nusipirkti kokių nori bilietų.

„Brangiausių bilietų segmentas būdavo greičiausiai išperkamas, kadangi turistinės firmos išparduodavo juos pasaulio lietuviams. Niekada anksčiau bilietų kaina nebuvo aktuali, nes visi matydavo ir pigius bilietus, o šįkart mus pačius nustebino didžiulis jų išpirkimas ir žiūrovų aktyvumas. Aišku, mes dar nepasiekėme Latvijos lygio ir nesusiduriame su jų problemomis, kai paskelbus bilietų paradavimą per pusę dienos pigesni bilietai yra išperkami ir tenka vėliau teisintis dėl likusių brangesnių, tačiau tas bilietų pardavimo augimas mus maloniai stebina“, – apie pokyčius pasakojo jis.

Jis tai pat ragino žiūrovus nedelsti ir nusipirkti dar likusių pigesnių bilietų į Šokių dienos dieninį koncertą.

Lazda turi du galus

Paklaustas, ar būtų įmanoma surengti, pavyzdžiui, šimtmečio Dainų šventę nemokamai, S. Liausa sakė, kad viskas yra įmanoma, bet nebūtų aišku ką daryti su turistinėmis agentūromis ir pasaulio lietuviais, antra, sunku būtų nustatyti, kas turėtų sėdėti, o kas – ne, trečia, ne visos vietos talpina pakankamai žmonių.

„Dar galiu paminėti faktą, kad gauname prašymų ir Kanklių koncertą padaryti mokamą, nes pagyvenę žmonės ar iš toliau atvažiuojantys klausia, ką daryti, jeigu nori klausyti koncerto atsisėdę. Šv. Jonų bažnyčia yra nedidelė ir kai šie žmonės negauna sėdimų vietų, jie paprašo padaryti mokamą renginį, kad galėtų iš anksto įsigyti bilietus ir turėti užtikrintą sėdimą vietą.

Tokios pačios mintys dėl mokamo ar nemokamo ir atvedė prie Vingio parko renginio, nes kai tik nemokama, nebeaišku, kas turi užimti sėdimas vietas, kurių nėra daug. Taip ir filharmonijoje, kai vienais metais darėme nemokamai, gavome daug skundų, jog žmonės fiziškai negalėjo tilpti į salę. Jeigu padarytume nemokamai, sunku būtų nustatyti, kada įvesti kokią nors registraciją ar kaip tiems žmonėms paaiškinti, kodėl vieni gali pakliūti, o kiti – negali“, – nurodė jis.

Visgi vadovas siūlė nesusitelkti tik į kelis aktualiausius ir mokamus renginius ir prisiminti, kad svarbiausias renginys, skirtas šimtmečiui liepos 1 d. Vingio parke, yra nemokamas ir bus daugybė kitų nemokamų renginių, kuriuose bus galima dalyvauti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)