DELFI nusprendė pasidomėti, kokios maisto ir gėrimų kainos lietuvių pamėgtoje Liepojoje.

Pesimistinės prognozės, kad po drastiškai padidintų akcizų alkoholiniams gėrimams lietuviai važiuos apsipirkti ne tik į Lenkiją, bet ir į Latviją, gali ir išsipildyti.

Važiuojant į Latviją pro Palangą sustojame jau pirmame miestelyje - Nicoje. Greta parduotuvės esančio Nicos turizmo informacijos centro (TIC) darbuotojos Dacės teigimu, lietuviai į TIC užsuka labai dažnai. Esą beveik visi teiraujasi, kur būtų galima nuvykti, ką gražaus pamatyti.

Užsukame ir į gretimais esančią parduotuvę. Čia alkoholio kainų skirtumas - akivaizdus. Visame pasaulyje žinomo gamintojo alaus skardinė kainuoja 81 centą, kai Lietuvoje ta pati prekė kainuotų 1,39 euro. Tiesa, pačioje Liepojoje alkoholio kainų skirtumas nebe toks akivaizdus - tos pačios talpos alus čia kainuoja 99 centus. Lietuvos prekybos centruose šios rūšies alus kainuoja keliasdešimt centų daugiau.

Vietinių gamintojų alaus kainos Liepojos prekybos centre kainuoja nuo 89 centų iki 50 centų už skardinę. Prekybininkai čia neprašo ir depozitinio užstato mokesčio už tarą. Lietuvos parduotuvėse vietinių aludarių prekės paprastai kainuoja daugiau nei eurą.

Bananai brangesni

Pasivaikščiojus tarp maisto prekių lentynų galima pastebėti, kad kainos nuo lietuviškų čia kardinaliai nesiskiria. Aišku, yra prekių grupių, kurios keliais centais ir pigesnės, tačiau daugumos produktų kainos beveik tokios pačios kaip ir Lietuvoje.

Yra ir tokių, kurių net šiek tiek aukštesnės. Paprastai bananų kilogramas mūsų kautuvėse kainuoja 0,99 centus arba mažiau. Tik kai kuriose jų už šiuos vaisius prašoma 1,19 euro. Tačiau Liepojoje viename prekybos centre šių vaisių kilogramo kaina stebina – 1,59 euro. Pigiausi obuoliai mūsų šalies parduotuvėse kainuoja 0,59 centus, Latvijoje – 0,79 centus.

Arbata „Earl Grey“, kuri Lietuvoje kainuoja apie 2 eurus, čia – 1,49 euro. Pigiausio ekonominės klasės šunų ėdalo kilogramas kainuoja 99 centus (Lietuvoje – 79 centus). Todėl išvada, kad Latvijos parduotuvėse viskas pigiau būtų gerokai per drąsi.

Dienos pietūs – ir už 2,7 euro

Restoranuose kainos tokios pačios, kaip ir mūsų šalies kavinėse ir restoranuose. Panašiai kaip ir mūsų picerijose kainuoja ir įvairių rūšių picos, mėsainiai, kokteiliai ir kava.

Tačiau pasidairius po Liepojos centrą galima rasti visai padorių užeigų, kur galima pavalgyti ir labai pigiai. Štai, bistro „Trys paršiukai“ („3 siveni“) dienos pietūs, kuriuos sudaro sriuba, antrasis patiekalas (kotletas, ryžiai ir burokėlių garnyras) ir gėrimas kainuoja 2,7 euro. Balta kava papildomai – 1,1. Žinoma, maisto kokybė tokia, kokios ir būtų galima tikėtis už tokią kainą. Tačiau tikrai kur kas gardžiau nei Lietuvos ligoninėse.

Baruose ir kavinėse už pusės litro alaus bokalą prašoma nuo 3 iki 4,5 euro. Tiek pat alus kainuoja ir paplūdimio baruose.

Poilsis Liepojoje

Apie Liepoją. Tai tikrai gražus miestas, kurio kai kurie kvartalai panašūs ir į senojo Memelio (formali įkūrimo data – 1253 m., tik metais vėliau už Klaipėdą) arba Karaliaučiaus, o vilų rajonas prie pat jūros panašus net į dabartinę Palangą. Žinoma, niekur kitur nepamatysi medinių carinę Rusiją menančių daugiabučių. Paprastesniuose, priemiesčiuose pastatytuose medinukuose gyveno darbininkai, o erdvesniuose ir puošnesniuose netoli jūros – pirkliai ir caro valdininkai.

Poilsiui ir atostogoms pasirinkus šį miestą nakvynę galima rasti tiek viešbučiuose, tiek moteliuose, tiek ir pas privatininkus. Pastarieji poilsiautojams siūlo tvarkingai įrengtus butus, kuriuose nakvynė vienam asmeniui kainuoja 30 eurų už parą, o savaitė šeimai - apie 400 eurų.

Beje, už 80 eurų keturių asmenų šeima gali išsinuomoti tvarkingą 90 kv. m ploto trijų miegamųjų namą su kiemu Liepojos mieste.

O veikti Liepojoje tikrai yra ką. Be pajūrio ir pliažų, kuriuos nuo centro galima pasiekti per 15 minučių pėsčiomis, galima turkštis miesto baseine SPA centre (kaina – 14 eurų asmeniui), važinėtis dviračiais (nuoma valandai – 1,5 euro, dienai – 8 eurai), eiti į muziejus ar tiesiog grožėtis miestu.

Įdomus pastebėjimas, pajūryje švarūs biotualetai įrengti tiesiog pliaže ant smėlio kas 150 metrų. Prispyrus visai nebūtina maudytis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)