Mažoji decentralizuota atsinaujinanti energetika – dažniausiai tai saulės energetika, kurią pasitelkę vartotojai gamina elektros energiją savo reikmėms tenkinti. Šios energetikos sričiai taip pat priklauso ir vėjo bei biokuro energetikos, tačiau pastarosios labiau plėtojamos verslo.

R. Kėvelaitis išskyrė kelias pastarosios energetikos naudas – energetinis nepriklausomumas, atsiperkanti investicija, mažėjančios vartotojo išlaidos, didėjantis darbo vietų skaičius bei keliama šalies ekonomika: „Tai naudinga tiek vartotojams, tiek valstybei.“
Rytis Kėvelaitis

Gaminančio vartotojo modelis buvo sukurtas 2015-aisiais, gaminantiems elektros energiją buvo sukurta „dvipusė apskaita“, kuri leidžia pagamintą, tačiau nepanaudotą elektros kiekį atiduoti tinklams „pasaugoti“, o prireikus susigrąžinti už mažesnę kainą.

Šiuo metu Lietuvoje gaminančių vartotojų yra pusė tūkstančio. Naujoje Nacionalinio energetinės nepriklausomybės saugumo strategijoje numatyta, jog: „<...> Iki 2020 metų, sukūrus palankią investicinę aplinką, bus ne mažiau kaip 34 tūkst. elektros energijos vartotojų, naudojančių gaminančio vartotojo schemą.”

R. Kėvelaitis tikina, jog šis tikslas tikrai labai ambicingas, tačiau Energetikos ministerija dės visas pastangas, jog šį tikslą įgyvendintų: „Jei ir nepasieksime, link to tikslo bus einama ir po 2020 metų – tai turi būti tam tikras politikos tęstinumas.“

R. Sklepovičius teigia, jog Lietuvoje saulės šviesos gaminti elektrai tikrai pakanka. Šiuo metu gaminantis vartotojas gali įsirengti elektros jėgainę iki 5 kW ir iki 10 kW. Pašnekovas pasakoja, jog tokio pajėgumo elektrinių tikrai užtenka – dabartinis modelis įpareigoja gaminti tiek elektros energijos, kiek jos yra vidutiniškai suvartojama per metus, perteklius nėra kompensuojamas.

R. Sklepovičius tikina, jog saulės moduliai ant stogo jau nebėra jokia egzotika – tai nei per brangi, nei per sudėtinga įsirengti jėgainė. Pašnekovas elektrinės įsigijimą prilygina kitiems buitinės technikos prietaisams, pavyzdžiui, šaldytuvui ar naujam automobiliui.
Ruslanas Sklepovičius

Skatinant gyventojus pradėti gaminti elektros energiją šiuo metu yra pasitelkiamas lizingo modelis, yra taikoma ir Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondo (LAAIF) parama investicijoms, per kurią galima susigrąžinti 25 proc. investuotos sumos.

Daugiau informacijos apie mažąją atsinaujinančią energetiką, jos perspektyvas, dabartį ir plėtrą ateityje rasite „DELFI TV Gyvai“ konferencijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)