Suvalkuose sutikti lietuviai tikina: jeigu kanceliarinių prekių kainos pas kaimynus nedaug mažesnės, tai sportinę aprangą ar kuprinę pirkti kaimyninėje šalyje apsimoka.

Tik įėjus į prekybos centrą sutinkame pirmuosius lietuvius, atvažiavusius mokyklinių prekių. Jie teigė ką tik atvykę į Suvalkus, kodėl kainų pakomentuoti negalį. „Pirmas savaitgalis per pastarąjį mėnesį, kada nereikia į darbus. Atvažiavome čia iš Alytaus, nes reikia nupirkti dukrai mokyklinių prekių. Galvojam, kad sutaupysim kokia 20-čia procentų“, – sakė lietuviai Otilija ir Mantas.

Jie teigė, kad į Lenkijos prekybos centrus atvažiavo tik antrąkart, o čia ieškoti mokyklinių prekių parekomendavo kaimynė. „Ji sakė, kad čia viskas daug pigiau. Aišku, trintukų, pieštukų neieškosim, nes jie pigūs ir Lietuvoje. Būtinai reikia nupirkti kuprinę, sportinę aprangą kūno kultūros pamokai, sąsiuvinių – jų kainos Lietuvoje kosminės“, – įnirtingai kalbėjo penktokės mama Otilija ir pridūrė, kad prieš kelionę išsikeitė 100 eurų, todėl juos visus ir išleis.

O štai kiti į Suvalkus atvažiuoja ir su vaikais. Diana ir jos sūnus Deimantas, kaip patys pasakojo, kaimyninėje šalyje lankosi bent porą kartų per mokslo metus. Lietuvė mama kalbėjo, kad Lenkijoje kainos jai atrodo labiau prieinamos, o kiekvieno apsipirkimo metu išleidžia apie pusę tiek, kiek už prekes būtų sumokėjus Lietuvoje.

„Šiais metais parduotuvėse pamačiau, kad labai sumažintos smulkmenų kainos. Anksčiau net trintukus pirkdavom čia, dabar jau nebeapsimoka. Turiu daug skundų dėl kuprinių kainų – pirkti prastų nesinori, o geros pas mus kainuoja labai daug. Nesuprantu, kodėl Lenkijoje geros, firminės kuprinės kainuoja daug pigiau. Panašiai ir su sportine apranga paaugliui“, – sakė Suvalkuose sutikta Diana.

Ji sakė už sportinę aprangą ir kuprinę sumokėjusi apie 350 zlotų (82 Eur). „Galime tuščiai skųstis, bet Lietuvoje tikrai tokių kainų nėra. Aišku, akcijų metu ar turguje galima rasti panašiai kainuojančių drabužių, bet firminių – net tada nėra už tokią kainą“, – kalbėjo moteris.

Ji taip pat nurodė ir parduotuvę, kurioje rado tokių pigių drabužių. „Ten, trečiame aukšte“, – parodė pirštu. Ankstesniame reportaže jau rašyta, kad didelėje dalyje „Suwalki plaza“ esančių parduotuvių (ypač garsių, ir Lietuvoje esančių prekybos tinklų) drabužių kainos nuo lietuviškų skiriasi tik pora eurų.

Kuprinės Lenkijoje

Tačiau galima atrasti ir perliukų. Einame į lietuvės rekomenduotą parduotuvę, kurioje išrikiuoti sportiniai drabužiai, o kampe – kuprinės. Pigiausios „Nike“ ir „Adidas“ kuprinės kainuoja 60 zlotų (14,03 Eur), tačiau yra ir brangesnių – už 80 (18,7 Eur) ir 100 zlotų (23,38 Eur).

Toje pačioje parduotuvėje ir sportbačiai. Štai pigiausi vyriški „Freewear“ sportbačiai kainuoja 160 (37,39 Eur) zlotų, su akcija – 30 (7 Eur). Nurodoma, kad jiems taikoma 80 proc. nuolaida. „Nike“ ir „Adidas“ sportbačių kainos prasideda nuo 199 zlotų (46 Eur), su akcija – 129 (30 Eur). Tiesa, galima rasti ir brangesnių batų. Lietuvoje populiarūs seno modelio (tiesa, praeito sezono) „Nike Air Max“ sportbačiai kainuoja 400 zlotų (93,47 Eur), „New Balance“ – 370 zlotų (86,46 Eur).

Toje pačioje parduotuvėje galima apsipirkti ir kūno kultūros pamokoms. Sportinių marškinėlių kainos akcijų metu prasideda nuo 20 zlotų (4.67), sportinių šortų ir kelnių nuo 60 zlotų (14.02 Eur).

Taigi, tą savaitgalį aprašomoje parduotuvėje kuprinę, sportbačius ir sportinę aprangą buvo galima nupirkti už maždaug 300 zlotų arba 70 eurų.

O kaip atrodo mokyklinių prekių skyrius kaimyninės šalies prekybos centruose? Važiuojame pažiūrėti. Juose, priešingai nei Lietuvoje, mokyklinių prekių galima rasti tik salės užkampiuose.

Šalia Suvalkų pakraštyje esančio prekybos centro taip pat sutikome lietuvių, atvažiavusių mokyklinių prekių. Tiesa, kalbinti tautiečiai vieningai tikino, kad į Lenkiją atvažiavo ne pigesnių liniuočių ir pieštukų ieškoti, bet kur kas didesniam apsipirkimui.

„Čia tik šiaip, išleidžiame paskutinius išsikeistus zlotus. Prieš tai buvome Balstogėje, ten pirkome maisto produktų, drabužių pirmokei. Kanceliarinės prekės? Kažkiek pigesnės, bet žinot, sumos mažos, per daug nesutaupysi. Iš kitos pusės, euras prie euro ir išeina kažkas. Mums gerai, turim vieną vaiką, bet jeigu reikia apipirkti kokius tris, susitaupo šis tas“, – laikydama prekybos centro maišelį samprotavo moteris. Moteris rodo maišelio turinį: pieštukai, trintukai, sąsiuviniai, rašiklinė.

Įėjus į parduotuvės vidų pamatome, kad kanceliarinių prekių kainos išties kiek mažesnės už Lietuvos. Štai, rašiklis su pridėta kapsule kainuoja 3 zlotus (0,7 Eur), pieštukas – zlotą (0,23 Eur), dėžutė spalvotų pieštukų, kurioje jų yra 12 – 2 zlotai (0,46 Eur), pigiausios rašiklinės – 5 zlotus (1,15 Eur), 60 lapų sąsiuvinis – 79 centai (0,18 Eur).

Palyginimui, Lietuvoje rašiklį su kapsule galima įsigyti už 0,99 Eur, pieštuką – 0,29 Eur, dėžutę spalvotų pieštukų – 0,98 Eur, pigiausių rašiklinių pavyko rasti už 2,99 Eur, 60 lapų sąsiuvinį – 0,5 Eur.

Visas mokyklinių pirkinių krepšelis Lietuvoje kainuoja 9,32 Eur, o Lenkijoje beveik 4 eurais pigiau – 5,55 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)